Încă o conductă rusească de gaze străbate Europa. Ţările care "iau căldură" de la Kremlin
Rusia a început să livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminică directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul reţelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria.
În conformitate cu strategia sa care vizează ocolirea Ucrainei, Rusia a decis să construiască gazoductul TurkStream via Marea Neagră şi să dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltică.
"Livrările de gaze naturale ruseşti, nu doar pentru noi dar şi pentru Grecia şi Macedonia de Nord, se realizează cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la graniţa Bulgariei cu Turcia" a declarat duminică directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anterior, grupul rus Gazprom a informat că a începând cu data de 1 ianuarie 2020 a început să livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, înlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina şi România. Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei şi aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus că în prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizată şi a adăugat că este posibil ca această conductă să fie utilizată în sistem revers pentru a transporta gaze naturale ruseşti spre Ucraina, Republica Moldova şi Ucraina, dacă va exista cerere în acest sens. "Începând cu 1 ianuarie 2020 nu există livrări de gaze naturale via conducta Trans-Balkan. Cu toate acestea, sistemul nostru este gata să absoarbă acest flux. Livrările în sistem reverse flow, ca parte a unui concept privind un coridor vertical al gazelor naturale, sunt posibile iar dacă piaţa este interesată, gazele naturale pot fi transportate în toate direcţiile" a spus Malinov.
Gazoductul TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale ruseşti din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, care va trece prin Bulgaria via Europa Centrală, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.
În luna septembrie 2019, Bulgaria a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde euro cu grupul Arkad din Arabia Saudită pentru construcţia unui gazoduct care ar urma să transporte, în principal, gaze naturale ruseşti către Serbia, de la graniţa Bulgariei cu Turcia. Sofia speră că această conductă, cu o lungime de 474 de kilometri, denumită Balkan Stream, va deveni operaţională încă din 2020.
Deşi Rusia şi Ucraina au semnat la finele anului trecut un nou acord pe cinci ani privind tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, volumul livrărilor ar urma să scadă de la 65 miliarde metri cubi în 2020 până la 40 miliarde metri cubi pe an între 2021 şi 2024.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, grecia, gaze, Bulgaria, balcani, macedonia,
Dată publicare:
05-01-2020 15:06