Incendiile fac prăpăd din nou în Grecia. Cel puțin 20 de oameni au murit. Zeci de pompieri români, la fața locului
Grecia se confruntă cu un nou val de incendii devastatoare, al doilea în decurs de o lună, de data asta, în centrul și nord-estul țării.
Pârjolul a făcut deja cel puțin 20 de victime. 18 trupuri, au fost găsite în același loc și prima ipoteză este că ar fi fost migranți ilegali care n-au apucat să fugă din calea prăpădului.
Căldura și vântul puternic creează condițiile izbucnirii unor noi focare.
Ministerul nostru de Externe, a transmis o atenționare de călătorie, valabilă pentru mai multe zone turistice din Grecia, printre care insulele Thassos, Kefalonia, Zakynthos, și Lefkada, unde ajung și mii de români.
Pompierii eleni au găsit cele 18 trupuri carbonizate marți dupa-amiază, la 10 kilometri de portul Alexandroupolis. Cum nu le semnalase nimeni dispariția, autoritățile presupun că ar fi migranți ilegali.
Localnicii sunt disperați. Noi incendii mistuie zone întinse din Grecia în nordul și centrul țării, în regiunile Kavala, Viotia, dar și pe insula Evia.
Incendiile sunt vizibile de pe autostradă. Pe drumul de la granița Makaza și până în apropiere de Kavala, la distanțe de câteva zeci de kilometri, erau incendii izbucnite pe câmpuri, care umpleau cerul cu un fum gros. Prin zonă au trecut și turiști români.
Anamaria Pascal, turistă: "Incendiul era oarecum pe o coastă. Localnicii erau deja în câmp. Ardea pur și simplu, nu doar mocnea. De pe autostrada A2 se vedea cel mai bine".
Zeci de pacienți au fost evacuați de urgență dintr-un spital
Luni seara a fost emis un ordin de evacuare pentru spitalul din Alexandroupolis, un oraş portuar din nord-estul Greciei, situat într-una dintre zonele in flacari. Paza de Coastă a evacuat 65 de pacienţi cu un feribot.
O nouă unitate formata de 52 de pompieri români actionează de marți dimineață pentru stingerea focului din apropierea spitalului. Pe lângă acest lot de pompieri români, Uniunea Europeană trimite și două avioane de luptă împotriva incendiilor, prin mecanismul european de protecţie civilă.
La întâlnirea avută la Atena, cu Marcel Ciolacu, premierul grec a ținut să mulțumească țării noastre pentru ajutorul oferit.
Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei: "Vă mulțumim pentru ajutorul dat la incendii. Pompierii români sunt mereu bineveniți. Avem câteva zile dificile în fața noastră, așa că vă mulțumim din nou".
Incendiile ameninţă şi parcul naţional Dadia, una dintre cele mai importante zone protejate din Europa, adăpostind păsări rare şi fiind singurul areal de reproducere pentru vulturul-negru din Balcani.
Pe 18 iulie, un incendiu alimentat de rafale naprasnice de vânt a distrus aproape 17.770 de hectare în sudul insulei Rodos, o destinaţie turistică foarte apreciată din Marea Egee. Atunci, aproximativ 20.000 de oameni, în majoritatea lor turişti, au fost evacuati în condiții dramatice.