Imbracat cu o camasa alba si cravata. UCIGASUL Norvegiei, la prima aparitie publica la tribunal

Ultima actualizare: 08-05-2012 14:25
Anders Behring Breivik

Extremistul de dreapta Behring Breivik, autorul atacurilor sangeroase din 22 iulie din Norvegia, si-a facut prima aparitie publica in fata tribunalului din Oslo.

Astfel, judecatorii au decis mentinerea lui Breivik in arest provizoriu pentru alte 12 saptamani. Mentinerea in detentie preventiva va fi insotita de limitarea vizitelor si de verificarea corespondentei, precum si de o interdictie de contact cu presa timp de patru saptamani, a declarat judecatorul Torkjel Nesheim.

Imbracat intr-un costum inchis la culoare, camasa alba si cravata albastru deschis, Behring Breivik, cu barba si parul blond pieptanat intr-o parte, a incercat pe o voce calma sa lanseze o satira. El a fost intrerupt rapid de judecator, in fata a zeci de rude ale celor 77 de victime, a reporterilor si a audientei.

Din motive legale, declaratiile sale nu pot fi transmise de presa, cu o singura exceptie: daca tribunalul din Oslo decide ulterior sa ridice interdictia complet sau partial. Parand senin, el s-a indreptat apoi spre public si a ramas tacut, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

Este prima aparitie publica a acestui extremist in varsta de 32 de ani, de la comiterea atacurilor, precedentele sale audieri avand loc cu usile inchise - pentru a se evita un posibil contact al acestuia cu eventualii sai complici.

Considerand ca ipoteza complicitatii s-a estompat cu timpul, politia a acceptat ca aceasta noua audiere sa fie partial publica, dar a cerut ca ea sa aiba loc prin videoconferinta de la inchisoarea de maxima securitate din Ila, in apropiere de Oslo, unde Behring Breivik este incarcerat in prezent. Vineri, Curtea Suprema norvegiana a respins aceasta ultima cerere si i-a permis lui Behring Breivik sa compara in persoana, asa cum voia el insusi.

Aceasta autorizatie a fost totusi asociata unor conditii stricte: in afara de interdictia a i se reda declaratiile, Behring Breivik nu poate fi filmat sau fotografiat.

Prezentandu-se ca un cruciat in razboiul impotriva "invaziei musulmane" si a multiculturalismului in Europa, Behring Breivik a recunoscut ca este autorul atentatului cu bomba impotriva sediului Guvernului norvegian, apoi al atacului impotriva unei reuniuni a tinerilor in insula Utoeya, in apropiere de Oslo.

Considerand gestul sau "crud dar necesar", Behring Breivik refuza totusi sa se declare vinovat si respinge legitimitatea tribunalului din Oslo de a-l judeca. Daca va fi gasit responsabil din punct de vedere penal de expertii psihiatrici, procesul lui Behring Breivik va incepe in aprilie 2012.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO