Insuportabila usuratate a duplicitatii: cazul Milan Kundera
Arhivele politiei secrete din fostele tari comuniste raman o sursa inepuizabila, de ... surprize. De cele mai multe ori, neplacute, ca in cazul lui Milan Kundera.
Un articol publicat astazi de o revista din Cehia dezvaluie ca apreciatul scriitor Milan Kundera a denuntat in 1950 un tanar pilot, dat in urmarire pentru dezertare.
Tanarul a fost condamnat la 22 de ani de munca silnica, intr-o mina de uraniu. A fost eliberat dupa 14 ani, exact in anul in care Milan Kundera, devenea cunoscut gratie volumului "Iubiri caraghioase".
In urma articolului publicat astazi de revista Respekt, Institutul Ceh de Studiere a Regimurilor Totalitare a postat pe site-ul sau, in facsimil, raportul politiei comuniste cehoslovace cu privire la depozitia facuta in 1950 de Kundera, care avea atunci 21 de ani.
"Studentul Milan Kundera, nascut pe 1 aprilie 1929, in Brno, (…) a venit astazi la politia locala pentru a face o declaratie cu privire la o colega, (…) careia ii fusese incredintata spre pastrare o servita de catre un prieten al ei, Miroslav Dvoracek", nota constiincios ofiterul care a inregistrat marturia lui Kundera.
Comunist convins in tinerete, Kundera s-a pozitionat apoi in randurile disidentilor. In 1975, la 7 ani dupa ce i s-a interzis orice activitate publica, Kundera s-a exilat in Franta.
De multi ani refuza orice interviu, dar, din cand in cand isi viziteaza incognito tara natala, unde nu este foarte iubit, mai cu seama pentru ca si-a abandonat limba materna in favoarea francezei.
Contact de revista Respekt, autorul " Insuportabilei usuratati a fiintei" a refuzat orice comentariu.
Milan Kundera nu este nici pe departe singurul artist european ajuns din urma de un trecut tulbure.
Germanul Gunther Grass, laureat al premiului Nobel pentru Literatura, a recunoscut recent ca a facut parte dintr-o unitate hitlerista SS in timpul celui de-al doilea razboi mondial.