Putin și Erdogan au convenit formarea unei zone demilitarizate în regiunea Idlib

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 17 Septembrie 2018 15:51
Categorie: Internaţional
Întâlnire Putin-Erdogan

Turcia și Rusia au convenit formarea unei zone demilitarizate în regiunea Idlib, între teritoriile controlate de grupările rebele și forțele guvernamentale, precum și susținerea de patrule comune la granițele zonei demilitarizate, relatează Reuters.

Zona demilitarizată - în esență o zonă tampon - va intra în funcțiune pe data de 15 octombrie, urmând a avea o lungime situată între 15 și 25 de kilometri. Nu este, însă, clar dacă zona demilitarizată va include și orașul Idlib, cu o populație de aproximativ trei milioane de locuitori.

Ce au convenit cei doi lideri

UPDATE 20:30: În cadrul conferinței de presă susținută la capatul întâlnirii bilateriale cu omologul său turc, președintele rus Vladimir Putin a precizat că tot armamentul greu va fi retras din zona demilitarizată, iar grupările rebele radicale, printre care și Frontul al-Nusra, vor trebuie să plece din acel spațiu. 

UPDATE 20:20: președintele turc Tayyip Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin, au convenit formarea unei zone demilitarizate între teritoriile controlate de grupările rebele și forțele guvernamentale în regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei. În plus, a fost anunțată și susținerea de patrule comune la granițele zonei demilitarizate.

Preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-au reunit luni în staţiunea rusă Soci pentru a aborda situaţia din Siria şi chestiuni referitoare la cooperarea bilaterală, a informat Kremlinul.

La începutul discuţiilor, Putin a precizat că relaţiile dintre cele două state "se dezvoltă pozitiv şi dinamic", dar că există "probleme foarte dificile în domeniul securităţii", despre care va avea un schimb de opinii cu Erdogan şi vor încerca să găsească împreună soluţii.

Cei doi lideri "vor dezbate chestiuni de actualitate ale cooperării bilaterale şi probleme referitoare la soluţionarea conflictului sirian", se menţiona duminică într-un comunicat de presă succint al preşedinţiei ruse.

Putin şi Erdogan s-au întâlnit la 7 septembrie în Teheran, la summitul tripartit cu privire la Siria pe care l-au avut cu omologul lor iranian, Hassan Rouhani, şi unde liderul de la Ankara a cerut o încetare a focului în provincia siriană Idlib.

Explozie în orașul sirian Idlib, soldată cu 13 morți

Rusia şi Iranul, care insistă pe necesitatea de a combate teroriştii, susţin planurile regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad de a lansa o ofensivă în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei. În acest teritoriu, aflat la graniţa cu Turcia, trăiesc circa 3 milioane de oameni, mulţi dintre ei refugiaţi din foste fiefuri insurgente care au fost deja cucerite de forţele guvernamentale siriene.

Duminică, Turcia a trimis un 'convoi de 50 de vehicule' spre punctul de observare turc din Jisr ash-Shugur, în sud-vestul Idlib, conform presei turce. Turcia dispune în total de 12 posturi de observare în provincia Idlib, una dintre 'zonele de dezescaladare' create în cadrul procesului de la Astana, mediat de Turcia - care îi sprijină pe rebeli -, de Rusia şi Iran, aliate ale regimului sirian.

Potrivit mass-media, Turcia a trimis în ultimele zile mai multe convoaie cu întăriri militare spre punctele sale de observare, unde sunt desfăşuraţi sute de militari turci. Turcia dispune în total de 12 posturi de observare în provincia Idlib, una dintre 'zonele de dezescaladare' create în cadrul procesului de la Astana, mediat de Turcia - care îi sprijină pe rebeli -, de Rusia şi Iran, aliate ale regimului sirian.

Potrivit mass-media, Turcia a trimis în ultimele zile mai multe convoaie cu întăriri militare spre punctele sale de observare, unde sunt desfăşuraţi sute de militari turci.

Întâlnire Putin-Erdogan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Explozie în orașul sirian Idlib, soldată cu 13 morți Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Reuters

Analist rus: SUA şi Rusia, la un pas de o confruntare directă din cauza situaţiei din Siria
Analist rus: SUA şi Rusia, la un pas de o confruntare directă din cauza situaţiei din Siria
Zeci de lovituri aeriene ruseşti asupra rebelilor sirieni. Doi copii, printre victime
Zeci de lovituri aeriene ruseşti asupra rebelilor sirieni. Doi copii, printre victime
Regimul Assad a declanşat o nouă ofensivă în Idlib. Ar putea urma o catastrofă umanitară
Regimul Assad a declanşat o nouă ofensivă în Idlib. Ar putea urma o catastrofă umanitară
VIDEO PROTVPLUS.RO
proteste Budapesta
A treia noapte de proteste împotriva "Legii sclaviei", la Budapesta
Liderii europeni, "exasperaţi" de Theresa May. Ar putea urma un BREXIT fără acord
Tânără din ghetou, aleasă Miss Venezuela. Concurentele ar fi puse să se prostitueze
Familia regală britanică a prezentat felicitările de Crăciun. Cu cine apare Charles
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian
Gestul controversat făcut de Juncker față de un alt oficial european. VIDEO
pasaport britanic
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT
Povestea teroristului din Strasbourg. Tânărul s-a radicalizat la închisoare
Statul care își face armată, pentru a ”asigura integritatea teritorială a țării”
Un român a provocat haos pe aeroportul din Amsterdam. La un pas să fie împușcat
Mii de unguri au protestat în Budapesta: ”Ajunge cu minciunile lui Orban!”
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA