Pagube de miliarde de euro in tarile afectate de inundatii. In Ungaria, recorduri istorice depasite

×
Codul embed a fost copiat

Inundatiile care afecteaza de cateva zile regiuni vaste din Germania, Austria, Ungaria, Republica Ceha si Elvetia vor lasa in urma pagube de miliarde de euro.

Sunt costurile culturilor compromise, ale uzinelor oprite si daunelor la infrastructura si cladiri. In Ungaria, viitura de pe Dunare n-a ajuns inca la Budapesta.

Insa amploarea catastrofei l-a facut pe premierul Viktor Orban sa aprecieze ca tara se confrunta cu cele mai grave inundatii din toate timpurile.

La Budapesta, apele umflate ale Dunarii au ajuns pana pe treptele Parlamentului, dar momentul maxim al viiturii urmeaza sa fie abia luni. In vestul Ungariei, s-au depasit deja trei recorduri istorice. La Nagybajcs, langa Gyor si la 100 de kilometri de capitala, nivelul Dunarii urcase vineri pana la 8 metri si 86 de centimetri, cu 11 centimetri mai mult decat in timpul inundatiilor dezastruase din 2002.

Premierul Orban a petrecut noaptea la o cazarma din Gyor.

Citește și
cod galben
Grindina si vijeliile, gata sa faca ravagii in aproape jumatate de tara. Cod galben in 15 judete
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Viktor Orban, premierul Ungariei: "E evident acum ca de ce ne-a fost frica n-am scapat. Pe Dunare, in zona granitei cu Slovacia apele au crescut deja peste cel mai mare nivel masurat vreodata"

Zi si noapte, peste 10.000 de maghiari au lucrat la inaltarea si consolidarea digurilor de-a lungul celor 700 de kilometri cat masoara portiunea sectorul Dunarii din Ungaria. Deocamdata, numarul celor evacuati se apropie de 1000, dar ar putea fi zeci de mii in cazul celui mai pesimist scenariu.

In Slovacia vecina temuta viitura este asteptata chiar sambata. Cel mai rau e in orasul de granita Komarno, unde Dunarea a trecut de 8 metri si 20 de centimetri, de asemenea un nedorit record.

In Germania, in anumite regiuni amploarea pagubelor depaseste ce s-a intamplat la inundatiile din 2002, si atunci costurile au fost de 11 miliarde de euro.

Update 7 iunie, ora 14:23

13 oameni au murit, doi sunt dati disparuti si zeci de mii si-au lasat casele doar ca sa scape din calea apelor. Acesta este bilantul, inca provizoriu, al inundatiilor care au cuprins Europa Centrala.

Ungaria cunoaste o mobilizare fara precedent, tot spectrul politic si social unindu-si eforturile pentru a consolida digurile in fata viiturii istorice de pe Dunare, care ameninta Budapesta si numeroase localitati situate de-a lungul fluviului, relateaza AFP.

In fata cresterii continue a nivelului apelor, care a facut deja ravagii in amonte in Germania, Austria, Cehia si Slovacia, cetatenii ungari uita de animozitati si, cot la cot, in graba, activisti de extrema dreapta, romi, evrei, conservatori, socialisti depun eforturi intr-un elan de solidaritate mai rar intalnit in aceasta tara.

La Budapesta, varful viiturii este asteptat pentru luni, cu un nivel de 8,85 de metri, un record istoric in comparatie cu cei 8,6 metri din 2006. Vineri dimineata, nivelul Dunarii era de 7,81 de metri in capitala.

Sase mii de membri ai serviciilor de gestionare a catastrofelor sunt mobilizati, ajutati de aproximativ 3.000 de voluntari, in timp ce aproximativ 16.000 de militari si politisti in rezerva asteapta apelul autoritatilor pentru a se alatura operatiunilor de prevenire a inundatiilor.

Organizatii studentesti, cercetasi si practic intreg spectrul politic lucreaza impreuna pentru a umple peste doua milioane de saci de nisip care vor trebui sa protejeze cele 16 puncte cu grad inalt de risc stabilite de-a lungul unei distante de 760 de kilometri a fluviului.

"Diferentele politice trebuie lasate la o parte. Pe durata viiturii, am hotarat sa incetam toate atacurile impotriva Guvernului", a declarat Attila Mesterhazy, presedintele celui mai mare partid de opozitie MSZP (socialist, fost comunist). "Cerem tuturor sustinatorilor nostri sa mearga pe diguri", a adaugat el.

Un grup mai putin obisnuit umple saci cu nisip in cartierul Romai, in nordul Budapestei, cel mai expus indundatiilor. Acesta este alcatuit din membri ai Garzii Nationale Ungare, o emanatie a partidului de extrema dreapta Jobbik, si romi, care reprezinta tinta atacurilor dreptei.

