Oficial ungur: Instituţiile europene, "deturnate" de forţe pro-migraţie de stânga şi liberale
Un înalt oficial guvernamental ungar a acuzat luni că "susţinători de stânga şi liberali ai politicii de migraţie au deturnat" instituţiile europene şi le folosesc pentru a-şi promova propria agendă, relatează MTI, conform Agerpres.
Zoltan Kovacs, secretar de stat pentru relaţii şi comunicaţii internaţionale, a adăugat într-o întâlnire cu ziariştii unguri aflaţi la Bruxelles că guvernul de la Budapesta nu se aşteaptă la niciun rezultat pozitiv al dezbaterii de miercuri din Parlamentul European cu privire la Ungaria, "evident o campanie politică din cadrul vânătorii de vrăjitoare împotriva Ungariei".
"Nu există nimic, niciun eveniment nou care să justifice readucerea Ungariei pe agenda Parlamentului European", a mai spus Kovacs, reiterând că guvernul ungar nu va fi reprezentat la Bruxelles la dezbaterea de miercuri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Joi, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunţat că guvernul ungar nu va participa la dezbaterea privind situaţia statului de drept în Ungaria, ce se va desfăşura pe 30 ianuarie în Parlamentul European.
Gulyas a făcut acest anunţ la scurt timp după ce Comisia Europeană a trecut la a doua fază a procedurii de infringement iniţiată împotriva Ungariei pentru legea de combatere a migraţiei ilegale, căreia guvernul lui Orban îi spune legea ''stop Soros''.
Comisia Europeană a trimis în iulie 2018 guvernului de la Budapesta o scrisoare de notificare prin care-l atenţionează că respectiva lege contravine legislaţiei UE, inclusiv din cauza dispoziţiilor ce restrâng accesul migranţilor în zonele de tranzit de la graniţă sau califică drept infracţiuni acţiunile de ajutorare a migranţilor.
Întrucât guvernul ungar nu a dat curs solicitărilor acestei notificări, Comisia Europeană îi va trimite o ''opinie motivată'', al doilea pas al procedurii de infringement. Dacă Budapesta nu se conformează într-un termen de două luni, atunci Bruxelles-ul ar putea trimite dosarul Curţii de Justiţie a UE.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!