Cutremur devastator în Croația, cu zeci de victime. Un oraș a fost pe jumătate distrus: ”E o catastrofă”

30-12-2020 18:47


Cutremur devastator în Croația, cu zeci de victi...
Cutremur devastator în Croația, cu zeci de victi...

O serie de replici seismice puternice au zguduit regiunea centrală a Croației după cutremurul devastator de ieri cu magnitudinea 6,4.

Două orașe mici, dar și satele învecinate au fost grav afectate. Cel puțin 7 persoane și-au pierdut viața. Pe de altă parte câteva sute de sinistraţi au petrecut prima noapte în adăposturi improvizate. 

Replicile seismice care au urmat, cu magnitudinea care s-a apropiat de cinci, au provocat şi mai multe stricăciuni caselor serios şubrezite după cutremurul de ieri, la Petrinja şi Sisak.

  

În oraşul Petrinja, operațiunile de căutare și de salvare nu au contenit în timpul nopții. În plus, autoritățile au instalat corturi pentru cei rămaşi fără un acoperiş deasupra capului.

Iar unii oameni au fost mutati, temporar, într-o sală de sport, unde li s-au dus provizii.

Localnică: "Mi-am pierdut casa. Nici nu pot să vorbesc...".

Peste o mie de imobile au fost avariate de seismul produs la o adâncime de numai zece kilometri.

Cutremurul a fost urmat de cel puţin 20 de replici.

Oraşul cu aproape 25.000 de locuitori este pe jumătate distrus. Echipe de intervenţie din întreaga țară au venit în ajutor şi au reuşit să scoată mai mulți oameni dintre dărâmături.

Printre cei salvaţi se numără şapte ingineri care au fost îngropaţi sub resturile unei clădiri pe care o evaluau pentru a stabili în ce măsură a fost afectată de seismul de luni dimineață, care a zguduit aceeaşi zonă.

"Încă un seism... A fost puternic. E o catastrofă. Apartamentul meu este complet distrus. Clădirea e întreagă, dar apartamentul este complet distrus. E o catastrofă".

"Teribil. A fost îngrozitor. Un şoc. Nu știi ce să faci, unde să te duci. Să ieşi din casă sau să stai sub ușă".

Hrvoje Krešic, reporter: "Spitalele din Petrinja nu mai sunt în stare bună de funcţionare, aşa că răniţii vor trebui să fie duşi în orașele vecine Sisak și Zagreb".

 

Cel mai puternic cutremur din ultimii 140 de ani

 

Cutremurul a făcut pagube materiale și victime şi în orașul vecin, Sisak. Acolo, medicii şi asistentele spitalului abia mai fac faţă numărului mare de răniţi aduşi din ambele localităţi.

Mişcarea telurică a fost resimțită şi în Zagreb, adică la aproape 50 de kilometri departare, dar şi în țările vecine Bosnia, Serbia și Slovenia, însă și mai departe, în Italia şi Austria.

Până marți, cel mai puternic seism din Croaţia din ultimii 140 de ani era cel din primăvară, produs în Capitală, cu o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.

Pagubele lăsate în urmă atunci au fost de aproape 6 miliarde de dolari.

 

Tags: cutremur, croatia,


VIDEO PROTVPLUS.RO