În Santander a fost creată cea mai mare grădină verticală din Europa. ”Este ceva uluitor”
Dacă vă doriţi o grădină şi nu aveţi suficient spaţiu pentru ea, trebuie să ştiţi că există şi varianta de a o amplasa pe verticală.
În oraşul spaniol Santander, o companie locală a creat cea mai mare grădină verticală din Europa.
Uriaşul petec de verdeaţă a fost instalat într-un depozit din portul oraşului, reamenajat şi transformat într-un centru cultural.
Această grădină verticală uriaşă, aflată pe un perete interior al unei clădiri restaurate din oraşul Santander, se întinde pe 560 de metri pătraţi.
Construcția, un depozit de tutun lăsat de izbelişte, a prins viată odată ce a intervenit primăria.
Luis Fernandez del Arco, FDA Arquitectos: "Cred că pandemia ne-a forţat să regândim mediul în care trăim, din ce e făcut, cum arată, şi am descoperit ce lipseşte din peisajul nostru urban: a dispărut conexiunea cu natura".
Întreaga structura are 17 metri înălţime, 32 de metri lăţime şi este făcută din metal şi materiale impermeabile.
Luis Fernandez del Arco: "Prin toate acele "buzunare" trece un sistem de irigaţii ascuns, cu senzori care reglează temperatura, umiditatea şi cantitatea de apă. Monitorizează şi starea grădinii, a tuturor plantelor, pentru că sunt zone care au nevoie de mai multă apă decât altele. Iar plantele au fost cultivate în fiecare dintre aceste "buzunare". Sunt 22.300 de plante din 26 de soiuri diferite".
Grădina va fi închiriată artiștilor
Din această primăvara, acolo își va deschide porțile un centru cultural local, unde vor fi organizate ateliere de lucru, cluburi de carte şi diverse cursuri.
Au fost amenajate şi două studiouri - de televiziune și de radio. Iar autoritățile vor să închirieze unele încăperi artiştilor din zonă.
Luis Fernandez del Arco: "Ne-am inspirat din lucrările pictorului expresionist Jackson Pollock. Operele lui au aceşti pixeli de culoare şi am încercat să-i replicăm în grădina noastră".
Cesar Diaz, primăria din Santander: "Cred că e ceva uluitor. E mai mult decât o simplă "grădină verticală". Combinaţia de plante, texturi şi forme e ieşită din comun. În plus, nu e ceva static. Cred că grădina va creşte şi se va schimba în moduri şi forme diferite odată cu trecerea anotimpurilor".
Plantele alese sunt din soiuri care nu cresc prea mult sau prea repede, aşa că grădinarul trebuie să meargă în vizită o dată la câteva luni. Va avea nevoie, totuşi, de o macara. Și ar fi bine să nu îi fie frică de înălțime.