Intreg Guvernul de la Luxemburg a demisionat, dupa un scandal de spionaj care l-a dat jos pe premier

Jean-Claude Juncker

Intreg Guvernul de la Luxemburg, in frunte cu premierul Jean-Claude Juncker, care se afla in functie de 18 ani, a fost constrans sa demisioneze joi in urma unui scandal legat de serviciul de informatii, relateaza AFP.

O comisie de ancheta parlamentara a fost formata in decembrie 2012 dupa dezvaluirea unor nereguli si practici frauduloase comise in anii 2004-2009 de catre serviciul de informatii, plasat sub autoritatea premierului. In raportul parlamentar se arata ca servicile secrete ale Luxemburgului au supravegheat ilegal politicieni si membri ai societatii civile, au folosit autoturisme in scopuri personale si au cerut bani si favoruri in schimbul influentarii unor oficiali.

La fel ca intr-o scena dintr-o poveste cu spioni, fostul sef al serviciilor de informatii, Marco Mille, a inregistrat o discutie cu premierul Jean-Claude Juncker, in 2008, folosind un microfon care era ascuns in ceasul sau de la mana. Mille i-a spus lui Juncker ca Marele Duce Henri se afla in contact permanent cu serviciile secrete ale Marii Britanii, conform unui ziar local citat de Daily Mail. Cabinetul Marelui Duce a respins acuzatiile.

Guvernul se afla deja sub presiune din cauza interesului public aratat pentru o serie de atacuri misterioase cu bomba din anii '80, cunoscute sub numele de afacerea Bommeleeer. Aceste sabotaje au vizat reteaua de electricitate si sistemul de radare ale aeroporturilor, precum si redactia unui ziar de stiri. La inceputul anului, doi fosti membri ai fortelor speciale de politie au ajuns la tribunal in acest caz.

In luna iunie, guvernul si ministrul de Finante Luc Frieden au reusit sa scape de doua voturi de neincredere in Parlament care il acuzau pe ministru ca a pus presiune pe anchetatori sa inchida aceasta afacere.

Citește și
nunta regala Luxemburg
"L-am intalnit pe Fat Frumos". Povestea nuntii regale care aduce Luxemburgul in centrul atentiei
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Pana la urma, criza politica a fost evitata la Luxemburg, unde vor avea loc alegeri anticipate in octombrie, la cererea premierului Jean-Claude Juncker. Acesta, dupa pierderea aliatilor socialisti, ramane in functia pe care doreste sa o ocupe in continuare, relateaza AFP. Dupa un consiliu al guvernului, premierul i-a cerut Marelui Duce Henri sa dizolve Camera Deputatilor si sa convoace alegeri. Seful statului "si-a rezervat un timp de gandire si va avea o serie de consultari", a declarat Palatul intr-un comunicat emis in urma intalnirii.

Parlamentul va ramane in functie pana la 8 octombrie iar alegerile legislative vor avea loc la 20 octombrie, cu 7 luni mai devreme fata de termenul prevazut pentru mai 2014, a declarat ministrul Economiei. In asteptare, guvernul ramane si el in functie iar consiliul ministrilor se va desfasura vineri, ca de obicei.

In urma unei dezbateri de 7 ore, miercuri, in Camera Deputatilor, privind responsabilitatea sa intr-un scandal ce implica serviciile de informatii, Juncker a fost renegat de partidul socialist. Acesta a lansat imediat contraofensiva solicitand alegeri anticipate, cu intentia ferma de a conduce lista crestin-socialilor (CSV) pentru a obtine din nou pozitia de sef al guvernului, functie pe care o exercita fara discontinuitate de 18 ani.

"Nu sunt pedepsit, asadar vreau in continuare sa ma prezint la alegeri", a declarat acesta de miercuri seara. Site-ul de Internet al CSV afisa joi o fotografie a lui Juncker, zambitor, alaturi de sloganul: "Impreuna cu premierul".

CSV, partid de centru dreapta, aflat la putere fara discontinuitate de la formarea sa in 1944, cu exceptia unei scurte perioade in opozitie in anii 1970, domina viata politica locala. Cu 39 la suta din voturi in 2009, acesta a obtinut 26 din 60 de locuri de deputati, fata de 13 pentru socialisti si 9 pentru liberali.

In cazul, ipotetic, al retragerii lui Juncker, numele cel mai des citat pentru a il succeda este cel al lui Viviane Reding, marea sa rivala din cadrul partidului, instalata de aproape 15 ani la Bruxelles unde efectueaza cel de-al treilea mandat de comisar european. Insa aceasta si-a manifestat joi sustinerea pentru Jnncker. "Avem un premier bun si vrem sa il pastram (...). El va ramane la Luxemburg si eu voi ramane la Bruxelles", a declarat aceasta in cadrul unei deplasari la Varsovia, adaugand totusi, "niciodata sa nu spui niciodata in politica".

Viitorul premier va trebui sa investeasca mai multa energie in viata politica nationala. Unul dintre marile reprosuri aduse lui Juncker a fost ca a abandonat tara in favoarea Europei, in special in ultimii ani in timp ce s-a luptat pentru a salva euro la conducerea forumului de ministri ai Finantelor uniunii monetare pe care a prezidat-o intre 2005 si 2013.

Jean-Claude Juncker, ultimul arhitect al constructiei europene

Inamovibilul premier al Luxemburgului, aflat la conducerea Guvernului de peste 18 ani, Jean-Claude Juncker, care si-a anuntat demisia, a fost decanul liderilor europeni si ultimul arhitect al constructiei europene, relateaza AFP. La doar 58 de ani, Juncker detine recordul longevitatii la conducerea unui Guvern european. El a devenit premier in ianuarie 1995, atunci cand François Mitterrand si Helmut Kohl erau inca la putere.

Prin urmare, a simtit pe propria piele profunda transformare a Uniunii Europene (UE), esecul Tratatului Constitutional in 2005, intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona patru ani mai tarziu, apoi criza datoriilor si salvarea euro, o sarcina careia i s-a consacrat cu ardoare timp de opt ani.

Unii i-au reprosat ca a devenit nepasator fata de Marele Ducat in detrimentul Europei si ca, astfel, a dat dovada de neglijenta in legatura cu abaterile serviciului sau de informatii, care au provocat indepartarea sa de la putere. Jean-Claude Juncker, membru al Guvernului in ultimii 30 de ani, este, totusi, figura de prim-plan a politicii Luxemburgului, unde isi pastreaza popularitatea, in pofida scandalului.

"Trecand in revista ultimii 30 de ani, as spune ca pentru primii zece ani ar fi trebuit sa fiu mai indulgent fata de ceilalti. Iar pentru ultimii trei ani, ar fi trebuit sa fiu mai putin indulgent", a admis el recent.

European convins, el s-a considerat tot timpul la intersectia drumurilor franco-germane. "Cand vreau sa vorbesc in franceza, gandesc in germana, cand vreau sa vorbesc in germana, gandesc in franceza, iar, in final, sunt de neinteles in toate limbile", a spus el intr-o zi, cu legendarul sau simt al umorului. Apropierea de marii sai vecinii nu l-a impiedicat sa-i critice, ca atunci cand a apreciat ca "orchestra franco-germana nu va avea niciodata calitatea de a impresiona melomanii politici".

Juncker, liderul uneia dintre cele mai mici tari (537.000 de locuitori) din UE, nu a ezitat niciodata sa ridice tonul la adresa capitalelor, mai ales pentru a refuza un eventual dictat franco-german. El "are doua defecte catastrofale: are o opinie si o exprima", a spus un oficial european intr-o zi.

Modul sau de a vorbi deschis l-a costat probabil postul de presedinte al Consiliului European, in 2009. El a pus aceasta infrangere pe seama opozitiei presedintelui francez de atunci, Nicolas Sarkozy, care nu-l placea, si a cancelarului german Angela Merkel. Menirea a a fost intotdeauna promovarea constructiei europene, cu o viziune federalista, fapt ce i-a adus in 2006 prestigiosul Premiu Carol cel Mare pentru merite in unificarea europeana.

Cu toate acestea, a reusit sa imbine idealismul cu un simt profund al realitatii, mai ales in serviciul intereselor tarii sale, al carei secret bancar l-a aparat tot timpul. "Pentru mine, Europa este un amestec de actiuni concrete de efectuat si convingeri puternice, chiar aproape arzatoare", marturisea el recent pentru un post de televiziune german. "Dar convingerile puternice nu aduc nimic cand nu exista pragmatism", a adaugat el.

Copilarind dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in care tatal sau a fost inrolat in trupele Wehrmacht-ului, Jean-Claude Juncker, nascut la 9 decembrie 1954, a considerat intotdeauna ca interesele tarii sale sunt inevitabil legate de cauza europeana.

Daca tatal sau a "jucat un rol important" in viata sa, acesta a fost exercitat, cu siguranta, in calitate de sindicalist si de metalurgist. O mostenire care face din acest fumator impatimit, amator de coniac, un barbat cu profil politic atipic. Desi este o figura importanta a Partidului Crestin-Social luxemburghez, de dreapta, el nu ascunde neincrederea pe care i-o inspira costurile liberalismului.

Recent, el sublinia necesitatea de a acorda o atentie mai mare dimensiunii sociale, "copilul sarac al Uniunii Economice si Monetare". "Juncker este crestinul-democrat cel mai socialist care exista", conchide seful ecologistilor din Parlamentul European, Daniel Cohn-Bendit. Cu exceptia unei scurte perioade de intrerupere la inceputul anilor 2000, Juncker a guvernat Luxemburgul impreuna cu socialistii.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Tarile europene cu cel mai ridicat nivel de trai. Romania ocupa penultimul loc
Tarile europene cu cel mai ridicat nivel de trai. Romania ocupa penultimul loc

Luxemburg si Novergia continua sa domine topul statelor europene cu cel mai ridicat nivel de viata, potrivit unui raport Eurostat, citat de Daily Mail.

"L-am intalnit pe Fat Frumos". Povestea nuntii regale care aduce Luxemburgul in centrul atentiei

Sambata, Luxemburg devine centrul regalitatii pentru o zi. Printul mostenitor Guillaume se casatoreste cu aleasa sa, Stephanie de Lannoy, o tanara contesa belgiana. PRO TV NEWS transmite LIVE imagini de la nunta regala a anului.

Luxemburg, centrul regalitatii pentru o zi. Ultimul print mostenitor din Europa s-a casatorit. FOTO
Luxemburg, centrul regalitatii pentru o zi. Ultimul print mostenitor din Europa s-a casatorit. FOTO

PRO TV NEWS a transmis LIVE imagini de la nunta regala a anului. Casatoria marelui duce mostenitor Guillaume cu o tanara contesa belgiana aduce Luxemburgul in centrul atentiei in acest weekend.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România
Raport CSAT | Care au fost principalele obiective ale serviciilor de informaţii ruse în România

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.