Putin și Erdogan au convenit formarea unei zone demilitarizate în regiunea Idlib

Ultimul update: Luni 17 Septembrie 2018 20:54
Data publicarii: Luni 17 Septembrie 2018 15:51
Categorie: Internaţional
Întâlnire Putin-Erdogan

Turcia și Rusia au convenit formarea unei zone demilitarizate în regiunea Idlib, între teritoriile controlate de grupările rebele și forțele guvernamentale, precum și susținerea de patrule comune la granițele zonei demilitarizate, relatează Reuters.

Zona demilitarizată - în esență o zonă tampon - va intra în funcțiune pe data de 15 octombrie, urmând a avea o lungime situată între 15 și 25 de kilometri. Nu este, însă, clar dacă zona demilitarizată va include și orașul Idlib, cu o populație de aproximativ trei milioane de locuitori.

Ce au convenit cei doi lideri

UPDATE 20:30: În cadrul conferinței de presă susținută la capatul întâlnirii bilateriale cu omologul său turc, președintele rus Vladimir Putin a precizat că tot armamentul greu va fi retras din zona demilitarizată, iar grupările rebele radicale, printre care și Frontul al-Nusra, vor trebuie să plece din acel spațiu. 

UPDATE 20:20: președintele turc Tayyip Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin, au convenit formarea unei zone demilitarizate între teritoriile controlate de grupările rebele și forțele guvernamentale în regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei. În plus, a fost anunțată și susținerea de patrule comune la granițele zonei demilitarizate.

Preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-au reunit luni în staţiunea rusă Soci pentru a aborda situaţia din Siria şi chestiuni referitoare la cooperarea bilaterală, a informat Kremlinul.

La începutul discuţiilor, Putin a precizat că relaţiile dintre cele două state "se dezvoltă pozitiv şi dinamic", dar că există "probleme foarte dificile în domeniul securităţii", despre care va avea un schimb de opinii cu Erdogan şi vor încerca să găsească împreună soluţii.

Cei doi lideri "vor dezbate chestiuni de actualitate ale cooperării bilaterale şi probleme referitoare la soluţionarea conflictului sirian", se menţiona duminică într-un comunicat de presă succint al preşedinţiei ruse.

Putin şi Erdogan s-au întâlnit la 7 septembrie în Teheran, la summitul tripartit cu privire la Siria pe care l-au avut cu omologul lor iranian, Hassan Rouhani, şi unde liderul de la Ankara a cerut o încetare a focului în provincia siriană Idlib.

Explozie în orașul sirian Idlib, soldată cu 13 morți

Rusia şi Iranul, care insistă pe necesitatea de a combate teroriştii, susţin planurile regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a lansa o ofensivă în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei. În acest teritoriu, aflat la graniţa cu Turcia, trăiesc circa 3 milioane de oameni, mulţi dintre ei refugiaţi din foste fiefuri insurgente care au fost deja cucerite de forţele guvernamentale siriene.

Duminică, Turcia a trimis un 'convoi de 50 de vehicule' spre punctul de observare turc din Jisr ash-Shugur, în sud-vestul Idlib, conform presei turce. Turcia dispune în total de 12 posturi de observare în provincia Idlib, una dintre 'zonele de dezescaladare' create în cadrul procesului de la Astana, mediat de Turcia - care îi sprijină pe rebeli -, de Rusia şi Iran, aliate ale regimului sirian.

Potrivit mass-media, Turcia a trimis în ultimele zile mai multe convoaie cu întăriri militare spre punctele sale de observare, unde sunt desfăşuraţi sute de militari turci. Turcia dispune în total de 12 posturi de observare în provincia Idlib, una dintre 'zonele de dezescaladare' create în cadrul procesului de la Astana, mediat de Turcia - care îi sprijină pe rebeli -, de Rusia şi Iran, aliate ale regimului sirian.

Potrivit mass-media, Turcia a trimis în ultimele zile mai multe convoaie cu întăriri militare spre punctele sale de observare, unde sunt desfăşuraţi sute de militari turci.

Întâlnire Putin-Erdogan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Explozie în orașul sirian Idlib, soldată cu 13 morți Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Reuters

Analist rus: SUA şi Rusia, la un pas de o confruntare directă din cauza situaţiei din Siria
Analist rus: SUA şi Rusia, la un pas de o confruntare directă din cauza situaţiei din Siria
Zeci de lovituri aeriene ruseşti asupra rebelilor sirieni. Doi copii, printre victime
Zeci de lovituri aeriene ruseşti asupra rebelilor sirieni. Doi copii, printre victime
Regimul Assad a declanşat o nouă ofensivă în Idlib. Ar putea urma o catastrofă umanitară
Regimul Assad a declanşat o nouă ofensivă în Idlib. Ar putea urma o catastrofă umanitară
VIDEO PROTVPLUS.RO
cana speciala de cafea a aviatiei SUA
Aviaţia SUA a cheltuit sume uriaşe pe căni de cafea din metal care "se sparg imediat”
A murit Gilberto Benetton, unul dintre fondatorii celebrului brand italian de modă
Două distrugătoare americane, urmărite de flota de război chineză. Ce misiune aveau
Coreea de Nord renunță la armele de la granița cu Sudul, după șapte decenii. VIDEO
Președintele SUA trimite armata la granița cu Mexicul: ”Trebuie să-i oprim”
Dispozitiv explozibil descoperit în apropierea locuinţei lui George Soros din SUA
schimbari climatice
Prognoza neagră pentru zona mediteraneană: climă extremă, boli şi foamete
Trump amenință Rusia și China că SUA își vor consolida arsenalul de arme nucleare
Theresa May asigură că termenii Brexitului sunt gata în proporție de 95%
Vladimir Putin decretează sancţiuni împotriva Ucrainei
Cum a reușit o grupare de români să fraudeze cu 1,7 milioane de € statul francez
Partidul conservator Lege şi Justiţie din Polonia a câştigat alegerile locale cu peste 32% din voturi