Incendiu masiv în Tenerife. Mii de oameni au fost evacuați. Fumul amenință vacanțele în zona turistică
Incendiile de vegetație din nordul insulei Tenerife, care au pârjolit mii de hectare încă de marțea trecută, sunt urmarea unei greșeli sau a unui act de rea voință.
Autoritățile locale spun că focul care a provocat evacuarea a 12.000 de oameni nu a izbucnit din cauze naturale. Pe timpul nopții, a crescut umiditatea și vântul s-a mai domolit, iar asta i-a ajutat pe pompieri să stabilizeze două dintre fronturi.
Prin urmare, o sută de oameni evacuați zilele trecute s-au putut reîntoarce acasă. Focul însă arde necontrolat pe alte porțiuni întinse.
12.800 de hectare de păduri de pin și vegetație uscată au fost mistuite de flăcări. Datorită eforturilor făcute de pompieri, o singură casă și mai multe mașini au fost distruse.
”Ne arde casa! Las-o! Hai să mergem, că flăcările vin spre noi! Haide, că ardem și noi!”.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Incendiul masiv de vegetație, de pe insula spaniolă Tenerife, arde de patru zile, iar pompierii nu reușesc să-l stăvilească. 12.300 de oameni, din 11 localități, au fost evacuați, ca măsură de precauție.
Iar fumul și cenușa amenință vacanțele în zona turistică din Tenerife.
„Nu am mai văzut niciodată un incendiu de asemenea amploare în Insulele Canare.”, a spus guvernatorul regiunii. Flăcările au pârjolit deja aproape 8.500 de hectare.
Începând de vineri, peste 12.000 de localnici au primit ordin de evacuare.
Femeie: „Groaznic. Am o persoană în vârstă cu mine în casă și avem parte de momente groaznice. Groaznic, groaznic.”
Femeie: „E ceva care se întâmplă în toată lumea. În fiecare zi auzim despre incendii și evacuări, peste tot. Se întâmplă și n-ai nicio putere, doar să ai grijă de tine.”
O româncă stabilită de 21 de ani în Tenerife a dus alimente și apă pentru unii dintre cei evacuați din partea de nord a insulei.
Iuliana Ionescu, româncă stabilită în Tenerife: „Oamenii sunt speriați. Eu când am văzut acum cu hainele în plase, cu câinele după ei, cu copiii. Stau pe niște paturi din alea de campanie. Unii au trei zile, alții două, unii au ajuns aseară. Până la urmă o să ajungă aici dacă ei nu controlează. Nu o să pot să stau mult aici că deja e foarte greu. Nu îmi vine să cred. Ce am văzut la telelevior, în realitate e altceva. Este tragic tot ce e aici.”
Oamenii pleacă, dar echipajele de intervenție continuă să vină. Guvernul de la Madrid a trimis întăriri. Iar multe echipaje sunt pe drum.
Acum sute de pompieri luptă cu focul, sprijiniti de 19 aeronave speciale anti-incendiu. Totul le este potrivnic: căldura apăsătoare, vântul care își shimbă mereu direcția. Iar accesul pe munte unde arde pădurea este foarte dificil.
Federico Linares, comandantul serviciului regional de pompieri: „În acest moment este mult mai periculos, este o zonă foarte populată, unde ne aflăm, e pericol. Știu că este foarte dificil pentru oameni să-și părăsească casele și bunurile, dar ar fi mai grav să pierdem vieți omenești.”
Pe insulă trăiesc aproximativ un milion de locuitori. Tenerife este, de asemenea, o populară destinație turistică.
Zona stațiunilor nu a fost până acum direct afectată. Dar, mirosul fumului și cenușa care cade din cer amenință vacanțele turiștilor. Holly și Dale sunt profesori de școală generală din Anglia.
Cuplu: „Am avut o zi frumoasă și apoi ne-am trezit, dimineața următoare, și am văzut incendiul pe munte, în timpul micului dejun. Este pur și simplu înfricoșător. Foarte, foarte înspăimântător. M-am trezit de dimineață probabil în cea mai prostă zi de când suntem aici.. Să vezi cenușa în piscină, personalul închizând totul, strângând șezlongurile. Chiar că s-a terminat cu vacanța noastră!”
Între timp, Spania continentală se pregătește să înfrunte încă un val de caniculă, cu temperaturi maxime atingând din nou 40 de grade Celsius
Pe de altă parte, autoritățile din Grecia au evacuat opt sate din apropierea frontierei de nord-est cu Turcia. Și acolo un incendiu de vegetație, de mari proporții, arde fără control, ațâțat de vântul puternic.
Focul se extinde spre aeroportul din orașul Alexandroupolis.