Imagini din satelit arată impactul cutremurului din Croația. Solul a coborât cu 10 cm în Petrinja

Ultima actualizare: 04-01-2021 23:18
Croatia
Shutterstock

Potrivit imaginilor din satelit, terenul din Petrinja, localitatea cea mai afectată în urma puternicului cutremur care a avut loc în Croaţia, a coborât cu peste 10 centimetri din cauza seismului de marțea trecută.

Înregistrările au fost postate pe Facebook de Alen Berta, inginer forestier și consultant la compania internațională CGI însărcinată cu observarea planetelor, relatează index.hr.

"Sateliții arată întreaga dimensiune a catastrofei. Comparând imaginile radar surprinse de satelitul Sentinel 1 pe 18 decembrie și 30 decembrie, vedem că solul de la vest de Petrinja s-a ridicat cu 44 cm în partea cea mai pronunțată, în timp ce în Petrinja nivelul solului a coborât (față de satelit) cu 10 până la 30 de cm. Aceste zone au o rază de 10 km", a scris Berta.

Acesta a mai explicat că în localitățile Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor, nivelul solului s-a modificat cu câțiva centimetri, ceea ce a dus la distrugerea unor case, care erau deja într-o stare degradată din cauza vechimii și a războiului.

"Această mișcare a solului este mai mare decât în ​​timpul cutremurelor devastatoare care au avut loc în Italia în urmă cu 3-4 ani. Doar ca să vă reamintesc, în urma cutremurului de la Zagreb pământul s-a mișcat doar câțiva centimetri în epicentru, în timp ce în interiorul orașului modificările au fost de câțiva milimetri", a mai scris el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO