Incendii de vegetație în Croația, lângă Dubrovnik. 130 de pompieri au fost mobilizați
Pompierii se luptau marţi seară cu un incendiu de vegetaţie izbucnit la sud de oraşul croat de pe coasta Mării Adriatice Dubrovnik, pe fondul vânturilor puternice dinspre sud.
''Un vânt dinspre sud cu forţa unui uragan care s-a abătut asupra cantonului Dubrovnik-Neretva a alimentat un incendiu extins, declanşat în spaţiu deschis, în regiunea comunităţii Dubrovnik Plat'', a precizat Comunitatea pompierilor croaţi (HVZ) pe pagina sa de internet.
Regiunea afectată de incendiu se află la o distanţă de doar 12 kilometri de oraşul mediteraneean Dubrovnik, o destinaţie turistică de top din Croaţia, scrie Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Circa 130 de pompieri de pe întreg teritoriul ţării au fost mobilizaţi în lupta cu flăcările, în timp ce două aeronave Canadair, mobilizate în timpul dimineţii în locuri din apropiere, au fost nevoite să se întoarcă din drum din cauza vânturilor puternice, a precizat HVZ.
''În acest moment, clădirile nu sunt ameninţate'', a mai precizat organizaţia.
Publicaţia locală Du List a relatat că incendiile au cauzat detonarea unor mine de teren rămase din războiul anilor 1990 pe un deal din apropiere, Petraca, însă HVZ nu a putut să confirme această informaţie.
Un alt incendiu de vegetaţie a izbucnit marţi în cantonul Split-Dalmaţia, unde 65 de pompieri şi trei aeronave pentru stingerea incendiilor se luptau cu flăcările.
Tot marţi, două persoane s-au înecat şi mai multe au fost rănite în ţara vecină Muntenegru, după ce vânturi puternice au lovit zona de coastă, au precizat autorităţile portuare din oraşele Ulcinj şi Petrovac.
Europa se confruntă cu efectele vremii caniculare după ce iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria de 174 de ani a măsurătorilor meteorologice. Luna iulie 2023 ar putea, la rândul ei, să stabilească un record similar.