Imaginile din satelit arată amploarea dezastrului din Spania. O zonă semnificativă a fost înghițită de mare. FOTO
Inundaţiile mortale care au zguduit Spania în această săptămână, în urma unor precipitaţii intense, istorice, sunt atât de extinse şi de grave, încât zona arată din spaţiu ca o mare interioară, relatează CNN.
Imaginile din satelit făcute pe 8 octombrie (înainte de inundaţii) şi respectiv pe 30 octombrie (după inundaţii) arată cât de mult inundaţiile din această săptămână au modificat peisajul în partea central-estică a coastei Spaniei.
Unele părţi ale zonei arată acum ca o extensie a Mării Baleare, după ce precipitaţiile fără precedent au transformat ceea ce ar fi trebuit să fie teren uscat într-o imensă întindere de apă, după cum arată imaginile prin satelit surprinse pe 30 octombrie. Apele inundabile apar în diferite nuanţe de albastru şi acoperă ceea ce era uscat la începutul acestei luni. Acoperirea dramatică şi generalizată a apelor de inundaţie în zonele interioare aproape că a transformat zonele de coastă în insule, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Cursurile de apă care abia erau vizibile în imaginea din satelit de la începutul lunii - cum ar fi cel care curge chiar la sud de centrul oraşului Valencia - sunt acum evidenţiate în albastru intens, indicând cât de umflate sunt.
Marţi, în câteva ore, a plouat cât într-un an, ceea ce a creat o viitură care a scos râurile din matcă şi care s-a revărsat furios pe străzi şi autostrăzi, ducând cu ea maşini şi poduri.
Cel puţin 158 de persoane au fost ucise în inundaţiile catastrofale. Sunt tipul de precipitaţii extreme care devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce lumea se încălzeşte din cauza poluării cu combustibili fosili.
Zeci de persoane erau încă date dispărute joi, în timp ce eforturile de salvare şi recuperare continuă.
Un cuplu de români și fiica lor au murit în urma inundațiilor, după ce au coborât în garaj să își scoată mașina și au fost luați de un șuvoi de apă de 2 metri înălțime, scrie presa spaniolă. Ministerul de Externe a confirmat până acum decesul unui singur român, iar 15 sunt dispăruți în continuare.
Precipitaţiile torenţiale produse în această săptămână au fost cu 12% mai abundente şi de două ori mai probabile să se întâmple acum, comparativ cu climatul preindustrial, înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili, potrivit unei analize rapide realizate de World Weather Attribution. Analiza rapidă se realizează imediat după fenomenele meteorologice extreme, prin analizarea datelor şi a modelelor climatice, pentru a stabili rolul jucat de schimbările climatice.
În Chiva, oraş situat la vest de Valencia, au căzut marţi 190 de litri de ploaie pe metru pătrat într-o perioadă de numai opt ore, potrivit agenţiei meteorologice a ţării, AEMET.