MAE: Patru romani se afla la bordul navei retinute de iranieni in Golful Persic. Ei sunt in siguranta
Pe nava comerciala arestata marti de Iran in Golful Persic se afla si 4 marinari romani, conform declaratiilor facute de Adrian Mihalcioiu, reprezentant al Federatiei Internationale a Transportatorilor in Romania.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Nava, sub pavilion Insulele Marshall, se afla in apele internationale cand a fost inconjurata de cel putin cinci vase militare ale Iranului, care au tras focuri de avertisment si au obligat-o sa intre in portul Bandar Abbas. Statele Unite au trimis imediat nave de patrulare si avioane de recunoastere, iar Pentagonul a apreciat reactia Iranului ca "inadecvata".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adrian Mihalcioiu, reprezentant al Federatiei Internationale a Transportatorilor in Romania, a precizat ca la bordul navei se afla: 4 romani,un bulgar,un rus, un ucrainean, un polonez si 13 persoane din Myanmar.
Echipajul navei are in componenta marinari romani, bulgari, britanici si birmanezi. Intr-un comunicat transmis Stirilor ProTV, Ministerul Afacerilor Externe din Romania precizeaza:
"Pana in prezent, in urma contactarii agentiilor de crewing, s-a stabilit ca la bordul navei se afla patru marinari romani. Armatorul navei a confirmat faptul ca intreg echipajul, inclusiv cetatenii romani, sunt in siguranta si urmeaza sa continue cursa, cel mai probabil, cu aceeasi nava, dupa solutionarea situatiei".
MAE mai precizeaza ca familiile marinarilor romani au fost contactate si sunt tinute la curent cu evolutia cazului. De asemenea, s-a organizat un comitet din partea armatorului care functioneaza 24h/24h si care tine in permanenta legatura cu echipajul.
"Ministerul Afacerilor Externe mentine legatura permanent cu agentiile de crewing si continua monitorizarea cu prioritate a evolutiei cazului, atat in mod direct, cat si prin intermediul misiunilor diplomatice implicate, care se afla in legatura cu autoritatile locale", se mai arata in comunicat.
Conform Al Jazeera, agentiile iraniene de presa FARS si IRNA au anuntat marti ca acest cargo este american, insa un purtator de cuvant al Pentagonului a declarat pentru Reuters ca nava, Maersk Tigirs, are pavilion al Insulelor Marshall si ca trupele iraniene, intr-adevar, au arestat echipajul ambarcatiunii.
Reprezentantul Pentagonului a mai spus ca incidentul s-a produs cand nava Maersk Tigirs se afla in Stramtoarea Hormuz. Un oficial al guvernului SUA, citat de Al Jazeera, a declarat ca nava a fost interceptata de fortele navale ale Garzilor Revolutionare Islamice la ora 09.05 GMT. Comandamentul Central al Marinei americane a trimis distrugatorul USS Farragut si un avion de recunoastere in zona, dupa ce comandantul a emis un apel de ajutor din Stramtoarea Hormuz, care este una dintre cele mai importante canale de distributie a petrolului.
Compania care manageriaza cargoul a declarat pentru un post danez TV ca la bord se afla 24 de membri ai echipajului, iar cei mai multi sunt din Europa de est si din Asia. Acest incident are loc in conditiile in care SUA si alte 5 mari puteri ale lumii incearca sa incheie un acord nuclear cu Iranul, care sa fie semnat pana la sfarsitul lunii iunie.
Focuri de arma in apele din Golful Persic
Nava Maersk Tigris traversa stramtoarea Hormuz in momentul in care nave ale Gardienilor Revolutiei s-au apropiat si i-au ordonat sa se indrepte catre teritoriul iranian, conform Mediafax. Atunci cand comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligand comandantul sa se supuna cererii lor, potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, colonelul Steve Warren. Marinarii iranieni au urcat la bordul navei, care a ramas sub control iranian in apele continentale ale Iranului, a precizat Warren.
Niciun membru al echipajului Maersk Tigris nu a fost ranit si niciun american nu se afla la bord, potrivit Pentagonului. Warren a declarat ca nava avea un echipaj format din peste 30 de membri, dar nu a precizat nationalitatile acestora. Associated Press citeaza televiziunea publica iraniana care sustine ca la bord se aflau 24 de marinari din Marea Britanie, Bulgaria, Romania si Myanmar. Televiziunea iraniana sustine ca nava a fost retinuta in baza unui ordin judecatoresc din cauza nerespectarii anumitor masuri. Oficialii iranieni nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii.
Desi Maersk Tigris se afla in apele iraniene, aceasta naviga pe un traseu recunoscut international in Stramtoarea Hormuz, a afirmat Warren. El a precizat ca a fost "inadecvat" din partea iranienilor sa deschida focul impotriva navei.
Insulele Marshall sunt o tara din Oceanul Pacific, dar Statele Unite sunt singurele responsabile de apararea lor. Statele Unite au preluat controlul Insulelor Marshall de la japonezi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Desi naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, nava este detinuta de Maersk Group, cu sediul in Copenhaga, Danemarca. Compania a anuntat ca nava era inchiriata Rickmers Ship Management din Hamburg, Germania.
Importanta strategica a Stramtorii Hormuz
Stramtoarea Hormuz este o ruta de tranzit pentru o cincime din petrolul din lume. In trecut, Iranul a amenintat ca va bloca stramtoarea, o masura care ar putea genera un conflict militar in Golful Persic. Americanii si fortele lor aliate patruleaza in mod regulat in zona si au desfasurat exercitii militare menite sa contracareze amenintarile precum mine marine pe care Iranul le-ar putea folosi pentru a inchide stramtoarea. Iranul desfasoara frecvent exercitii militare in interiorul si in jurul stramtorii.
In 2007, fortele Garzii Revolutionare au capturat 15 marinari britanici de pe o fregata din Golf, acuzandu-i ca opereaza in apele iraniene. Ei au fost eliberati doua saptamani mai tarziu.
Vineri, patru nave de patrula ale Gardienilor Revolutiei s-au apropiat de o nava comerciala sub pavilion american, MV Maersk Kensington, ce se deplasa pe o ruta de tranzit recunoscuta international din apropiere de Oman, a declarat un oficial al Marinei americane. La un moment dat, vasele iraniene au incercuit Maersk Kensington, dar nu au fost trase focuri de arma si iranienii nu au incercat sa urce la bord, a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului. Nava nu a cerut ajutor, iar vasele iraniene s-au retras in cele din urma.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA, romani, iran, marinari, Golful Persic,
Dată publicare:
29-04-2015 07:26