Rezultate referendum: 90% dintre catalani au votat pentru independenţa față de Spania. Anunțul liderului catalan

×
Codul embed a fost copiat

Liderul catalan Carles Puigdemont a anunțat că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă în urma referendumului. 90% dintre catalani s-au pronunţat pentru independenţa faţă de Spania, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.

Sumarul evenimentelor:
♦90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Spania - rezultate parțiale.
♦Peste 800 de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliția.
♦Liderul catalan Carles Puigdemont a anunțat că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă
♦Premierul Mariano Rajoy: ”Astăzi nu a fost niciun referendum în Catalonia”
♦Guvernul spaniol a promis să oprească votul, care a fost declarat necontituţional.
♦În capitala regională Barcelona, poliţia a făcut uz de bastoane şi de gloanţe de cauciuc împotriva menifestanţilor pro-referendum.
♦La rândul său, Ministerul de Interne spaniol a anunţat că au fost răniţi 11 poliţişti.
♦Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a declarat că poliţia "a acţionat cu profesionalism şi într-un mod echilibrat".
♦Carles Puigdemont a acuzat autorităţile spaniole de uz de forţă în mod "nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil" şi că au prezentat în afară "o imagine îngrozitoare a Spaniei.”
♦Meciul FC Barcelona - Las Palmas disputat cu porţile închise

Desfășurarea evenimentelor LIVE-TEXT

UPDATE 02:30 Guvernul catalan a anunțat rezultate parțiale pentru referendumul de duminică - 90% au votat ”DA” 

Citește și
referendum indepedenta catalonia,
Poliţia a sigilat peste jumătate din secţiile de vot din Catalonia. Mii de persoane au manifestat la Madrid
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Spania în cadrul referendumului din 1 octombrie, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului Cataloniei, a precizat că 2.262.424 de voturi au fost numărate în total.

2.020.144 (90,09%) de participanţi la referendum au votat "Da" la întrebarea privind independenţa faţă de Spania, 176.565 (7,87%) au votat "Nu", 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost neştampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule.

Autoritățile catalane au mai precizat că alte aproximativ 670.000 de persoane nu au putut să voteze, întrucât secţiile de votare din şcolile aferente zonelor în care se aflau au fost închise.

UPDATE 22:55 Serviciile de urgenţă catalane au anunţat că 844 de persoane au fost rănite duminică în Catalonia în urma incidentelor violente care au avut loc între Poliţie şi susţinătorii independenţei.

Toate cele 844 de persoane au primit îngrijiri medicale fie la faţa locului, fie în spitale.

Dintre acestea, 355 au fost rănite la Barcelona, unde au avut loc cele mai multe ciocniri între protestatari şi forţele de ordine care aveau ca misiune oprirea procesului electoral.

UPDATE 23:50 Liderul regional catalan Carles Puigdemont a declarat că ”Catalonia și-a câștigat dreptul la independență” după referendumul controversat de duminică. El a susţinut că a fost deschisă calea unei declaraţii unilaterale de independenţă.

De asemenea, Puigdemont a anunţat că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului.

UPDATE 23:30 Separatiștii îndeamnă guvernul catalan să-și declare indepedența față de Spania după încercările violente de a oprit referendumul de duminică, relatează AP.

UPDATE 21:50 În Barcelona, oamenii s-au strâns să urmărească discursul premierului spaniol, pe un ecran uriaș. În momentul în care Mariano Rajoy a susținut că majoritatea oamenilor nu a dorit să participe la referendum, mulțimea a reacționat cu furie.

UPDATE 21:40 Urnele de vot s-au închis la ora locala 20:00. Urnele cu voturile catalanilor au fost transportate în locații secrete pentru numărare relatează The Guardian.

UPDATE 21:30 ”Astăzi nu a fost niciun referendum în Catalonia” a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy într-o conferință de presă în această seară.

Majoritatea catalanilor nu a dorit să participe la referendum și a respectat legea, a mai spus premierul spaniol adăugând că speră ca de acum catalanii vor renunța la obiectivele separatiste iar scena politică va ajunge la normal.

Rajoy a declarat că majoritatea catalanilor nu au participat la consultarea populară, iar cei care au participat au fost păcăliți.

UPDATE 21:00 Autoritățile catalane au publicat un nou bilanț al răniților: 761 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE 20:30 Europarlamentarul Guy Verhofstadt afirmă, într-o postare pe Facebook, că, fără a vrea să se amestece în treburile interne ale Spaniei, condamnă în mod categoric ceea ce s-a întâmplat duminică în Catalonia

"Nu vreau să mă amestec în treburile interne ale Spaniei, dar condamn în mod categoric ceea ce s-a întâmplat astăzi în Catalonia", scrie liderul grupului ALDE din Parlamentul European.