"Ungarii isi unesc fortele in caz de urgenta", a declarat pentru AFP, recunoscatoare, o locuitoare din cartier. "Daca apele va ameninta casele, nimeni nu se preocupa sa afle daca persoana care va ajuta are pielea alba sau bruna", a afirmat Gabor Veres, de la Garda Nationala Ungara.

Grupul este un succesor al Garzii Maghiare, care a fost o formatiune paramilitara ce organiza marsuri in sate sarace de romi, interzisa de justitie in 2009. "Este o legenda mediatica faptul ca avem probleme cu toti romii. Doar criminalii din randul lor ne deranjeaza", a afirmat Gabor Veres pentru AFP.
Istvan Szilagyi, un rom care locuieste intr-un sat de la nord de Budapesta, a anuntat ca a venit impreuna "cu cativa prieteni pentru a-i ajuta pe amicii ungari". "Ne-am luat concediu ca sa venim", a adaugat el.

De cealalta parte a strazii din acest cartier in care a fost ales primarul conservator al Budapestei, Istvan Tarlos, membri ai Coalitiei Democratice (DK) umplu saci cu nisip, oferindu-l ca exemmplu pe fostul premier Ferenc Gyurcsany, adversarul conservatorilor.

"Eu nu as fi mers niciodata in viata mea la o activitate organizata de Jobbik, deoarece cred ca sunt fascisti (...), dar apa vine, se ridica (...) si, in acest context, nu exista romi, persoane fara adapost sau garzi aici, ci numai persoane", a anuntat Gabor Szabo, un sustinator al DK in varsta de 65 de ani care locuieste in imprejurimi, dar intr-un loc sigur.

In apropiere de sustinatori ai Jobbik, un tanar evreu in varsta de 19 ani, Balazs Müller, student la inginerie electronica, s-a alaturat lucrarilor pe Insula Margareta, pe Dunare, in centrul Budapestei. "Nu am putut sa vin ieri, fiindca sunt in plina perioada de examene, dar am venit astazi, pentru ca orasul are nevoie de toata de mana de lucru", a declarat el pentru AFP.
Apa se scurge deja usor peste peretele de nisip de noua metri, dar o a doua linie de aparare este ridicata la 200 de metri mai departe.

"Eu nu cred ca vom fi evacuati, dar trebuie sa adaug ca nu am mai vazut o viitura ca aceasta. Este destul de infricosator", a recunoscut Ferencne Szasz, in varsta de 60 de ani, care locuieste la cateva strazi de Dunare.
 

Ora 14:18

Eforturile au fost dublate in nordul Germaniei, vineri, pentru a consolida digurile impotriva cresterii nivelului apelor Elbei, in timp ce in sudul si estul tarii nivelul apelor a inceput sa scada usor, relateaza AFP.

Sute de voluntari au lucrat in cursul noptii pentru a aseza saci de nisip pe malurile Elbei, in apropiere de Lünebourg (Saxonia Inferioara), in timp ce punctul cel mai inalt al apelor este asteptat la inceputul saptamanii viitoare.

"In prezent trebuie sa incercam sa privim situatia cu calm si sa asteptam noi evolutii", a declarat Sigrid Ruth, membra a celulei care coordoneaza lucrarile in regiune, citata de agentia germana DPA.

Autoritatile locale au revizuit totusi in scadere nivelul estimat al celui mai inalt punct al apelor la 7,65 de mtri, adica 1,15 metri mai putin decat s-a anticipat in urma cu doua zile.

La Magdeburg, Elba nu a mai atins apogeul, cu toate ca fluviul depasise in cursul noptii cu peste 20 de centimetri recordul din 2002 de 6,97 de metri. Nivelul normal al apei este de aproximativ 2 metri.

In Brandeburg, landul care inconjoara Berlinul, locuitorii priveau cu ingrijorare cum creste nivelul apelor.

"Digurile sunt foarte vechi si apa sa ridica foarte incet", a declarat Daniela Lohfink, o locuitoare intervievata de postul de televiziune public ZDF.

Nivelul ridicat al apelor provoca perturbari asupra retelei feroviare. Deutsche Bahn a anuntat in cursul noptii ca trenurile intre Berlin si Leipzig au trebuit deviate, fapt ce a cauzat o ora suplimentata de efectuare a traseului, durata fiind practic dublata.

In apropiere de Halle (centru), nivelul apelor raului Saale a inceput sa scada, cu un nivel masurat la 7,45 metri, dar digurile ramaneau sub presiune, potrivit autoritatilor locale.

