Îngrijorare în Satul lui Moș Crăciun din Laponia, din cauza Omicron. Turiștii nu știu cum se vor întoarce acasă

Ultima actualizare: 20-12-2021 09:25

Răspândirea virusului Omicron este privită cu temeri și îngrijorare în Satul lui Moș Crăciun, din Laponia.

 

Restricțiile reimpuse amenință din nou turismul, care abia se revigora după un an dezastruos, cu pierderi de zeci de milioane de euro.

În Satul lui Moș Crăciun, aproape de Cercul Polar, se fac ultimele finisaje la hotelul și restaurantul de gheață.

Numai că nimeni nu poate ști cam câți oaspeți vor veni acolo, în parcul de distracții din ținutul zăpezilor.

Noua variantă a coronovirusului, Omicron, se răspândește implacabil și multe țări iau măsuri de răspuns - inclusiv restricții de călătorie, teste obligatorii și măsuri de carantină.

Toate acestea amenință din nou turismul, în sezonul sărbătorilor de Crăciun și Anul nou.

 

Încasările din turism au scăzut cu 90%

 

Înainte de pandemie, Rovaniemi, capitala Laponiei finlandeze, atrăgea cam o jumătate de milion de vizitatori, anual, cei mai mulți din Europa, dar și din Statele Unite sau Singapore.

Veneau să descopere spiritul sărbătorilor în Satul lui Moș Crăciun, să se plimbe cu sania trasă de reni și, dacă aveau noroc, să vadă spectacolul fascinant al aurorei boreale.

Turismul abia începea să se revigoreze după ravagiile aduse de aproape doi ani de pandemie. Acum, însă, primește o nouă lovitură.

Sanna Karkkainen, CEO al Visit Rovaniemi: ”Este îngrijorător, desigur, pentru că nimeni nu știe ce va urma. Există mereu temeri că vor urma anulări ale rezervărilor. Ce restricții vor impune țările din care vin turiștii noștri?”.

Acum un an, în decembrie, s-a înregistrat o scădere cu 82% a numărului vizitatorilor la Rovaniemi, în comparație cu ultima lună a lui 2019. Iar încasările din turism s-au prăbușit, a fost o scădere de 90%.

Sanna Karkkainen, CEO al Visit Rovaniemi: ”Cu siguranță, iarna aceasta, Crăciunul acesta reprezintă un moment de cotitură pentru multe dintre afacerile noastre în turism. Nu mai pot suporta încă un an, încă un Crăciun, fără turiști”.

Acești tineri proaspăt căsătoriți din Malta au ținut morțiș să-și petreacă luna de miere în Satul lui Mos Craciun. Dar au avut emoții.

Ea: De fapt, am avut emoții până în ultima clipă.
El: Până ne-am îmbarcat. Abia când a decolat avionul am răsuflat ușurați”.

 

100 de euro pentru o baie la copcă

 

Turist: ”Nu știm cum ne vom întoarce în Franța, ne-am gândit la toate restricțiile care pot fi instituite”.

De la hoteluri, până la restaurante, companii de taxi sau agenții de turism, nimeni nu a fost ferit de pierderile asociate cu pandemia de Covid. Și din nou se tem că rămân fără turiști.

Esko Restock, general manager Original Sokos Hotel Vaakuna: ”Cred că marele semn de întrebare este legat de țările de unde provin. Le vor permite oamenilor să plece în excursii și să revină? Dacă călătorești, de plidă, din Marea Britanie și riști să intri în carantină 10 - 14 zile, la întoarcere, și nu te mai poți duce la serviciu? Nu te gândești de două ori, înainte?”.

Pentru cei care ajung totuşi în Laponia, agenţii de turism le-au pregătit o nouă experienţă - le propun să se aventureze în apele reci, dar nu să înoate, ci să plutească.

Uite că pluteşti!”.

Barbara Dias, ghid turistic: ”După cum puteţi vedea în spatele meu, oamenii s-au îmbrăcat în acele costume haioase, realizate dintr-un neopren gros, care îi ajută să plutească”.

Turistă: ”La început am fost stresată, dar experienţa a fost una tare plăcută".

Pentru o astfel de baie la copcă, turiştii plătesc în jur de 100 de euro.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO