16 ani de la cele mai grave atentate - 9/11
Americanii comemorează cel mai înspăimântător atentat din istoria lor. Acum 16 ani, patru comandouri de islamiști deturnau tot atâtea avioane de linie, ca să le zdrobească în inima democrației americane.
Două dintre ele au lovit turnurile gemene de la World Trade Center din New York, iar al treilea s-a izbit de o aripă a Pentagonului. Al patrulea s-a prăbușit în câmp, după o revoltă a pasagerilor, care le-au dejucat planurile teroriștilor. Aproape 3.000 de oameni au murit atunci, printre ei și patru români.
New York, două turnuri gemene, Pentagon, un câmp din Pennsylvania, 19 teroriști și 2.978 de morți - dintre care 2.749 la World Trade Center. Sunt datele critice ale celor mai sângeroase atentate din istoria omenirii. Totul a început in New York, după ce teroriștii au deturnat patru avioane. Turnurile World Trade Center au fost lovite la interval de câteva minute. În scurt timp, s-au prăbușit, pe rând, sub privirile îngrozite a milioane de oameni - martori direcți sau aflați în fața televizoarelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Citeste si: Lumea dupa 11 septembrie si teoriile conspiratiei: a fost sau nu Al-Qaeda?
Marți, 11 septembrie 2001, ora locală 8:46 (15:46, ora României). Un Boeing 767 al companiei American Airlines, având 92 de persoane la bord, dintre care cinci teroriști, lovește primul turn. Etajele superioare ale clădirii sunt distruse. 17 minute mai târziu - la ora locală 9:03 (16:03 ora României) – un al doilea Boeing 767, al companiei United Airlines, cu 65 de pasageri la bord, printre care cinci teroriști, intră în cel de-al doilea turn. Marile televiziuni ale lumii transmit imaginile în direct. Analiștii încep să vorbească despre un atentat terorist.
Ora locală 9:43 (16:43, ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci teroriști, se prăbușește peste Pentagon, provocând pagube însemnate la fațada vestică a clădirii Ministerului american al Apărării.
Cel de-al patrulea avion, un Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru teroriști, cade la scurt timp pe un câmp din Pennsylvania, în estul țării. Obiectivul precis al teroriștilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca și împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare, totuși, că unii pasageri, informați prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe teroriști.
Marti, 11 septembrie 2001, ora locala 10:05 (17:05, ora Romaniei). Dupa aproximativ o oră și jumătate de la primul impact, turnul sudic al World Trade Center se prăbușește, urmat la scurt timp – ora 10:28 (17:28 ora României) – de cel nordic. Sute de persoane sunt prinse sub dărâmături, Manhattan-ul, cel mai cunoscut cartier al New York-ului, este acoperit de un nor de fum negru și praf.
A urmat una din noptile în care puțini au reușit să mai adoarmă. Imaginile care invadat televizoarele și paginile de internet, cu cele două turnuri gemene din New York prăbușindu-se în flăcări, au devenit un punct de cotitură în istorie.
Norul uriaș de fum, flăcările care au dominat cerul New York-ului, zgomotul asurzitor al clădirilor care se prăbușeau în strigătele speriate ale privitorilor, stațiile prin care curgeau informații la minut pentru miile de pompieri și polițiști aflați la fața locului să scoată oamenii din clădiri, sirenele asurzitoare ale ambulanțelor și, mai presus de toate, imaginea celui de-al doilea avion care a lovit unul dintre turnuri - toate acestea au rămas în amintirea colectiva ca filmul unui coșmar pe care nu numai America, dar toată lumea, îl traia în acele momente.
NEW YORK, LA 16 ANI DE LA ATENTATE
După cele mai sângeroase atentate din istorie, peste New York s-a așezat liniștea. Una dintre cele mai importante metropole ale lumii fusese lovită în inimă, unul dintre cele mai importante simboluri ale orașului dispăruse sub norul gros de fum și praf, în direct la televizor, printre lacrimile de disperare ale oamenilor care priveau înmărmuriți, printre strigatele de neputință ale rudelor celor uciși.
Familiile miilor de decedați nu își reveniseră încă din suferință când America a pornit la război, cum promisese, de altfel, George W. Bush, care în momentul "atentatelor rușinoase" se afla la o școală din Florida, subliniind că nu va face nici o diferență între "teroriștii care au comis aceste acte și cei care îi protejează". După aproape 10 ani de "vânătoare", în 2011, în timpul mandatului lui Barack Obama, o echipa Seal pătrunde în casa unde se ascundea Osama bin Laden, liderul grupării al-Qaida, care revendicase atentatele, și îl ucide.
Citeste si: IMAGINI SOCANTE de la asasinarea lui Osama bin Laden
În tot acest timp, viața în metropola americană își reia treptat cursul normal. Iar autoritatile se văd nevoite să înceapă o misiune care se dovedește aproape imposibilă - reconstrucția "sufletului" distrus al New York-ului. Astăzi, în apropierea locului unde odata se înălțau Turnurile Gemene, sta One World Trade Center. Îl vezi de pe Brooklyn Bridge sau dacă te plimbi pe Sixth Avenue. Opt triunghiuri isoscele de sticlă albastră, mai înalte decât oricare clădire din Manhattan.
Privit de la distanță a devenit o priveliște familiară, calmă, a New York-ului. Când te apropii, peisajul se schimbă dramatic. Camioane se plimbă spre și dinspre zona de șantier, muncitori încearcă să lucreze printre miile de newyorkezi sau simpli turisti, care trec zilnic prin zonă. Reclame promovează buticuri de lux, în timp ce vânzătorii ambulanți te ademenesc cu uniforme pentru câini ale Departamentului de Poliție din New York. Este un loc al haosului. Din unele unghiuri se întrevede viitorului metropolei, din altele pare că ești în cu totul alt oraș.
Sursa: Pro TV
Etichete: atac terorist, barack obama, 11 septembrie, george bush, osama bin laden, al-qaida,
Dată publicare:
11-09-2017 10:03