UPDATE 20:00 “Statul spaniol s-a compromis foarte mult şi va ajunge să răspundă în faţa curţilor internaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului regiunii Catalonia, Jordi Turull, într-o conferinţă de presă.

UPDATE 19:30 Autorităţile spaniole şi poliţia catalană au oferit detalii cu privire la numărul de secţii de votare pe care le-au închis azi, relatează The Guardian.

Poliţia naţională spaniolă a închis 46 de secţii de votare în total (27 în Barcelona, ​​6 în Tarragona, şase în Girona şi şapte în Lleida).

Garda Civilă a închis încă 46 (14 în Barcelona, ​​12 în Tarragona, opt în Girona şi 12 în Lleida), iar Poliţia catalană, Mossos, declară că au închis 244 de secţii de votare în Catalonia.

În total, 336 de secţii de votare au fost închise de autorităţile locale şi naţionale.

UPDATE 19:00 Autorităţile catalane au anunţat că votarea se va opri la ora locală 20.00 (21.00 ora României), excepţie făcând secţiile unde este coadă

UPDATE 18:00 Primarul Barcelonei, Ada Colaua, a declarat că sunt peste 460 de răniți în Catalonia în urma violențelor, relatează The Guardian. Cifrele nu au fost confirmate încă de guvernul catalan.

UPDATE 17:50 Pe Twitter a fost publicată o înregistrare cu momentul în care garda civilă spaniolă atacă pompierii catalani care aparau votanții.

UPDATE 17:00 O femeie din Barcelona a relatat pentru The Guardian că ceea ce s-a petrecut în ziua referendumului în Catalonia este o mini revoluție. ”Ce se petrece în aceste momente este o mini revoluție. Bătrani sunt atacați. Noi facem ceea ce ne-am dorit adică se votăm... Este înspăimântător. Trăim într-o lume în care drepturile omului sunt ignorate.”

UPDATE 16:30 Noi imagini cu a fost publicate pe Twitter cu brutalitatea poliței spaniole în Catalonia

UPDATE 16:20 Un jurnalist de la Radio Catalonia a publicat o înregistrare cu poliția spaniolă atacănd o mulțime, la 50 de km nord est de Barcelona.

UPDATE 16:00 Meciul dintre FC Barcelona și Las Palmas se va juca fără spectatori.

UPDATE 15:45 Guvernul catalan anunță ”337 de răniți în urma violențelor poliției spaniole”, relatează The Guardian.

UPDATE 15:40 Garda Civilă a publicat pe Twitter imagini cu forțele de ordine care fug alungați cu pietre, “rezistă hărţuirii şi provocărilor” în timp ce îşi îndeplineşte funcţia de “apărare a legii”. AFP, citând ministerul de interne spaniol, anunță că 11 polițiști au fost răniți.

UPDATE 15:30 Presa spaniolă publică imagini cu brutalitatea forțelor de ordine. Liderul partidului Podemos, a criticat violențele din Catalonia: “Dacă ceva va rupe Spania va fi din cauza că Partidul Poporului (al premierului Rajoy) si cei care îl sprijină în Congres continuă să distrugă democrația”.

UPDATE 15:00 Serviciile de urgență catalane au anunțat că au acordat îngrijiri unui număr de 38 de persoane rănite în intervențiile poliției. "Din numărul total de răniți, 35 au fost răniți ușor, trei mai grav. Nouă dintre ei au fost transportați la un centru medical. Este vorba în principal despre contuzii, amețeli și atacuri de panică", au precizat aceste servicii în două postări succesive pe Twitter.

UPDATE 14:34 Liderul regional catalan Carles Puigdemont a acuzat autorităţile spaniole că fac uz de forţă în mod "nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil" şi că au prezentat în afară "o imagine îngrozitoare a Spaniei", transmite Reuters.

El a declarat presei că bastoanele, gloanţele de cauciuc şi violenţa la care a recurs Poliţia pentru a împiedica votul în cadrul a ceea ce autorităţile spaniole au numit "un referendum ilegal" au arătat în plan extern "o imagine îngrozitoare a Spaniei".

"Violenţa nejustificată, disproporţionată şi iresponsabilă a statului spaniol nu doar că a eşuat în a-i opri pe catalani să voteze, dar i-a ajutat să-şi lămurească toate dubiile pe care le aveau", a declarat Puigdemont.