Ora 13:30

Mii de persoane si-au parasit locuintele de teama inundatiilor in estul Germaniei, unde Angela Merkel a efectuat o noua vizita joi, in timp ce mai multe tari din Europa Centrala se aflau in continuare in alerta, relateaza AFP.

Inundatii record s-au soldat cu cel putin 12 morti in ultimele cinci zile, dintre care opt in Cehia. Situatia era deosebit de tensionata in Bavaria si pe teritoriul fostei Republici Democratice Germane (RDG), unde mai multe orase erau deja sub ape sau in pericol de a fi inundate.

Un barbat in varsta de aproximativ 60 de ani care ajuta la construirea unui dig a fost joi victima unui stop cardiac, la Barby, un mic oras aflat la aproximativ 150 de kilometri vest de Berlin. Insa autoritatile germane nu au comunicat un bilant al victimelor si nu au stabilit oficial o legatura cu dezastrul.

Aflata in campanie electorala, cancelarul Angela Merkel s-a deplasat joi dupa-amiaza la Bitterfeld, dupa ce a efectuat marti vizite in alte regiuni afectate.

Merkel, purtand o vesta kaki, a discutat cu militarii si voluntarii care au consolidat un dig cu saci de nisip. Ea a apreciat "formidabila solidaritatea intre oameni", in fata catastrofei.
Ea a subliniat ca suma de aproximativ 100 de milioane de euro, un ajutor de urgenta deja promis de catre Guvern, ar putea sa creasca, in functie de bilantul pagubelor.

"Dupa ce apele se vor retrage un pic, ar trebui analizate pagubele per ansamblu si, atunci, bineinteles ca vom ajuta, ca ne vom face partea" de munca, a asigurat ea.

Mii de germani s-au refugiat la membri de familie sau prieteni, respectand sfatul de a evacua din partea autoritatilor.
Altii s-au refugiat in adaposturi amenajate in scoli sau in corturi. "Reusim sa dormim doar cateva minute, dupa care ne trezim din nou", se plangea Simone Müller, la Bitterfeld (est). "Nu exista nici cea mai mica intimitate", se plange ea.

La Halle, in centrul fostei zone chimice in timpul RDG, autoritatile au cerut joi unui numar de aproximativ 30.000 de persoane sa-si paraseasca domiciliul, din cauza pericolului inundatiei, cea mai importanta in ultimii 400 de ani.
In Bavaria, orasul Deggendorf, situat in apropiere de frontiera cu Cehia si Austria, era aproape izolat de restul lumii, potrivit presei locale.

Locuitorii au fost evacuati cu elicopterul din case. Potrivit unor imagini din elicopter difuzate de televiziuni, unele locuinte erau aproape acoperite de ape, iar altele erau in apa pana laprimulnivel.

Riscul ca unele diguri sa cedeze este mare, potrivit agentiei germane DPA.

In aceeasi regiune, apa s-a retras in unele zone. La Passau, locuitorii incepeau sa curete tone de noroi si sa descopere extinderea pagubelor, si anume mobila rasturnata, carti distruse, aparate de uz casnic de neutilizat.

Locuitori din Dresda, un oras baroc aflat pe malul Elbei, incercau sa salveze centrul vechi cu ajutorul unor saci de nisip. Mii de voluntari au participat toata noaptea si dimineata la operatiuni de consolidare.

La Budapesta, nivelul maxim al Dunarii este asteptat luni

In Ungaria, serviciile de salvare si mii de voluntari au muncit in timpul noptii la diguri, pe o portiune de aproximativ 689 de kilometri ai fluviului.

La Budapesta, nivelul maxim al viiturii este asteptat luni, de aproximativ 885 de centrimetri, un nivel ce va depasi recordul de 860 de centimetri inregistrat in 2006.

Premierul Viktor Orban a avertizat ca, porivit celui mai pesimist scenariu, zeci de mii de persoane vor fi evacuate, inclusiv cele 55.000 de persoane care sunt cazate in locuinte sociale in capitala ungara.

In Austria, nivelul apei continua sa scada, dupa ce a atins la Koreuburg, in apropiere de Viena, un nivel record.

In Cehia apele se retrageau, iar oamenii au putut sa ofteze usurati dupa cinci zile de inundatii, soldate cu cel putin opt morti.

Cinci persoane erau date disparute in continuare, joi, iar alte 20.000 au fost evacuate in intreaga tara, au anuntat salvatori. Mii de gospodarii au ramas fara electricitate, gaze sau apa potabila.

6 iunie:

Oamenii n-au trecut deocamdata peste ce e mai greu. In unele regiuni, viitura va ajunge in zilele urmatoare, iar luni, la Budapesta. Viitura de pe Dunare a lasat in urma Austria, dupa ce a atins un nou record istoric la Korneuburg, langa Viena - peste opt metri.

