Mario Monti, supranumit "Cardinalul", este inlocuitorul lui Berlusconi in Guvernul Italiei

×
Codul embed a fost copiat

Fostul comisar european Mario Monti a fost desemnat duminica seara sa formeze un nou Guvern, care sa ii succeada celui al lui Silvio Berlusconi.

Mario Monti a fost nominalizat de catre presedintele Republicii Giorgio Napolitano, dupa o zi intensa de consultari politice la palatul prezidential. Aceste discutii au avut drept scop gasirea unui consens si asigurarea unei majoritati parlamentare noului premier.

Potrivit Constitutiei, nominalizarea sa trebuie aprobata in zece zile de cele doua Camere ale Parlamentului. Imediat dupa desemnare, economistul de 68 de ani s-a declarat convins ca Italia poate invinge criza datoriilor, gratie unui efort colectiv. El a spus ca Italia, membru fondator al Uniunii Europene, ar trebui sa fie "un element de forta, nu de slabiciune" al acesteia, intr-o scurta interventie televizata in fata presei.

Acest discurs nu anunta nimic bun pentru italienii care sperau sa o duca mai bine cu un nou premier. Monti trebuie sa impinga si mai departe reformele dureroase facute pana acum, pentru a reduce colosala datorie publica a Italiei.

"Pentru Italia, aceasta este o schimbare majora, vom avea un guvern de tehnocrati si nu unul format din fortele care au castigat alegerile. Este un guvern de tranzitie, spre noi alegeri, dar si spre o scena politica diferita" - este de parere Massimo Franco, analist politic.

Citește și
Berlusconi
Silvio Berlusconi a DEMISIONAT in huiduielile a mii de italieni. Cine e "salvatore della patria"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Si totusi, cei care au sarbatorit retragerea lui Silvio Berlusconi s-au bucurat prea devreme. Acesta a anuntat ca isi pastreaza mandatul de parlamentar: "Celor care au sarbatorit retragerea, vreau sa le spun clar: imi voi dubla eforturile in Parlament pentru reinnoirea Italiei. Nu ma astept sa mi se multumeasca pentru asta, dar nu ma voi lasa, pana nu vom moderniza Italia".

Opusul pasionalului "Il Cavaliere"

Mario Monti, succesorul desemnat al lui Silvio Berlusconi, un politician echilibrat, in varsta de 68 de ani, recunoscut pentru competenta economica, este opusul pasionalului "Il Cavaliere", acuzat de subminarea credibilitatii tarii prin scandaluri si procese care au afectat Guvernul, relateaza AFP.

Mario Monti, supranumit si "cardinalul", si-a creat o reputatie de om competent si independent, in timpul celor zece ani cat a fost comisar european, in perioada 1994-2004.

Un semn ca lucrurile s-au schimbat este faptul ca fotoreporterii si cameramanii il asteptau pe Monti, duminica dimineata, la Roma, sa iasa de la slujba de la biserica si nu in fata tribunalelor sau a vilelor luxoase, unde il asteptau paparazzi pe Berlusconi.

La insistentele unui grup de jurnalisti, Monti s-a multumit sa le vorbeasca despre vreme. "Ati vazut? Ce zi splendida!". in paralel, Berlusconi, care a plecat de la putere huiduit, se declara "mandru" de actiunile sale si afirma ca se vede, deja, "reluand drumul Guvernului".

Amator de mers cu bicicleta, Monti recunoaste ca nu este "prea sociabil". "Chiar daca nu mi le amintesc si nu le spun prea bine, imi plac mult bancurile. Berlusconi are un adevarat talent in a le spune", declara el, in 2005, intr-unul dintre rarele sale interviuri.

Numit senator pe viata, miercuri, de catre presedintele italian Giorgio Napolitano, el a fost laudat, deja, de directoarea Fondului Monetar International, Christine Lagarde. "Este un om de mare calitate, cu care am avut intotdeauna un dialog fructuos si extrem de calduros", a declarat ea.

Foarte discret de cand numele sau apare pe prima pagina a ziarelor, in ultimele luni Monti si-a multiplicat interventiile asupra crizei. "Trebuie sa fie realizate reforme nepopulare, unind factiunile mai rationale ale fiecarui partid politic", indemna el, la 23 septembrie. "Cred ca o anumita cunoastere a problemelor nu dauneaza", spunea el recent.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Optiunile lui Silvio Berlusconi dupa demisie: fuga la tropice sau incercarea de a reveni in politica
Optiunile lui Silvio Berlusconi dupa demisie: fuga la tropice sau incercarea de a reveni in politica

Cel mai probabil, spun analistii, Silvio Berlusconi ar putea reveni in politica, dupa demisia de la conducerea Guvernului italian. Cu toate acestea, el mai are si alte optiuni: s-ar putea retrage la tropice sau sa se ocupe de echipa de fotbal.

Silvio Berlusconi a DEMISIONAT in huiduielile a mii de italieni. Cine e
Silvio Berlusconi a DEMISIONAT in huiduielile a mii de italieni. Cine e "salvatore della patria"

Silvio Bersluconi a demisionat sambata de la conducerea Guvernului italian, dupa adoptarea de catre Parlament a masurilor de austeritate solicitate de Uniunea Europeana.

La inceput canta prin restaurante, apoi a vandut aspiratoare. Povestea lui BERLUSCONI
La inceput canta prin restaurante, apoi a vandut aspiratoare. Povestea lui BERLUSCONI "Il Cavaliere"

GALERIE FOTO cu imagini INEDITE! Silvio Berlusconi a supravietuit scandalurilor politice si sexuale, nenumaratelor procese si luptei cu opozitia, dar criza economica l-a doborat.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.