Imagini nemaivăzute până acum din Pentagon, după atentatele din 11 septembrie
Cei aproape 3.000 de oameni, inclusiv cinci români, care au murit în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au fost omagiaţi luni prin ceremonii organizate în SUA.
La 16 ani după cele mai grave atentate teroriste din istorie, au fost date publicității imagini rare din Pentagon, făcute la puțin timp după atacuri.
Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).
Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.
Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.
Atacurile au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Administraţia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Internă, care coordonează eforturile între agenţiile de informaţii. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul strângerii de informaţii a fost consolidată.
“Acum considerăm (lupta împotriva – n.r.) terorismului ca pe o responsabilitate principală a preşedinţilor şi liderilor noştri politici, într-un mod diferit faţă de înainte de 11 septembrie”, a explicat Daniel Byman, profesor de securitate naţională la Universitatea Georgetown şi consilier la Brookings Institution.