Incident la summitul G20 intre presedintele Argentinei si David Cameron din cauza insulelor Falkland

Ultima actualizare: 30-10-2012 13:18
Cristina Kirchner

Presedintele Argentinei Cristina Kirchner si premierul britanic David Cameron au avut o disputa, marti, la summitul G20, pe tema conflictului privind insulele Falkland.

Potrivit delegatiilor celor doua tari, Cameron ar fi abordat-o pe Kirchner cerandu-i ca tara sa sa respecte vointa celor 3.000 de locuitori ai acestei insule din Atlanticul de Sud, care vor sa ramana britanici.

Presedintele argentinian i-a replicat imediat, invocand rezolutii ONU, care cer declansarea unor negocieri intre cele doua tari pe tema suveranitatii insulei.

Potrivit declaratiei ministrului argentinian de Externe Hector Timerman, presedintele argentianian a vrut sa ii inmaneze premierului britanic un plic continand aceste rezolutii ONU, "pentru cazul in care acesta nu le-a vazut". "Cameron a refuzat sa ia plicul, s-a intors si a plecat fara sa salute", potrivit lui Timerman.

O sursa de la Downing Street a declarat sub acoperirea anonimatului ca a existat un schimb de replici, dar a pus la indoiala faptul ca premierul britanic a refuzat sa ia documentele oferite de Kirchner. Aceasta sursa a confirmat ca David Cameron i-a cerut lui Kirchner sa respecte vointa locuitorilor de a decide cu privire la viitorul lor prin referendum.

"El a ridicat aceasta problema. Ea l-a inteles gresit si asta este totul", a declarat sursa citata.

"Nu cred ca s-a stabilit clar ca ea a incercat sa ii dea niste documente ... Vom urmari acest lucru cu oficialii argentinieni pentru a verifica daca vor sa ne transmita niste documente", a adaugat sursa.

In 1982, dictatura militara argentiniana a invadat si ocupat insulele Falkland (Malvine). Marea Britanie a trimis imediat o forta navala pentru a recupera teritoriul, ceea ce s-a si intamplat dupa un scurt razboi, soldat cu 255 de victime in randul militarilor britanici si 650 in randul argentinienilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO