Luxemburg, centrul regalitatii pentru o zi. Ultimul print mostenitor din Europa s-a casatorit. FOTO

×
Codul embed a fost copiat

PRO TV NEWS a transmis LIVE imagini de la nunta regala a anului. Casatoria marelui duce mostenitor Guillaume cu o tanara contesa belgiana aduce Luxemburgul in centrul atentiei in acest weekend.

Guillaume, marele duce mostenitor al Luxemburgului s-a casatorit religios, sambata, cu logodnica lui, contesa belgiana Stéphanie de Lannoy, la o zi dupa ceremonia civila, informeaza site-ul publicatiei Le Nouvel Observateur.

Ceremonia religioasa catolica, sustinuta in limbile franceza si engleza de arhiepiscopul de Luxemburg Jean-Claude Hollerich, a debutat in jurul orei 09.00 GMT, la catedrala Notre-Dame din capitala acestui ducat. Contesa Stéphanie de Lannoy, in varsta de 28 de ani, fiica cea mica dintr-o straveche familie aristocrata velgiana, si-a facut intrarea in catedrala la bratul fratelui ei cel mare, Jehan.

Mireasa a purtat o rochie creata de designerul Elie Saab, din dantela de culoarea fildesului cu broderii din fire de argint, si un voal din matase alba decorat cu o broderie asemanatoare.

Citește și
nunta regala
Nunta lui William cu Kate a batut la audiente pe cea a printesei Diana
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Actualul mare duce Henri de Luxemburg, imbracat in uniforma militara, a fost insotit la ceremonia religioasa de sambata de matusa lui, contesa Stéphanie, sora contesei Alix de Lannoy. Acesta din urma a decedat la sfarsitul lunii august.

Ceremonia religioasa a debutat, de altfel, cu un minut de reculegere tinut in memoria ei. Marele duce mostenitor Guillaume, care va implini in curand varsta de 31 de ani, a purtat la ceremonia religioasa tot o uniforma militara si a intrat in catedrala la bratul mamei sale, marea ducesa Maria-Teresa, care a purtat o rochie roz. Marele duce mostenitor Guillaume s-a casatorit civil cu contesa Stéphanie de Lannoy, vineri, la primaria din Luxemburg.

Cu o ora inainte de inceperea ceremoniei religioase de sambata, printi si printese provenind din monarhiile europene si orientale, au coborat din limuzine clasice si cateva microbuze verzi, pentru a parcurge un lung covor rosu pana la intrarea in catedrala, sub un soare stralucitor si o temperatura deosebit de ridicata pentru acest anotimp. Dupa ceremonia religioasa de sambata, mirii au salutat multimea de la balconul palatului marelui ducat.

Printesa Caroline de Monaco, printul Edward - al treilea fiu al reginei Marii Britanii, printul mostenitor Naruhito al Japoniei, i-au precedat pe regele Belgiei Albert al II-lea si sotia sa regina Paola, care au legaturi de familie stranse cu monarhia luxemburgheza.

Ei au fost insotiti de regele Norvegiei Harald al V-lea si de regina Sonja, printul Hans-Adam al II-lea din Liechtenstein si de printesa din Liechtenstein, regina Beatrix a Olandei, regina Margrethe a Danemarcei si printul consort Henrik, regina Silvia a Suediei si de printesa Lalla Salma, sotia regelui Mohammed al VI-lea din Maroc.

Numerosi printi si printese au fost si ei invitati: printul Frederik si printesa Mary din Danemarca, printesa mostenitoare Victoria a Suediei si printul Daniel, printul Felipe de Asturia si printesa Letizia, printul mostenitor al Olandei Willem-Alexander si sotia lui, printesa Maxima. Familia Regala a Romaniei a fost reprezentata de principesa Margareta si principele Radu, care participa la casatoria regala de la Luxemburg, la invitatia marelui duce si marei ducese de Luxemburg.

Vineri seara, principesa Margareta si principele Radu au participat la un dineu oficial oferit de suverani la Palatul Mare Ducal din Luxemburg, dupa ceremonia civila. Sambata, cuplul princiar roman a asistat la ceremonia casatoriei marelui duce mostenitor cu contesa Stephanie de Lannoy, in Catedrala din Luxemburg. Dupa ceremonia religioasa, principesa Margareta si principele Radu vor lua parte, alaturi de celelalte familii regale europene, la dejunul oficial oferit la Palatul Mare Ducal. Cadoul Familiei Regale romane pentru tinerii casatoriti este o rama dubla de fotografii si o cutie, realizate in piele, special pentru aceasta ocazie, de artistul Dan Coma, in culorile steagului luxemburghez.

Animatii muzicale, un foc de artificii si concerte gratuite transforma aceasta casatorie a viitorului mare duce intr-un eveniment popular, chiar daca multe voci din opinia publica luxemburgheza au criticat costurile de organizare: 350.000 de euro pentru stat, 317.000 euro pentru orasul Luxemburg. Guillaume a devenit mare duce mostenitor in 2000, atunci cand tatal lui, Henri, a urcat pe tron.

Dupa ce si-a facut studiile in Elvetia, el a frecventat cursurile Academiei militare Sandhurst din Marea Britanie, iar apoi a studiat stiintele politice in Marea Britanie si in Franta. El va deveni cel de-al saptelea membru din dinastia Nassau-Weilbourg care va urca pe tronul marelui ducat al Luxemburgului. Fiica a contelui Philippe de Lannoy si a lui Alix della Faille de Leverghem, Stéphanie de Lannoy provine dintr-una dintre cele mai vechi familii nobiliare din Belgia.

Ea a studiat limbile germanice, a lucrat la ambasada belgiana din Berlin si a locuit timp de un an in Rusia, pe cand avea 18 ani. In timpul ceremoniei de nunta, ea a purtat inelul de logodna al mamei sale, decedata in luna august. Stéphanie de Lannoy, care va primi cetatenia luxemburgheza si va renunta la cea belgiana, doreste sa continue sa duca o viata simpla, in ciuda casatoriei sale cu viitorul mare duce al Luxemburgului, si chiar sa poata sa isi faca singura cumparaturile.

Povestea emotionanta de dragoste a celor doi

Nunta este o ocazie perfecta pentru a oferi o tusa de glamour acestei tari minuscule, aflata rareori in atentia presei internationale.

"Casatoria noastra este un eveniment de dimensiune internationala si deci o buna ocazie pentru a arata o imagine festiva a Luxemburgului", a declarat pentru presa locala printul Guillaume, care va implini in curand varsta de 31 de ani, informeaza AFP.

"Totodata, este o casatorie cat se poate de normala intre mine si Guillaume", a declarat, la randul ei, viitoarea mireasa, Stéphanie de Lannoy, in varsta de 28 de ani.

Aceasta dubla dimensiune, intima si mondena, se regaseste si in organizarea nuntii princiare. Vineri dimineata, tanarul cuplu se va intalni cu reprezentantii mai multor organizatii pentru tineri, inainte de o ceremonie civila la primaria din Capitala acestui stat, care se va desfasura departe de obiectivele camerelor de filmat.

"Atmosfera de la nunta noastra va fi diferita de cele de la nuntile de la Monaco si de la Londra", a spus printul Guillaume.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Nadia, Ilie Nastase, Principele Radu si Principesa Margareta, pe covorul rosu de la Monaco. VIDEO
Nadia, Ilie Nastase, Principele Radu si Principesa Margareta, pe covorul rosu de la Monaco. VIDEO

Principele Radu si Principesa Margareta, Nadia Comaneci si Bart Connor, Ilie Nastase si Brigitte Sfat au pasit pe covorul rosu la nunta regala de la Monaco.

Nunta lui William cu Kate a batut la audiente pe cea a printesei Diana
Nunta lui William cu Kate a batut la audiente pe cea a printesei Diana

Nunta regala dintre William si Kate a fost urmarita, vineri de milioane de oameni din 180 de tari din intreaga lume; in cifre, evenimentul a adus 5.000 de politisti care au fost la datorie, 5.500 de baraje rutiere, 140 de tone de gunoi pe strazi.

William si Kate sunt sot si sotie. Sarut x 2 in balconul palatului
William si Kate sunt sot si sotie. Sarut x 2 in balconul palatului

Nunta regala a avut si momente inedite: un paracliser de la catedrala Westminister a fost surprins facand mai multe tumbe de bucurie imediat dupa incheierea ceremoniei, iar un calaret a ramas fara cal, speriat de multimea care aplauda mirii.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.