Culisele mărturiilor extrem de rare obținute de BBC de la nord-coreeni, care riscă executarea dacă sunt descoperiți

coreea de nord
Profimedia

BBC a publicat vineri un articol în care explică demersul minuțios prin care jurnaliștii au ajuns să obțină mărturii rare de la nord-coreeni

În plină noapte, doi nord-coreeni se întâlnesc în secret. Unul este un cetățean obișnuit din Coreea de Nord care a acceptat să riște tot ca să fie intervievat de BBC.

Celălalt este o sursă, care lucrează pentru o organizație din Coreea de Sud pentru a acumula informații din țara vecină.

„Într-o locație sigură care nu poate fi detectată, sursa transmite una dintre întrebările BBC cetățeanului și notează răspunsul. Ulterior, când va fi în siguranță, ni-l vor trimite înapoi, în mai multe tranșe. Trimiterea chiar și a unui răspuns complet la un moment dat este prea riscant”, scrie sursa citată.

Acesta este începutul unui proces minuțios care va dura multe luni, în timp ce BBC a investigat consecințele deciziei guvernului nord-coreean de a sigila granița țării în urmă cu mai bine de trei ani.

Citește și
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

Nord-coreenilor le este interzis să vorbească cu oricine din afara țării, în special cu jurnaliştii, iar dacă guvernul află că au făcut acest lucru, ar putea fi uciși.

Dar când granița a fost închisă în ianuarie 2020, ca răspuns la pandemia de coronavirus, o țară despre care era deja dificil de raportat a devenit practic impenetrabilă.

Toate sursele pe care jurnaliştii se bazau în mod obişnuit pentru a transmite ceea ce se întâmpla pe teren au dispărut, pe măsură ce diplomaţii străini şi asistenţii au părăsit ţara. De asemenea, a devenit imposibil pentru nord-coreeni să evadeze și să-și împărtășească experiențele.

„În același timp, existau motive întemeiate să bănuim că închiderea frontierei le provoacă oamenilor suferințe semnificative, pe baza cunoștințelor BBC despre modul în care oamenii din Coreea de Nord își câștigă existența și își dobândesc hrana. Anul trecut, a început să primească rapoarte neconfirmate despre lipsuri severe de alimente și posibilă foamete”, arată sursa citată.

”Așteaptă cu nerăbdare să spună lumii cât de rea este situația în Coreea de Nord”

În primul rând, jurnaliștii BBC au căutat sfaturi de la cei care lucrează îndeaproape cu nord-coreenii și înțeleg riscurile.

Sokeel Park, de la organizația Liberty din Coreea de Nord, care lucrează cu evadații de mai bine de un deceniu, a fost de părere că aceasta a fost o întreprindere importantă și utilă, în ciuda riscurilor.

„Nu există nici un nord-coreean care să nu înțeleagă pericolul, iar dacă oamenii vor să facă asta, cred că ar trebui să respectăm asta. Fiecare conversație cu oameni din Coreea de Nord, fiecare fragment de informație, este atât de valoroasă, pentru că știm atât de puține”, a spus el.

Jurnaliștii BBC au făcut echipă cu o organizație de știri din Coreea de Sud, Daily NK, care are o rețea de surse în interiorul țării. Aceste surse au găsit oameni care doreau să fie intervievați. ”Conștienți că vom primi doar o imagine a vieții din interiorul țării, am ales să vorbim cu oameni de diferite vârste din diferite zone”, au spus jurnaliștii BBC.

„Ei așteaptă cu nerăbdare să spună lumii cât de rea este situația în Coreea de Nord. Ei speră că comunitatea internațională va ține seama”, a declarat redactorul șef al Daily NK, Lee Sang-yong. 

„Domnul Lee lucrează cu sursele sale timp de 13 ani pentru a scoate informații din Coreea de Nord. Ne-a asigurat că metodele sale de comunicare sunt robuste. Era încrezător că poate ține oamenii în siguranță, dar a avertizat că procesul va dura”, precizează BBC.

