În plină criză sanitară, americanii au pornit la drum să facă sărbătorile în familie
”Statele Unite trec prin cea mai periculoasă perioadă a sănătății publice de la pandemia de gripă spaniolă din 1918", spun experţii americani, descurajați de agravarea continuă a pandemiei.
În ultimele 24 de ore au fost raportate încă 200 de mii de teste pozitive și peste 2.400 de americani au murit de COVID. Alți 90.000 se zbat să supraviețuiască pe paturi de spital.
În Statele Unite, o persoană este răpusă de noul coronavirus la fiecare 40 de secunde. 2.439 de americani au pierit numai în ultimele 24 de ore, cel mai grav bilanţ din ultimele 6 luni. Iar imaginile surprinse în ultima săptămână pe şosele şi în aeroporturile aglomerate alimentează îngrijorarea că va fi şi mai rău.
Jonathan Reiner, medic: ”Ziua Recunoştinţei are potenţialul de a deveni mama tuturor surselor de infectare!”
În pofida avertismentelor insistente ale experţilor, milioane de americani au pornit la drum să facă sărbătorile în familia extinsă.
Shauna Starr, turist: ”Nu s-a schimbat nimic, ca să fie limpede! Mă duc la familia mea şi sărbătorim Ziua Recunoştinţei!
De miercuri și până joi, California a anunțat peste 18.000 de noi îmbolnăviri cu Sars-Cov-2, Texas - peste 14.000, iar statul Utah a avut cele mai multe decese într-o singură zi de la începerea pandemiei.
Pentru a doua oară în aceasă săptămână, și Minnesota a raportat un număr record de persoane care au pierdut lupta cu virusul. În acest spital situația este atât de gravă, încât medicii au cerut ajutor de la alte state federale. Iar cadrelor medicale ieșite la pensie li s-a cerut să revină în prima linie.
Într-o intervenţie avută chiar în ajunul sărbătorii, şi preşedintele ales i-a rugat pe americani să ia cină festivă într-un cadru cât mai restrâns.
Joe Biden: ”Ştiu că acest moment al anului poate fi deosebit de dificil. Credeţi-mă, ştiu! Îmi amintesc acea primă Zi a Recunoştinţei cu scaunul gol la masă. Tăcerea. Ţi se tăie răsuflarea. E greu să găseşti ceva pentru care să fii recunoscător. E greu să te mai gândeşti la viitor. E greu să mai speri! Înţeleg întru totul. Dar acesta e momentul să ne oţelim voinţa, să ne dublăm eforturile şi să ne înnoim angajamentele de a combate pandemia”.
Milioane de americani n-ar fi avut ce pune pe masă în această seară, dacă nu ar fi primit ajutor de la cantine şi bănci de alimente. În ultimele zile au fost cozi uriaşe în jurul acestor servicii.
Cheryl Howard, șomer: ”Ne este de mare ajutor! O să pot pregăti cina pentru toată familia”.