Mario Monti, supranumit "Cardinalul", este inlocuitorul lui Berlusconi in Guvernul Italiei
Fostul comisar european Mario Monti a fost desemnat duminica seara sa formeze un nou Guvern, care sa ii succeada celui al lui Silvio Berlusconi.
Mario Monti a fost nominalizat de catre presedintele Republicii Giorgio Napolitano, dupa o zi intensa de consultari politice la palatul prezidential. Aceste discutii au avut drept scop gasirea unui consens si asigurarea unei majoritati parlamentare noului premier.
Potrivit Constitutiei, nominalizarea sa trebuie aprobata in zece zile de cele doua Camere ale Parlamentului. Imediat dupa desemnare, economistul de 68 de ani s-a declarat convins ca Italia poate invinge criza datoriilor, gratie unui efort colectiv. El a spus ca Italia, membru fondator al Uniunii Europene, ar trebui sa fie "un element de forta, nu de slabiciune" al acesteia, intr-o scurta interventie televizata in fata presei.
Acest discurs nu anunta nimic bun pentru italienii care sperau sa o duca mai bine cu un nou premier. Monti trebuie sa impinga si mai departe reformele dureroase facute pana acum, pentru a reduce colosala datorie publica a Italiei.
"Pentru Italia, aceasta este o schimbare majora, vom avea un guvern de tehnocrati si nu unul format din fortele care au castigat alegerile. Este un guvern de tranzitie, spre noi alegeri, dar si spre o scena politica diferita" - este de parere Massimo Franco, analist politic.
Si totusi, cei care au sarbatorit retragerea lui Silvio Berlusconi s-au bucurat prea devreme. Acesta a anuntat ca isi pastreaza mandatul de parlamentar: "Celor care au sarbatorit retragerea, vreau sa le spun clar: imi voi dubla eforturile in Parlament pentru reinnoirea Italiei. Nu ma astept sa mi se multumeasca pentru asta, dar nu ma voi lasa, pana nu vom moderniza Italia".
Opusul pasionalului "Il Cavaliere"
Mario Monti, succesorul desemnat al lui Silvio Berlusconi, un politician echilibrat, in varsta de 68 de ani, recunoscut pentru competenta economica, este opusul pasionalului "Il Cavaliere", acuzat de subminarea credibilitatii tarii prin scandaluri si procese care au afectat Guvernul, relateaza AFP.
Mario Monti, supranumit si "cardinalul", si-a creat o reputatie de om competent si independent, in timpul celor zece ani cat a fost comisar european, in perioada 1994-2004.
Un semn ca lucrurile s-au schimbat este faptul ca fotoreporterii si cameramanii il asteptau pe Monti, duminica dimineata, la Roma, sa iasa de la slujba de la biserica si nu in fata tribunalelor sau a vilelor luxoase, unde il asteptau paparazzi pe Berlusconi.
La insistentele unui grup de jurnalisti, Monti s-a multumit sa le vorbeasca despre vreme. "Ati vazut? Ce zi splendida!". in paralel, Berlusconi, care a plecat de la putere huiduit, se declara "mandru" de actiunile sale si afirma ca se vede, deja, "reluand drumul Guvernului".
Amator de mers cu bicicleta, Monti recunoaste ca nu este "prea sociabil". "Chiar daca nu mi le amintesc si nu le spun prea bine, imi plac mult bancurile. Berlusconi are un adevarat talent in a le spune", declara el, in 2005, intr-unul dintre rarele sale interviuri.
Numit senator pe viata, miercuri, de catre presedintele italian Giorgio Napolitano, el a fost laudat, deja, de directoarea Fondului Monetar International, Christine Lagarde. "Este un om de mare calitate, cu care am avut intotdeauna un dialog fructuos si extrem de calduros", a declarat ea.
Foarte discret de cand numele sau apare pe prima pagina a ziarelor, in ultimele luni Monti si-a multiplicat interventiile asupra crizei. "Trebuie sa fie realizate reforme nepopulare, unind factiunile mai rationale ale fiecarui partid politic", indemna el, la 23 septembrie. "Cred ca o anumita cunoastere a problemelor nu dauneaza", spunea el recent.