În interiorul Coreei de Nord - voci din spatele graniței sigilate

Cei trei intervievați s-au coroborat reciproc. Toți au citat aceleași reguli de carantină și aceleași legi noi care i-au speriat. Toți au vorbit despre deficitul de alimente și medicamente și au suferit represiuni și pedepse din ce în ce mai severe. Ei chiar împărtășeau multe dintre aceleași speranțe și temeri.

Dar au existat și diferențe. Se pare că există mai mult sprijin guvernamental în capitala Phenian decât în orașele de graniță, dar și mai mult control, supraveghere și teamă acolo.

Jurnaliștii au dus interviurile la NK Pro, un serviciu de știri din Seul care monitorizează Coreea de Nord. Una dintre singurele surse de informații rămase despre Coreea de Nord este ziarul și canalul TV de stat al țării. Deși o mare parte din conținut este propagandă, expertul mass-media de stat al NK Pro, Chung Seung-yeon, monitorizează zilnic acest lucru, căutând indicii cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat în țară.

"Ne gândim la Coreea de Nord ca la un stat foarte secret. Cu siguranță, ei nu vorbesc niciodată cu voce tare despre problemele lor, dar lasă indicii", a spus ea. Și când menționează de fapt o problemă, așa cum au făcut cu criza alimentară, asta înseamnă că este „o problemă foarte mare”, a explicat ea.

Ea a arătat o știre din februarie în care membrii partidului nord-coreean au fost lăudați pentru că au donat orez guvernului. „Că statul primește cereale de la oamenii săi, ne arată cât de disperată este situația alimentară”, a subliniat ea.

Mărturiile lor arată că în ţară are loc o "tragedie devastatoare", iar oamenii se tem că vor muri de foame sau că vor fi executaţi. Detalii aici

Articol recomandat de sport.ro
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Citește și...
Donald Trump a spus că nu o ia în considerare pe Nikki Haley ca parteneră pentru candidatura la Casa Albă
Donald Trump a spus că nu o ia în considerare pe Nikki Haley ca parteneră pentru candidatura la Casa Albă

Donald Trump a negat sâmbătă informaţiile apărute pe site-ul de ştiri Axios.

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația
Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Semafoarele ar putea avea peste câțiva ani patru culori- roșu, galben, verde și alb, iar noutatea vine din necesitatea de a dirija în trafic și mașinile autonome, fără șofer. Autoritățile din Michigan lucrează deja la un astfel de sistem.

 

Furtuna geomagnetică a mai produs încă o noapte de spectacol în întreaga lume. Aurora boreală a fost din nou vizibilă
Furtuna geomagnetică a mai produs încă o noapte de spectacol în întreaga lume. Aurora boreală a fost din nou vizibilă

Pentru a doua noapte consecutivă, oameni din întreaga lume au încercat să vadă cum se aprinde o magnifică aurora boreală, ca urmare a unei furtuni solare descrisă ca fiind "istorică" şi care se aşteaptă să continue şi duminică.

Recomandări
Alegeri europarlamentare 2024. Cât câștigă un europarlamentar și de ce alte avantaje beneficiază
Alegeri europarlamentare 2024. Cât câștigă un europarlamentar și de ce alte avantaje beneficiază

La fiecare cinci ani, cetăţenii Uniunii Europene îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. Scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, care se desfăşoară anul acesta între 6 şi 9 iunie, este unic în lume.  

Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a cucerit publicul cu un cântec despre a fi non-binar VIDEO
Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a cucerit publicul cu un cântec despre a fi non-binar VIDEO

Nemo a câştigat duminică Eurovision pentru Elveţia cu "The Code", un cântec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care încheie o competiţie marcată de controverse, în special cu privire la participarea Israelului.

 

Cum arată un kilometru de tunel pe porțiunea Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești de 335 de milioane de euro VIDEO
Cum arată un kilometru de tunel pe porțiunea Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești de 335 de milioane de euro VIDEO

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) prezintă stadiul lucrărilor pe secţiunea Tigveni - Curtea de Argeş a Autostrăzii A1 Sibiu - Piteşti, anunţând că a fost săpat peste un kilometru de tunel.