Imagini nemaivăzute până acum din Pentagon, după atentatele din 11 septembrie


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Luni 11 Septembrie 2017 21:45
Categorie: Stiri externe
atac 9/11 Pentagon - 5

Cei aproape 3.000 de oameni, inclusiv cinci români, care au murit în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au fost omagiaţi luni prin ceremonii organizate în SUA.

La 16 ani după cele mai grave atentate teroriste din istorie, au fost date publicității imagini rare din Pentagon, făcute la puțin timp după atacuri.

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea.

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Atacurile au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Administraţia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Internă, care coordonează eforturile între agenţiile de informaţii. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul strângerii de informaţii a fost consolidată.

“Acum considerăm (lupta împotriva – n.r.) terorismului ca pe o responsabilitate principală a preşedinţilor şi liderilor noştri politici, într-un mod diferit faţă de înainte de 11 septembrie”, a explicat Daniel Byman, profesor de securitate naţională la Universitatea Georgetown şi consilier la Brookings Institution.

 

16 ani de la cele mai grave atentate - 9/11
Atentat cu bombă, în centrul Kievului. Ţinta atacului, un duşman al Kremlinului
Doi jihadişti, arestaţi în Moscova. Ce atacuri plănuiau
FULLSCREEN
Imagini nemaivăzute până acum din Pentagon, după atentatele din 11 septembrie
  • /

Sursa: Metro

VIDEO PROTVPLUS.RO