Incendiul care a devastat periferia sudică a Atenei, controlat de pompierii din Grecia
Pompierii greci au reuşit să controleze un violent incendiu de vegetaţie izbucnit la periferia sudică a Atenei, unde rezidenţii au putut să se întoarcă la casele lor, au anunţat duminică serviciile de salvare elene, citate de AFP, citată de Agerpres.
„În acest stadiu, focul a fost încercuit, locuitorii s-au întors la casele lor”, a declarat ministrul adjunct pentru Protecţie Civilă, Evangelos Tournas, într-o conferinţă de presă.
Numeroşi pompieri au rămas disponibilizaţi în zonă „şi vor continua să rămână astfel atât timp cât va fi nevoie, iar avioanele vor continua să lanseze cantităţi de apă din aer” în scopuri preventive, a adăugat oficialul elen.
În total, 283 de pompieri şi 65 de vehicule ale lor, care au beneficiat de ajutorul unor grupuri de localnici, s-au mobilizat în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a încerca să controleze incendiul.
Avioane ale pompierilor şi două elicoptere acţionau încă duminică în misiunea lor de stingere a flăcărilor.
Deşi incendiul este în prezent controlat, autorităţile greceşti au declarat că vor rămâne în stare de alertă în cazul reizbucnirii acestuia.
Incendiul de vegetaţie a izbucnit lângă Atena. Locuitorii au primit mesaje pentru evacuare
Incendiul, stimulat de vânturi violente, a devastat sâmbătă vegetaţia de la periferia sudică a Atenei, obligându-i pe numeroşi locuitori să se evacueze.
Protecţia Civilă elenă i-a îndemnat prin SMS-uri expediate de la numărul de urgenţă 112 pe locuitorii din Ano Voula şi din împrejurimi să îşi părăsească locuinţele, întrucât flăcările atinseseră deja o zonă locuită.
Giorgios Papanikolaou, primarul din Glyfada, unde incendiul a izbucnit, a declarat - fără să ofere alte detalii - că o centrală electrică de înaltă tensiune s-a aflat la originea dezastrului.
Apoi, puţin mai târziu în cursul după-amiezii de sâmbătă, un alt incendiu a izbucnit în apropiere de Atena, la Kouvaras, însă nicio zonă rezidenţială nu a fost ameninţată.
În vara anului trecut, cel mai grav val de căldură cunoscut de Grecia în ultimele decenii, atribuit de autorităţile elene schimbărilor climatice, a provocat incendii care au devastat peste 100.000 de hectare de păduri şi terenuri agricole, cele mai grave pagube cauzate de incendii după anul 2007.
Peste 200 de pompieri şi echipamente furnizate de alte ţări din Uniunea Europeană (UE) vor ajunge în curând în Grecia pentru a contribui la combaterea incendiilor de vegetaţie.
Bulgaria, Finlanda, Franţa, Germania, România şi Norvegia vor participa la această operaţiune, coordonată de mecanismul de protecţie civilă al UE, a anunţat joi Comisia Europeană.