Internetul nu e doar pentru poze cu pisici. Poezii de acum 2.600 de ani, descifrate online

Ultima actualizare: 02-02-2014 06:57
papirus safo

O tehnologie folosita de obicei impotriva mesajelor tip spam ii ajuta pe oamenii de stiinta sa descifreze opere literare vechi de milenii.

Este vorba despre captcha, enervantele imagini in care trebuie sa descifrezi un textulet deseori aproape ilizibil pentru a-ti face un cont online sau pentru a accesa un site. Arheologii si-au dat insa seama ca pot folosi captcha si pentru a descifra manuscrise antice foarte greu de citit cu ajutorul internautilor. Si asa au reusit sa descifreze una dintre cele mai vechi poezii din istorie, apartinand lui Safo (Sappho), o poeta care a trait acum 2600 de ani in insula greaca Lesbos si a carei opera era cunoscuta pana acum doar din fragmente.

Manuscrisele unde a fost descifrata poezia se gasesc in arhiva Universitatii Oxford de peste un veac, dar sunt extrem de greu de descifrat. Asta atat din cauza ca e vorba de fragmente extrem de fragile din cauza vechimii lor si a materialului – papirus, obtinut din tulpina plantei cu acelasi nume si care in antichitate tinea locul hartiei, inventata mult mai tarziu de chinezi - dar si a faptului ca pe ele s-a asternut patina timpului. Mai mult., deseori o lucrare e impartita in zeci de fragmente minuscule si disparate, care trebuie gasite si puse cap la cap.

Ar putea sa te intereseze si povestea profesorilor care predau Limba Romana la Oxford

Pe de alta parte, micile fragmente de papirus ascund comori extraordinare ale culturii antice – tragedii pana acum necunoscute ale lui Euripide si Sofocle, cronici si documente istorice inedite dar si poezii ale unor autori precum Pindar, Alcaeus sau Safo. Astfel ca pentru istorici, dar si pentru oamenii de cultura in general, descifrarea colectiei de papirusuri Oxyrhynchus a fost o enorma provocare pana la aparitia Internetului.

Tehnologiile actuale au permis insa scanarea papirusurilor Oxyrhynchus, astfel incat sa nu maifie nevoie ca cercetatorii sa le atinga si sa riste astfel sa le degradeze. Iar cei de la Universitatea Oxford s-au gandit apoi sa-i implice si pe internauti in munca de descifrare: au postat fragmentele scanate pe net iar cei interesati pot sa intre pe site si sa-i ajute identificand literele. Si nu e nevoie pentru asta nici macar sa stiti greaca veche, deoarece pe site gasiti lista literelor pe care le puteti compara cu ce se vede in manuscris. Iar apoi, pe baza literelor indetificate de internauti, oamenii de stiinta incep sa descifreze documentul respectiv.

Asa s-au descoperit, potrivit agentiei Mediafax care citeaza BBC, doua poezii ale lui Safo, o poeta faimoasa in antichitate atat pentru calitatea versurilor sale, cat si pentru faptul ca acestea descriau explicit dragostea intre femei. De altfel, termenul “lesbiana” proviune de la insula Lesbos in care Safo s-a nascut (probabil prin 630 i. Hr) si a trait o parte a vietii sale. Pana la descoperirea anuntata azi din opera lui Safo se pastrase integral o singura poezie, restul fiind doar fragmente.

Iar daca vreti sa ajutati la descoperirea unor alte opere ale culturii antice, nu e deloc prea tarziu. Chiar daca papirusurile din colectia Oxyrhynchus descifrate pana acum umplu aproape 80 de volume, cercetatorii spun ca mai e mult de munca si spera ca vor descoperi de pilda, tragedii ale lui Euripide si Sofocle din care pana acum se cunostea doar titlul. Asa ca intrati aici si dati-le o mana de ajutor.

In acelasi timp, Romania mai are de asteptat 12.000 de ani pana sa aiba o Biblioteca Nationala Digitala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO