Cutremur puternic în Croația, cu magnitudinea 6,4. Cinci persoane au murit, printre care și o fetiță de 12 ani

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe persoane au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea 6,4 produs marţi la prânz în centrul Croaţiei, care a provocat ample distrugeri în oraşul istoric Petrinja, epicentrul seismului, conform Reuters.

Centrul german de Ştiinţe ale Pământului GFZ a anunţat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

Cutremurul s-a simțit la Zagreb, de asemenea în țările vecine, Bosnia și Serbia, dar și mai departe, în Italia. Echipe de la Crucea Roșie, pompieri și militari au ajuns în zonă pentru operațiunile de căutare și salvare, dar și pentru ajutorarea sinistraților. Sute de oameni au nevoie acum de adăpost.

Darinko Dumbovic, primarul oraşului Petrijna, cu aproape 25.000 de locuitori, a declarat pentru publicaţia locală 24sata că un copil şi-a pierdut viaţa şi că jumătate din oraş este distrus.

Cinci persoane au murit în urma cutremurului

 

Cel puţin cinci oameni şi-au pierdut viaţa sub dărâmături
Cel puţin cinci oameni au murit în puternicul seism produs marţi la prânz în Croaţia, informează dpa.

O fată a fost omorâtă de o cădere de moloz la Petrinja, orăşel aflat la circa 60 kilometri de Zagreb şi în epicentrul seismului cu magnitudinea 6,2, conform serviciilor de seismologie croate sau 6,4 conform celor americane.

Alţi patru oameni - un tânăr, un vârstnic şi un tată împreună cu fiul său - şi-au pierdut viaţa în zona localităţii Glina, a confirmat pentru presă viceprimarul Branka Baksic Mitic.

O replică aproape la fel de puternică a zdruncinat regiunea la începutul după-amiezii, într-o serie de circa 20 de replici mai mici.

O fetiţă de 12 ani şi-a pierdut viaţa în seismul care a lovit marţi centrul Croaţiei, a anunţat premierul croat Andrej Plenkovic, care s-a dus să viziteze locul catastrofei.

"Am fost informaţi că o fetiţă a murit (...). Nu avem informaţii privind alte victime", a declarat Plenkovic presei locale.

Potrivit postului N1, grădiniţa din oraş a fost distrusă, dar din fericire nu se aflau copii înăuntru.

Imagini de la faţa locului arată case în ruină şi oameni ajutaţi să iasă de sub dărâmături.

Şeful serviciilor de urgenţă din Sisak, în apropiere de Petrinja, a relatat că numeroase persoane din ambele localităţi au suferit fracturi şi alte leziuni şi o parte au necesitate intervenţii chirurgicale.

 

Statul român, pregătit să acorde sprijin autorităților din Croația

 

În data de 29 decembrie 2020, în urma luării la cunoștință a nefericitului eveniment produs în Croația, țara afectată astăzi de un cutremur cu magnitudinea de 6,4, autoritățile române și-au arătat disponibilitatea de a interveni și a acorda sprijin autorităților croate, a anunțat DSU.

Precizăm faptul că ajutorul oferit statului afectat de acest nefericit eveniment se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul croat prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Dat fiind faptul că situația se află sub permanentă monitorizare a autorităților române, cu informarea prealabilă a premierului României, domnul Florin Cîțu și a ministrului afacerilor interne, domnul Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a solicitat deja Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ca echipele de Căutare-Salvare RO-USAR să fie pregătite pentru a interveni și totodată, să sprijine autoritățile croate în funcție de nevoile solicitate de aceștia, în baza solicitării de asistență internațională.

Anunțul președintelul Klaus Iohannis

 

"România e solidară cu Croația în urma cutremurului care a lovit grav țara. Gândurile noastre se îndreaptă către poporul croat şi le dorim celor afectaţi să îşi revină cât mai curând. I-am transmis lui Andrej Plenkovic disponibilitatea noastră de a ajuta, în caz de nevoie", a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Vedeți mai multe imagini în GALERIA FOTO de mai jos!

Postul de televiziune N1 a anunţat că epicentrul s-a aflat în oraşul Petrinja, aflat la 50 de kilometri distanţă de capitala Zagreb şi a prezentat imagini cu echipe de intervenţie care salvau un bărbat şi un copil de sub dărâmături.

Alte imagini arătau case cu acoperişurile dărâmate, iar reporterul comenta că nu se ştie dacă există victime sub dărâmături.

Seismul a fost resimţit şi în capitala Zagreb, unde oamenii au ieşit pe străzi.

Luni seară un alt seism, cu magnitudinea de 5,2 a lovit centrul Croaţiei, de asemenea în apropierea oraşului Petrinja. În luna martie, un cutremur cu magnitudinea de 5,3 s-a produs la Zagreb şi s-a soldat cu un mort şi 27 de răniţi.

 

Citește și...
Ministrul de Externe leton: Ucraina ar trebui să aibă libertatea de a lovi obiective de pe teritoriul Rusiei
Ministrul de Externe leton: Ucraina ar trebui să aibă libertatea de a lovi obiective de pe teritoriul Rusiei

Ucraina ar trebui să aibă liber să lovească obiective militare de pe teritoriul Rusiei, în timp ce respinge atacurile asupra infrastructurii sale critice, a declarat ministrul de Externe al Letoniei pentru Bloomberg.

Americanii prezintă cel mai nou și cel mai performant bombardier. B-21 va fi în vârful generațiilor noi de avione
Americanii prezintă cel mai nou și cel mai performant bombardier. B-21 va fi în vârful generațiilor noi de avione

Cel mai nou bombardier american, B-21 Raider, va fi prezentat oficial pe 2 decembrie, bombardier pe care producătorul Northrop Grumman și US Air Force îl consideră un salt generațional în tehnologia și dezvoltarea avioanelor, scrie DefenseNews.

Elon Musk promite că în șase luni va fi capabil să implanteze primul său dispozitiv conectat în creierul unui om
Elon Musk promite că în șase luni va fi capabil să implanteze primul său dispozitiv conectat în creierul unui om

Elon Musk a estimat că în şase luni start-up-ul său de neurotehnologie Neuralink va fi capabil să implanteze primul său dispozitiv conectat în creierul unui om, pentru a comunica cu computerele direct prin gândire.

Recomandări
Povestea chirurgului român care a emigrat în Franța și a ajuns să fie printre puținii medici care operează asistat de robot
Povestea chirurgului român care a emigrat în Franța și a ajuns să fie printre puținii medici care operează asistat de robot

Mii de medici români şi-au construit o altă Românie, departe. Sunt zecile de mii de doctori plecaţi spre sisteme sanitare în care munca lor e valorizată şi respectată.

Parada de 1 Decembrie 2022: Program, restricții de circulație și alte evenimente de Ziua Națională a României în București
Parada de 1 Decembrie 2022: Program, restricții de circulație și alte evenimente de Ziua Națională a României în București

Pe 1 Decembrie se sărbătorește Ziua Națională a României. Cu această ocazie, în București și în marile orașe din țară se organizează parade militare.

Trăim în cea mai bună Românie de până acum
Trăim în cea mai bună Românie de până acum

Trăim în cea mai bună Românie de până acum