Incident la un reactor nuclear în Franţa; 200 de persoane au fost evacuate
Două sute de persoane au fost evacuate, marţi, de pe şantierul unui reactor nuclear EPR în construcţie în Flamanville, în nord-vestul Franţei, după ”o degajare de fum” care nu s-a soldat cu răniţi.
”Ca măsură de precauţie, 200 de persoane ce lucrau pe şantier au fost evacuate şi unităţi de pompieri-genişti au fost deplasate la faţa locului”, a precizat într-un comunicat prefectura departamentului Manche.
”Nicio persoană nu a fost rănită. Pompierii-genişti de la faţa locului au neutralizat originea acestei degajări de fum”, iar fumul care a rezultat din ”contactul unui ulei cu o sursă de căldură (...) face aerul greu de respirat în locul unde sunt stocate produsele respective”, adaugă acest comunicat, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Incidentul s-a produs 'la începutul după-amiezii', iar 'scurgerea şi degajarea de fum sunt la ora actuală stopate', a dat asigurări prefectura.
În jur de 4.600 de persoane vin în fiecare zi să muncească pe acest sit EPR, a precizat grupul Electricite de France (EDF) în septembrie. Circa 800 de oameni lucrează de asemenea în cele două reactoare în funcţiune ce se află în apropiere de şantierul EPR.
De la lansarea lui, în 2007, acest şantier, pe care EDF continuă să îl prezinte ca pe o vitrină pentru vânzarea de reactoare EPR în străinătate, a cunoscut numeroase probleme. Costurile sale s-au triplat, ajungând la 10,5 miliarde de euro. Iniţial, reactorul trebuia lansat în 2012, însă se estimează că nu va intra în funcţiune înainte de finele lui 2018.
EPR este un reactor nuclear de a treia generaţie, conceput pentru a oferi o putere şi o siguranţă îmbunătăţite, dar ale cărui primele două prototipuri în construcţie, în Franţa şi în Finlanda, au acumulat probleme.
Alte patru reactoare de acest tip sunt în construcţie, două în China şi două în sud-vestul Marii Britanii, în Hinkley Point.
Parcul nuclear francez, care numără în prezent 58 de reactoare active, este al doilea cel mai important din lume ca putere, după cel din SUA, şi asigură 75% din producţia de electricitate în Franţa.