Urmeaza Budapesta, unde se lucreaza fara oprire la consolidarea digurilor de aparare, iar vecinii nostri au primit si ajutorul unor voluntari din Romania.

Szabolcs Fulop, presedintele MultiSalva Satu Mare: "Avem barci speciale de salvare, avem paramotor pentru zbor, avem echipamente de scufundatori si toate echipajul de salvare".

Patru romani de la asociatia MultiSalva din Satu Mare au aflat ca e nevoie de ei de la partenerii maghiari cu care colaboreaza intr-un proiect transfrontalier pe misiuni de salvare.

Istvan Szekely, voluntar: "Se asteapta un val urias de inundatii neimaintalnit de foarte multi ani si noi vom patrula si survola zona".

In capitala maghiara au fost ridicate diguri din saci de nisip in jurul insulei Margherita din centrul orasului, unde hoteluri de lux au fost evacuate. Fara a mai socoti voluntarii, guvernul maghiar a mobilizat o forta "anticatastrofa" de 10.000 de oameni.

In sudul Germaniei, oamenii au fost salvati de pe acoperisuri cu elicopterul. 40.000 de pompieri si 5.000 de militari au fost mobilizati sa ajute populatia, dar n-au cum sa faca fata apelor care-au atins cote record: 3 metri pe strazi.

Nivelul Dunarii a depasit doua recorduri istorice in vestul Ungariei

Nivelul apelor Dunarii a continuat sa creasca in Ungaria in noaptea de joi spre vineri, depasind doua recorduri istorice in vestul tarii, in contextul in care nivelul maxim la Budapesta este asteptat luni, relateaza AFP.

La Rajka, la frontiera cu Austria, serviciile hidrologice au relevat 6,46 de metri la ora 4.00 GMT (7.00,ora Romaniei) - recordul precedent dateaza din 2002 si era de 6,42 metri -, iar la Nagybajcs, in apropiere de orasul Györ, la aproximativ 100 de kilometri vest de Budapesta, Dunarea a atins 8,86 de metri vineri dimineata la ora 4.00 GMT, fata de 8,75 metri in 2002.

inundatii dunare

Györujfalu, un sat cu aproximativ 1.500 de locuitori, in apropiere de Györ, se confrunta cu situatia cea mai critica, o alunecare de teren slabind digul de protectie.

Primarul nu a dat ordinul de evacuare, inca, insa armata ungara a trimis aproximativ 400 de militari sa ajute la stabilizarea digului.

Premierul Viktor Orban a petrecut noaptea de joi spre vineri intr-o cazarma din Györ, unde a fost oprita circulatia pe Podul Petöfi si unde urma sa sustina o conferinta de presa la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), pentru a oferi ultimele informatii.

Autoritatile asteapta in continuare, pentru luni, nivelul maxim al viiturii la Budapesta, care ar urma sa "bata" toate recordurile inregistrate. Ultimul dateaza din 2006, cand a atins un nivel de 8,60 metri, insa autoritatile se asteapta ca Dunarea sa atinga 8,85 metri de aceasta data, cu o marja de eroare de aproximativ 20 de centimetri.

Vineri dimineata, nivelul fluviului era de 7,81 metri in capitala ungara.

Aproximativ 10.000 de unguri au petrecut noaptea muncind la diguri de protectie pe o portiune de a aproximativ 700 de kilometri a fluviului.

Pentru moment, aproximativ 500 de persoane au fost evacuate, dar numarul ar putea atinge cateva zeci de mii, potrivit celui mai pesimist scenariu.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Inundatiile au facut prapad in solariile din comuna Matca. Pretul legumelor ar putea creste
Inundatiile au facut prapad in solariile din comuna Matca. Pretul legumelor ar putea creste

In comuna Matca, peste 100 de hectare de solarii cu legume mustesc de apa. Pe langa sutele de solarii, si 20 de case au fost inundate. Speriati, oamenii si-au luat in graba pasarile si porcii si au fugit unde au vazut cu ochii.

Grindina si vijeliile, gata sa faca ravagii in aproape jumatate de tara. Cod galben in 15 judete
Grindina si vijeliile, gata sa faca ravagii in aproape jumatate de tara. Cod galben in 15 judete

Atentionarea meteorologilor se refera la ploi torentiale, insa este posibil sa cada si gheata. In unele zone, sunt anuntate preicipitatii atat de puternice, incat exista oricand riscul de inundatii pe raurile umflate din Moldova.

Romania, amenintata de viitura de pe Dunare. Ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare
Romania, amenintata de viitura de pe Dunare. Ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare

Dunarea este aproape de cotele record atinse in 2002, cand a provocat inundatii catastrofale. Acum, viitura coboara amenintator catre teritoriul Romaniei.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.