Incendiile fac prăpăd în toată lumea. Spania rămâne fără apă pentru stingerea flăcărilor din cauza secetei
Incendiile fac ravagii în tot mai multe zone ale Europei. Cu valuri de căldură timpurii și repetate, vara are deja un palmares devastator, mai ales în Grecia și Spania.
Numai în Spania, acest sezon al focurilor poate fi deja catalogat ca cel mai grav din ultimii 15 ani: 140.000 de hectare au fost pârjolite, de 7 ori peste media anuală. Și 300 de focare majore s-au înregistrat de la începutul anului, față de o medie de 82.
Până și Marea Britanie, renumită pentru vremea poloiasă, este amenințată acum de o secetă de proporții.
Pompierii greci si colegii lor europeni, inclusiv români, luptă cu flăcările pe mai multe fronturi. În numai 24 de ore au apărut peste 50 de focare.
Johann Goldammer, Director Global Fire Monitoring: ”Incendiile care pârjolesc sudul Europei - Peninsula Iberică, Grecia, Balcanii și Orientul Apropiat - sunt atât de severe, încât mijloacele disponibile pentru stingerea lor nu mai sunt de-ajuns. Adică țările nu se mai descurcă singure. De aceea, țările europene se ajută unele pe altele”.
În partea de nord a ţării, în regiunea Evros, arde Parcul Naţional Dadia, renumit pentru colonia de vulturi. Și problemele nu se vor sfârși curând.
Valul extrem de căldură care a lovit Grecia ar urma să dureze până la sfârşitul săptămânii, când se vor atinge chiar și 43 de grade Celsius.
”Ne gândeam că astfel de lucruri nu ni se întâmplă nouă”
Drept urmare, autorităţile elene au instituit cod roşu de incendii în mai multe regiuni. Experții atrag atenția că autoritățile trebuie să gândească noi strategii pentru schimbările climatice.
Johann Goldammer, Director Global Fire Monitoring: ”Cu un secol și jumătate în urmă, incendiile de vegetație nu aveau atâta materie primă, de aceea pe atunci nu se înregistrau focuri atât de devastatoare. Peisajul s-a schimbat din cauza exodului rural. Tinerele generații au plecat din sate către orașe, iar satele au rămas cu populații vârstnice, care nu mai pot cultiva pământul la fel ca înainte”.
”Există specii de copaci în anumite părți ale lumii care se descurcă mai bine în aceste situații extreme. Ar trebui să analizăm speciile dezvoltate în anumite perioade ale evoluției în condiții de stres climatic”.
Chiar dacă arșița din urmă cu o săptămână s-a retras, pompierii englezi au avut în ultimele zile mai multe intervenții decât de obicei. Lângă Londra au fost cel puțin 4 incendii de vegetație, unul chiar în apropierea aeroportului Heathrow.
Iar britanicii care au rămas fără case în incendiile de săptămâna trecută se întorc acum la locuințele făcute scrum, pentru a vedea dacă mai pot recupera ceva de acolo.
”Ne gândeam că astfel de lucruri nu ni se întâmplă nouă. Dar, dintr-odată, acum te uiți la ce se întamplă și îți dai seama că verile noastre devin tot mai mai calde”.
Peste 2.500 de pompieri continuă lupta cu flăcările și în Statele Unite. Aproape 7.000 de hectare de pădure au fost distruse în California de un incendiu de proporţii numit Oak Fire.
”Dacă nu ne adaptăm, calitatea vieții va scădea drastic”
Este una dintre manifestările cele mai dramatice ale valului de căldură de peste ocean, din ultimele zile.
Bob Ward, director comunicare Grantham Research Institute on Climate Change and Environment: ”Sunt unii care care susțin că e prea costisitoare reducerea gazelor cu efect de seră, provocate mai ales de folosirea combustibililor fosili. Dar vedem bine cu toții că a nu face nimic antrenează costuri colosale. Infrastructura este concepută pentru clima din trecut. La căldură excesivă, multe materiale se dilată, de pilda șinele de tren, cablurile electrice, de aici tot felul de probleme. Toate astea trebuie înlocuite cu materiale care rezistă la temperaturi înalte. Costul va fi uriaș, dar nu avem de ales. Dacă nu ne adaptăm, calitatea vieții va scădea drastic”.
Incendiile de vegetație continuă să facă ravagii și în Spania. Iar problema este cu atât mai gravă cu cât multe zone ar putea rămâne fără rezerve de apă din cauza secetei.
Pentru următoarele zile au fost anunțate coduri roșii și portocalii de caniculă în Andaluzia și Extremadura, așa că Ministerul Român al Afacerilor Externe a transmis o avertizare pentru conaționalii care vor să călătorească în cele două regiuni ale Spaniei.