Echipele de salvare au reusit sa ii evacueze pe alpinistii blocati pe Everest. Printre ei se afla si doi romani
Alex Gavan, unul dintre alpinistii romani surprinsi de avalansa din Everest, dupa cutremurul de sambata, ne da vesti bune.
Intr-un mesaj postat marti dimineata pe internet, anunta ca echipele de salvare au reusit sa ii evacueze pe alpinistii blocati pe munte. Printre ei - si alti doi alpinisti romani, Justin Ionescu si Zsolt Torok. Un al patrulea roman, Teofil Vlad, se afla in siguranta in tabara de baza de pe partea tibetana a Everestului.
Alex Gavan, unul dintre alpinistii ce au trecut prin momente cumplite, cand avalansa a inghitit tabara de baza de pe Everest, a fost evacuat, iar acum le da o mana de ajutor nepalezilor dintr-un sat lovit de seism.
"Un masiv elicopter de provenienta ruseasca, ce apartine armatei indiene, i-au evacuat pe cetatenii indieni din Lukla. Nu au avut insa loc toti. Afara este ceata, ploua.", a scris Alex pe Facebook si pe Twitter.
El tine lumea la curent si in privinta operatiunilor de evacuare a alipinistilor surprinsi de cutremur la altitudini mari, pe Everest: "Pe muntele Lhotse, din Everest, toti alpinistii care se aflau in tabara 1 au fost evacuati in siguranta. Nu se mai afla la fata locului decat echipament."
In tabara unu, la 6.000 de metri altitudine se aflau alti doi alpinisti romani, Justin Ionescu si Zsolt Torok - care, la randul lor, au scapat teferi.
David Neacsu, primul alpinist roman pe Everest: "Zona a fost stearsa, etc... este foarte greu sa ajunga elicoptarele acolo."
Al 4-lea roman, Teo Vlad, se afla pe partea nordica a muntelui, unde urmarile cutremurului au fost mult mai mici. Si acesta e teafar. Un alt roman parasise capitala Kathmandu cu o ora inaintea seismului. Fotograful Marius Iliescu se intorcea de pe munte, unde a fost alaturi de Zsolt Torok.
Marius Iliescu, fotograf alpinist: "Am avut, daca vreti, potrivit karmei locale, am avut parte de acea zi de puja, in care un lama ne-a binecuvantat sa fim ocrotiti, sa nu se intample ceva rau cu noi."
Din pacate, nu la fel de norocos a fost regizorul american Tom Taplin, care a pierit in tragedie. Tonele de zapada care au cazut au luati vietile mai multor alpinisti si au distrus corturile si proviziile. Cea mai periculoasa zona este cea dintre tabara de baza si tabara 1, folosita de alpinisti pentru aclimatizare.
Momentul socant al pamantului care se misca a fost numai inceputul dezastrului pentru multi alpinisti care visau sa ajunga pe Everest. In cateva minute, cei din tabara de baza, aflata la 5334 de metri altitudine au vazut cum cerul se intuneca: un val de zapada si gheata se prabusea peste capetele lor, avalansa declansata de cutremur. In mod normal, cu cat creste altitudinea, cu atat mai mare este pericolul, dar nu si acum. Cei 17 morti sunt aici, in tabara de baza, cei disparuti si, probabil, ingropati sub gheata si zapada sunt tot aici. In schimb, avalansa nu a lovit taberele avansate, care se insira pe versantul sudic al Himalayei, pe paliere aflate fiecare cam cu 800 de metri mai sus ca cel de dinainte. Cu cat mai sus, cu atat mai in siguranta.
Asta insa, numai pana la un punct. Ca sa coboare, la tabara de baza, acum distrusa, cei 200 de alpinisti aflati pe Himalaya trebuie sa treaca peretele de gheata Khumbu. De parca nu ar fi fost suficient de periculos, peretele de gheata a devenit acum instabil din cauza cutremurului si avalansei si de aceea este nevoie ca alpinistii sa fie preluati de elicoptere, doi cate doi, avand in vedere aerul rarefiat. Asta daca vremea permite, bineinteles.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, romani, cutremur, Everest, nepal, alpinisti,
Dată publicare:
28-04-2015 13:03