Insider: Medvedev încearcă cu disperare să-l impresioneze pe Putin. „Un personaj slab de pe scena politică a Rusiei”
Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere politic și face tot posibilul să câștige favoarea actualului președinte rus, Vladimir Putin, susțin analiștii.
Văzut pe vremea când era președinte al Rusiei ca un presupus reformator pro-Occident, acum Dmitri Medvedev este perceput ca un personaj slab de pe scena politică a Rusiei, au concluzionat mai mulți experți pentru Insider.
Când Dmitri Medvedev a fost ales președinte al Rusiei în 2008, el a fost perceput de electorat ca un om cu viziuni „mai liberale” și „mai occidentale” decât ale lui Vladimir Putin.
În schimb, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Medvedev a devenit una dintre cele mai amenințătoare personalități anti-occidentale ale Rusiei. În multe dintre discursurile sale, Medvedev a vorbit frecvent despre atacuri nucleare și despre un posibil colaps al civilizației occidentale.
Analiștii au concluzionat că personalitatea publică a lui Medvedev s-a schimbat radical de la invazia Rusiei din februarie 2022.
„Oamenii mă întreabă adesea de ce postările mele pe Telegram sunt atât de dure. Răspunsul este că-i urăsc. Sunt niște nenorociți și ticăloși. Vor moartea pentru noi, pentru Rusia. Și atâta timp cât voi fi în viață, voi face orice pentru a-i face să dispară”, a scris el în iunie 2022.
Nu este clar dacă se referea la Ucraina, Occident sau ambele, notează Insider.
Medvedev a mai sugerat anul trecut că Ucraina ar putea să nu mai existe în mai puțin de doi ani și i-a numit pe oficialii ucraineni „gândaci”.
De asemenea, el s-a lăudat că NATO nu ar răspunde dacă Rusia ar bombarda Ucraina și a prezis un război între Franța și Germania, precum și un război civil în SUA care l-ar putea duce pe Elon Musk în funcția de președinte.
La începutul acestei luni, el a lansat un avertisment și a spus că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă pierde în Ucraina.
„Medvedev încearcă cu disperare să-l impresioneze pe lider”
Experții au declarat pentru Insider că există un motiv clar în spatele discursurilor sale. Medvedev se află într-o poziție slabă în politica Rusiei și încearcă să câștige favoarea lui Putin.
Edward Lucas, consilier principal la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a comparat rolul lui Medvedev în politica rusă cu un personaj care încearcă cu disperare să-l impresioneze pe liderul mafiei.
„Medvedev este ca unul dintre băieții mai slabi din cercurile lui Tony Soprano, care trebuie doar să meargă și să facă lucruri oribile pentru a-l liniști pe șef”, a declarat Edward Lucas.
Ben Noble, profesor de Politică Rusă la University College London, este de părere că declarațiile lui Medvedev reprezintă strategia sa de a-și compensa poziția politică slabă.
„Pentru a rămâne relevant și în siguranță, el a încercat să fie și mai șoim decât mulți șoimi existenți”, a spus el.
El mai spune că transformarea lui Medvedev pare extremă, deși în realitate nu este. Se pare că Medvedev a fost întotdeauna dispus să facă tot ce este necesar pentru a câștiga favoarea elitei Rusiei, a afirmat profesorul de la University College London.
„Cred că ar fi greșit să tragem concluzia că întotdeauna și-a ascuns sinele. Mai degrabă, cred că s-a adaptat cu vremurile", a spus el.
Medvedev, într-o poziție politică slabă
Dmitri Medvedev ca președinte al Rusiei a fost văzut ca un înlocuitor al lui Vladimir Putin. Alegerea sa în 2008 a avut loc în momentul în care lui Vladimir Putin i s-a încheiat mandatul de președinte, conform Constituției Rusiei.
Imediat după expirarea primului mandat al lui Dmitri Medvedev, Vladimir Putin a devenit din nou președinte. Medvedeva ocupat apoi funcția de prim-ministru, până în 2020.
Analiștii spun că Medvedev a fost perceput ca „o forță politică epuizată” și ca „un fost președinte de fațadă”.
În prezent ocupă rolul de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. Analiștii spun că această funcție este văzută ca un „premiu de consolare” pentru Medvedev.