Ipoteza incredibila! Acceleratorul de particule, sabotat...."din viitor"

19-10-2009 00:00


Acceleratorul de particule, sabotat de hackeri

Va aduceti aminte de filmul Terminator? Ei bine, povestea peliculei nu e foarte diferita fata de ceea ce sustin oamenii de stiinta. Mai exact, acestia spun ca celebrul accelarator de particule este sabotat de cineva din viitor, pentru salvarea planetei.

Pare intr-adevar o teorie de filme SF, insa fizicianul danez Holger Bech si doctorul in stiinte Masao Ninomiya din Japonia sustin ca punerea acceleratorului (LHC) in functiune este "intarziata" ca sa se evite descoperirea bosonului Higgs, asa-numita "particula a lui Dumnezeu".

Cei doi oameni de stiinta au declarat ca, potrivit calculelor matematice, natura va "face un salt inapoi in timp" pentru a opri accelaratorul sa creeze "particula lui Dumnezeu".

Constructia celui mai precis instrument de fizica din istorie a durat 12 ani, angrenand peste 7.000 de fizicieni, inclusiv romani. Miza proiectului e cu atat mai mare cu cat tunelul de 27 de kilometri de la frontiera franco-elvetiana a costat aproape 4 miliarde de euro.

LHC este un tunel circular, in care jeturi paralele de protoni vor fi accelerate pana aproape de viteza luminii. Acestea ar trebui sa recreeze conditiile aparute imediat dupa Big Bang. Teoria Big Bang-ului se refera la un fel de explozie speciala (pentru ca nu s-a produs intr-un spatiu deja existent), care a dus la aparitia materiei, energiei, spatiului si timpului, altfel spus la existenta universului.

Sursa: News.com.au

VIDEO PROTVPLUS.RO