UPDATE 13:58 Înregistrările cu violențele poliției împotriva votanților au devenit virale pe rețelele de socialziare. Jurnalistul spaniol Hector Juanatey a publicat un filmulet în care oamenii sunt scoți cu forța dintr-o secție de votare din Piața Guinardo, din Barcelona.

Un alt video arată cum polițiștii calcă oamenii în picioare și îi târăsc de păr la școala Ramon Llull.

UPDATE 13:05 38 de persoane au primit îngrijiri medicale, a anunțat guvernul catalan.

UPDATE 12:50 Oamenii stau în continuare la cozi lungi pentru a vota, în timp ce polițiștii pătrund în unele școli pentru a confisca buletinele de vot. Primarul din Barcelona, Ada Colau, i-a cerut premierului spaniol Mariano Rajoy să demisioneze și a îndemnat poliția să înceteze violența față de oameni.

UPDATE 11:57 Polițiștii spanioli au tras cu bile de cauciuc înspre oamenii adunați să voteze la referendum. Un astfel de moment a fost filmat și publicat pe Twitter.

UPDATE 11:50 Câteva persoane au fost rănite în confruntările cu poliția spaniolă.

UPDATE 11:30 Președintele catalan Carles Puigdemont a votat într-un sat din provincia Girona.

UPDATE 10:12 Polițiștii confiscă tot mai multe buletine de vot și încearcă eliberarea secțiilor de votare, în ciuda rezistenței populației.

UPDATE 10:12 S-au format cozi uriașe la secțiile de votare. Totodată, un număr impresionant de jandarmi au împânzit orașul și încearcă împiedicarea votului.

UPDATE 10:10 Ministerul spaniol de Interne a publicat o imagine cu buletinele de vot confiscate.

 

UPDATE 10:00 Urne și buletine de vot au apărut în unele secții de votare din Catalonia, a anunțat presa locală, în ciuda declarării votului ca ilegal de către autoritățile spaniole, transmite Reuters.

TV3 din Catalonia a arătat urne și buletine de vot pregătite la o secție de votare dintr-o suburbie a Barcelonei. Ziarul La Vanguardia a anunțat că primele urne de vot au sosit în mai multe centre.

UPDATE 9:50 Primele confruntări în Barcelona, între oameni și forțele de securitate spaniole.

UPDATE 7:25 Mii de oameni așteaptă deja în fața secțiilor de votare din Barcelona, în ploaie.

Ochii întregii Europe sunt aţintiţi asupra provinciei spaniole Catalonia, unde este programat astăzi referendumul pentru independenţă, declarat ilegal de justiţia spaniolă.

Secţiile de vot ar trebui să se deschidă la ora 10:00, ora României, dar poliţiştii au ordin să nu permită desfăşurarea consultării. Separatiştii au însă de gând să voteze. Mai mult, în cazul unei victorii, vor să-şi declare independenţa unilateral, indiferent cât de mică va fi participarea.

În acest context tensionat, Ministerul nostru de Externe îi îndeamnă la prudenţă pe românii care se află în Spania.

Aprobat în urmă cu o lună de Parlametul catalan dominat de separatişti, referendumul pentru auto-determinare a declanşat imediat un conflict între guvernul de la Madrid şi Catalonia. Curtea Supremă a declarat votul ilegal, iar Madridul a făcut totul pentru a împiedica desfăşurarea votului - de la confiscarea buletinelor până la ocuparea centrului de comandă al telecomunicaţiilor guvernului regional.

Poliţia catalană a primit ordin să nu permită deschiderea secţiilor de vot, iar Madridul are pregătiţi mii de poliţişti gata să intervină, dacă cei catalani nu ascultă consemnul. Orice voluntar din secţiile de vot riscă o amendă de până la 300.000 de euro. Şi totuşi, adepţii independenţei au de gând să voteze.

Madridul afirmă că peste jumătate dintre secţiile de vot au fost înconjurate de poliţie şi nu vor putea fi folosite. Autorităţile catalane i-au îndemnat pe alegători să se adune la secţii de la ora 5 dimineaţa şi să facă pasnic presiune asupra poliţiştilor. Alte secţii de vot, care funcţionează în şcoli, sunt ocupate încă de vineri de părinţi şi copii.

Enric Millo, reprezentant al Guvernului spaniol în Catalonia: "Vor fi invitaţi să părăsească incinta, pentru că există o decizie judecătorească. Aşa că poliţia le va cere să plece. Sper ca toată lumea să dea dovadă de raţiune, prudenţă şi respect pentru lege."

