Ingredientul misterios al fericirii barbatilor pe canicula vine tocmai din Patagonia
A fost dusa din intamplare in Europa in secolul al XV-lea, iar in zilele noastre cu ajutorul ei se creeaza o bautura celebra, apreciata in lumea intreaga.
Este vorba despre drojdia care a dat nastere berii blonde - lager - obtinuta prin fermentare la rece, potrivit unui studiu din Statele Unite ale Americii, scrie Mediafax.
Aceasta drojdie, denumita "saccharomyces eubayanus", ar fi fost transportata in urma cu 500 de ani, de pe o plaja din America de Sud, pe o bucata de lemn sau in stomacul unor muste drosofile, pentru a ajunge intr-o pivnita sau intr-o manastire din Bavaria, unde fabricantii de bere isi pastrau produsele, afirma autorii studiului.
Drojdia "emigranta" a fuzionat cu o "verisoara" indepartata, "saccharomyces cerevisiae", o drojdie utilizata de multe milenii in Europa si in Asia pentru a face sa creasca aluatul de paine si pentru fermentarea vinului si a berii.
Drojdia hibrid care a rezultat a permis obtinerea de bere blonda, denumita "lager" inca din secolul al XV-lea in Bavaria, explica autorii, al caror studiu a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
In prezent, piata mondiala de bere blonda, care reprezinta majoritatea brandurilor de bere, valoreaza circa 250 de miliarde de dolari pe an.
Toate cercetarile efectuate pe specii de drojdii cunoscute - peste 100 - au esuat pana la acest studiu.
Descoperirea noii specii misterioase de drojdie reprezinta rezultatul unui studiu de amploare, coordonat de Jose Paulo Sampaio si Paula Goncalves, de la Noua Universitate Lisabona din Portugalia.