Independenţa Cataloniei, decisă într-o şedinţă cu uşile închise

ministri catalani
AFP

Guvernul catalan s-a întrunit luni într-o şedinţă cu uşile închise pentru a discuta despre viitorii paşi în planul său de a declara independenţa regiunii faţă de Spania, în urma referendumului contestat de duminică, pătat de violenţe.

Oficiali regionali afirmă că referendumul - ilegal şi invalid subliniază autorităţile spaniole - arată că majoritatea celor care au votat sunt în favoarea secesiunii.

Acest refernedum a adus Spania şi Catalonia mai aproape de un deznădământ care poate fi dezastruos, în contextul în care fiecare dintre părţi subliniază că evenimentele de duminică arată că ea a vut dreptate şi în care niciuna dintre ele nu pare să fie pregătită să cedeze.

Preşedintele regiunii catalane Carles Puigdemont conduce această reuniune, în cadrul căreia urmează să analizeze posibilitatea să ceară Parlamentului regional să adopte prin vot, în cursul acestei săptămâni, o declaraţie istorică de independenţă.

Premierul spaniol Mariano Rajoy se întâlneşte, în paralel, cu liderii Partidului Popular (PP), înainte să ceară ca Parlamentul spaniol să se întrunească pentru a discuta cum să facă faţă acestei crize, cea mai gravă cu care se confruntă ţara de câteva decenii.

Citește și
referendum Catalonia
Rezultate referendum: 90% dintre catalani au votat pentru independenţa față de Spania. Anunțul liderului catalan

Rajoy urmează să se întâlnească luni după-amiaza cu liderul principalei formaţiuni spaniole de opoziţie, Partidul Socialist, cu scopul de a discuta opţiunile pe care le are Madridul.

Acest impas a apărut după ce autorităţile catalane au hotărât să continue organizarea referendumuli de duminică, în pofida faptului că a fost suspendat de către Curtea Constituţională spaniolă.

Guvernul central consideră că referendumul nici măcar nu a avut loc, în timp ce separatiştii catalani insistă că a fost o consultare validă şi că justifică despărţirea de Spania.

Catalonia a anunţat că, potrivit rezultatelor prelimibare, 90% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne s-au pronunţat în favoarea independenţei.

Mai puţin de jumătate dintre catalanii cu drept de vot s-au prezentat la urne duminică, o zi în care 893 de persoane au fost rănite în confruntări cu poliţia antirevoltă.

Serviciile catalane în domeniul sănătăţii au anunţat că patru persoane sunt în continuare spitalizate în unitţi din regiune, iar două dintre ele se află în stare gravă.

De cealaltă parte, 33 de poliţişti au fost răniţi în confruntări.

Ciocniri au avut loc la o serie de locuri în care s-a votat, unde poliţia antirevoltă a venit să împiedice oameni isă voteze şi să confişte cutiile cu voturi.

Unii catalani acuză amebele părţi că sunt vinovate de acest haos.

”Mă deranjează foarte mult ambele părţi implicate în ceea ce s-a întâmplat ieri (duminică)”, a declarat luni Eric Tigra, în vârstă de 56 de ani. ”Eu cred că ambele părţi implicate au comis greşeli grave. Însă trebuie să subliniem că dacă oamenii din catalonia ies în stradă, iar tu nu-i asculţi, atunci ceva nu este în regulă”.

Lideri catalani au acuzat poliţia spaniolă de brutalitate şi reprimare, iar Guvernul spaniol a lăudat forţele de securitate din cauză că s-a purtat cu fermitate şi a acţionat în mod proporţional.

Înregistrări video şi fotografii de la acţiunile poliţiei au fost publicate pe prima pagină a publicaţiilor din întreaga lume.

Într-un editorial, cotidianul El Pais acuză Guvernul catalan de evenimentele ”riuşinoase” de duminică, dar critică şi Guvernul spaniol din cauza inabilităţii sale în abbordarea crizei care a început în urmă cu aproximativ şapte ani.

Ziua de duminică a fost ”o înfrângere pentru ţara noastră”, scrie ziarul.

Până în prezent, Uniunea Europeană (UE), Statele Unite şi cea mai mare parte a organismelor internaţionale au susţinut poziţia Madridului împotriva independenţei cataloniei.

Uniunea Europeană a îndemnat luni Spania să treacă de la confruntare la dialog.

”Acestea sunt vremuri ale unităţii şi stabilităţii”, a declarat un purtător de cuvânt al UE, Margaritis Schinas.

Catalonia, a cărei capitală este vibrantul oraş Barcelona, reprezintă o cincime din economia Spaniei.

Sondajele arată în mod constant că cea mai mare parte a celor 7,5 milioane de catalani se declară în favoarea organizării unui referendum legal, dar că populaţia regiunii este împărţită pe tema independenţei.

Susţinătorii secesiunii argumentează că regiunea contribuie cu mai mult la nivel naţional decât primeşte înapoi.

Catalanii se bucură deja de o autonomie amplă, însă Guvernul central deţine în continuare controlul atât asupra impozitării şi altor pârghii financiare, cât şi a proiectelor în domeniul infrastructurii.

Articol recomandat de sport.ro
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Primul jucător din Superliga României pe care Dan Șucu vrea să-l transfere la Genoa
Citește și...
Reacții după referendumul din Catalonia.
Reacții după referendumul din Catalonia. "Violența poliției împotriva cetățenilor este șocantă”

Referendumul de duminică privind independența provinciei spaniole Catalonia a fost marcat de ciocniri între separatiști și forțele de ordine, soldate cu peste 700 de răniți, potrivit datelor oficiale, scrie Agerpres.

Rezultate referendum: 90% dintre catalani au votat pentru independenţa față de Spania. Anunțul liderului catalan
Rezultate referendum: 90% dintre catalani au votat pentru independenţa față de Spania. Anunțul liderului catalan

Liderul catalan Carles Puigdemont a anunțat că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă în urma referendumului. 90% dintre catalani s-au pronunţat pentru independenţa faţă de Spania, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.

Madridul a blocat sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia
Madridul a blocat sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia

Autoritățile centrale spaniole au închis sâmbătă sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia, în cadrul unor noi eforturi de a preveni desfășurarea referendumului de duminică.

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”
Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”

Oamenii aşteaptă un Guvern care menţine ferm traiectoria pro-europeană a României, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de către membrii noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.