Masuri radicale in Turcia, dupa esecul loviturii de stat. Epurare in mass-media si vanatoare internationala de "gulenisti"
Autoritatile din Turcia au luat in vizor presa, ca parte a amplului proces de epurare ce a urmat tentativei esuate din 15 iulie.
Un decret emis de guvern opreste activitatea a 131 de companii si organzitatii din domeniul media. Este vorba despre trei agentii de stiri, sase canale tv, inclusiv unul pentru copii, 23 de posturi de radio si 45 de publicatii, printre care cotidianul Zaman, aflat sub controlul statului din luna martie. Intre timp, politia a emis mandate de arestare pentru 47 de jurnalisti angajati ai acestui ziar. Multe din companiile media vizate sunt acuzate ca au legaturi cu predicatorul Fethullah Gulen, socotit de Ankara a fi "creierul" puciului organizat de o factiune din armata.
Si CIA si FBI sunt acuzate ca ar fi oferit training adeptilor clericului musulman Fethullah Gulen, autoexilat in SUA, potrivit unui act de acuzare pregatit de catre un procuror turc. ''CIA si FBI au oferit o pregatire in mai multe subiecte cadrelor formate in centrele culturale ce apartin miscarii lui Gulen. Operatiunile intreprinse de catre procurori si oficiali din domeniul securitatii in timpul procesului din 17 decembrie pot fi luate ca un bun exemplu pentru aceasta'', se afirma in actul de acuzare pregatit de catre Biroul Procurorul public din Edirne si acceptat de catre Curtea Penala. ''Procesul din 17 decembrie'' se refera la ancheta de coruptie lansata pe 17 decembrie 2013, care a vizat inalti oficiali guvernamentali. Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, de guvernamant) sustine ca Gulen a pus la cale tentativa de puci esuata din 15 iulie si ca urmeaza sa depuna o cerere de extradare a clericului din SUA.
''Tentativa de puci (esuata) a avut drept scop slabirea statului impreuna cu toate institutiile sale prin inlaturarea totala a guvernului. Cei din miscarea Gulen care lucreaza in institutiile judiciare si de securitate si care au urmat pregatirea mai sus mentionata au preluat aceasta sarcina si au trecut la actiune'', se mai spune in actul de acuzare, mentioneaza de asemenea agentia turca de presa Anadolu.
De asemenea, ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a cerut joi ca Berlinul sa extradeze presupusi adepti ai clericului Fethullah Gulen care traiesc in Germania, potrivit CNN Turk, citat de DPA si Reuters. Cavusoglu sustine ca procurori si judecatori care fac parte din miscarea lui Gulen sunt in prezent in Germania, unde traieste o larga minoritate turca.
Potrivit Xinhua, ministrul turc de justitie, Bekir Bozdag, declara miercuri la Haberturk TV ca Ankara a obtinut informatii potrivit carora s-ar putea ca Gulen sa fi fugit intr-o terta tara care nu are tratat de extradare cu Turcia
Sursa: Pro TV
Etichete: Turcia, procurori, armata, erdogan, presa, ankara, lovitura de stat, drepturile omului, fethullah gulen,
Dată publicare:
28-07-2016 19:19