Dar mulţi dintre părinţii baricadaţi în şcoli şi-au trimis copiii acasă, pregătindu-se pentru eventuale confruntări cu poliţia.

"Dacă poliţia vine şi încearcă să ne scoată afară, jumătate dintre adulţi va scoate copiii, iar cealată jumătate se va închide înăuntru. Vom încerca să nu-i lăsăm să deschidă şcoala şi să o golească."

În cazul în care votul se va desfăşura măcar parţial, participarea va fi mică.

Jordi Sanchez, preşedintele Parlamentului catalan: "E evident că, din cauza piedicilor puse de Guvernul spaniol, a blocadei impuse acestui referendum, o participare de un milion de oameni ar fi un succes răsunător în faţa atitudinii beligerante a statului spaniol."

Un milion de oameni ar însemna mai puţin de o cincime din populaţia cu drept de vot a Cataloniei. Rezultatele ar fi însă în favoarea independenţei, din moment ce alegătorii care se opun spun că nu vor participa la vot. Guvernul catalan are însă de gând să-şi declare independenţa în termen de 48 de ore, indiferent de rata de participare.

“După proclamarea oficială a rezultatelor, care ar urma să dureze câteva zile, există o perioadă de 48 de ore pentru a proclama independenţa, dar acest lucru nu exclude posibilitatea ca noi să facem încă un apel, în noaptea de 1 (duminică spre luni – n.r.) pentru necesitatea de a ne aşeza şi a discuta, pentru a rezolva această chestiune în mod politic”, a declarat preşedintele catalan Carles Puigdemont pentru BBC News.

Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol în iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi în favoarea independenţei, faţă de 50% care i se opun. Însă atitudinea Madridului a dus la o creştere la 85% a proporţiei celor care vor un vot.

Acesta este al doilea referendum pentru independenţă organizat de Catalonia în ultimii trei ani. În 2014, preşedintele Generalitat a încercat să organizeze un vot, însă Madridul l-a declarat imediat ilegal. În pofida acestui lucru, o consultare populară cu valoare simbolică a fost organizată pe 9 noiembrie 2014. Rata de participare s-a apropiat de 40%, iar aproximativ două milioane de alegători (80% dintre alegători) au spus “da” independenţei.

Impulsionat de succesul de atunci, pe 6 septembrie 2017, Parlamentul catalan, unde separatiştii sunt majoritari după alegerile regionale din 2015, a votat o lege care prevede un referendum privind independenţa Cataloniei.

Acest text a fost suspendat imediat de Curtea Constituţională spaniolă. Pentru Mariano Rajoy, scenariul independenţei este imposibil, pentru că este contrar Constituţiei spaniole, care garantează unitatea ţării.

Preşedintele catalan Carles Puigdemont, fost jurnalist şi susţinător vechi al independenţei, a preluat conducerea luptei pentru acest referendum, care nu este susţinut în unanimitate de formaţiunea sa.

Oficiali de la Madrid, inclusiv Procurorul General, a avertizat că Puigdemont ar putea fi arestat pentru faptele sale, deşi această opţiune nu este luată în calcul deocamdată.

Potrivit analiştilor, tabăra “da” ar urma să câştige la urne, pentru că alegătorii favorabili independenţei vor fi cei motivaţi să încalce interdicţia de vot. Însă rata de participare va fi, probabil, scăzută, astfel că rezultatele nu vor prezenta prea mare credibilitate.

Cu toate acestea, represiunea lansată de Guvernul spaniol i-a subminat propria imagine în ţară şi în Europa. Separatiştii speră să iasă consolidaţi din această criză.

Catalonia, regiune bogată cu 7,5 milioane de locuitori, aflată în nord-estul Spaniei, are propria limbă şi cultură, precum şi un grad sporit de autonomie, dar nu este recunoscută drept o naţiune separată de statul spaniol. Economia sa reprezintă aproximativ 19% din PIB-ul ţării iberice.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Madridul a blocat sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia
Madridul a blocat sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia

Autoritățile centrale spaniole au închis sâmbătă sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia, în cadrul unor noi eforturi de a preveni desfășurarea referendumului de duminică.

Poliţia a sigilat peste jumătate din secţiile de vot din Catalonia. Mii de persoane au manifestat la Madrid
Poliţia a sigilat peste jumătate din secţiile de vot din Catalonia. Mii de persoane au manifestat la Madrid

Guvernul spaniel a anunțat sâmbătă după amiază că poliția a sigilat 1.300 din cele 2.315 școli din Catalonia, alese pentru amenajarea secțiilor de votare în cadrul referendumului, relatează AFP.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.