Igor Dodon ii raspunde lui Klaus Iohannis: I-am trimis inca din primavara o scrisoare deschisa, la care inca nu a raspuns
Presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a dat o replica pe Facebook presedintelui Klaus Iohannis, mentionand ca i-a trimis acestuia din primavara o scrisoare deschisa la care seful statului roman inca nu a raspuns.
El a precizat ca ”in relatia dintre presedinti e de bonton sa se raspunda la scrisorile deschise”.
In scrisoarea din martie, Igor Dodon acuza Romania de atentarea directa la statalitatea Republicii Moldova.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
”Domnul presedinte Iohannis m-a vizat in una din interventiile sale recente, referindu-se la cum e corect sa se procedeze intre presedinti. E bine ca Dumnealui deja nu doar ia act de alegerea mea, ci abordeaza situatia mai personal si mai concret”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, potrivit News.ro.
El a adaugat ca ii aminteste presedintelui roman Iohannis ca i-a transmis inca in primavara o scrisoare deschisa, la care acesta inca nu a raspuns.
"Il asigur ca in calitatea mea de presedinte ales al Republicii Moldova am aceleasi preocupari ca si acum jumatate de an cu privire la subiectele din acea scrisoare. Deci, ii readresez domnului Iohannis acel mesaj", mai precizeaza Dodon, atasand scrisoarea deschisa din primavara.
"Sper ca in relatia dintre presedinti e de bonton sa se raspunda la scrisorile deschise", incheie presedintele ales al Republicii Moldova.
In scrisoarea dataa 22 martie 2016, Dodon aprecia faptul ca Romania a fost printre primele state care au salutat oficial independenta Republicii Moldova, precum si dinamica relatiilor comerciale bilaterale si ajutorul oferit de Guvernul de la Bucuresti.
”Suntem pe deplin constienti de afinitatile culturale, lingvistice, istorice intre popoarele noastre. Totusi, in pofida relatiilor culturale, economice si diplomatice stranse care s-au infiripat intre statele noastre, in pofida increderii pe care am acordat-o de-a lungul anilor conducerii de la Bucuresti, noi avem astazi toate temeiurile sa banuim statul roman de interes fatis in lichidarea suveranitatii si independentei Republicii Moldova. Altfel zis, avem temeiuri sa il banuim de atentarea directa la statalitatea Republicii Moldova”, scria Dodon.
Igor Dodon il mentiona pe fostul sef al statului Traian Basescu drept ”portavocea impertinenta a unionismului si antimoldovenismului”.
El ii cerea lui Klaus Iohannis sa ia atitudine fata de modul in care se actioneaza in raport cu si pe teritoriul Republicii Moldova din partea diferitor demnitari si organizatii din Romania. ”O detasare oficiala a conducerii de la Bucuresti de proiectele unioniste revansarde va insemna un pas important de apropiere de cetatenii moldoveni, de pretuire a aspiratiilor moldovenilor de a trai implinitia in propria tara, Republica Moldova”, sublinia Dodon.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, cu privire la apelul lui Igor Dodon privind renuntarea la discursul unionist, ca presedintele ales al Republicii Moldova trebuie sa inteleaga "cum se procedeaza intre presedinti" si ca exista "uzante diplomatice", facand referire la interviul dat TVR de liderul de la Chisinau.
intrebat despre acuzatiile lui Igor Dodon, presedintele a spus ca nu a discutat in CSAT "diferite interviuri ale diferitelor personalitati politice din Moldova".
"Noi ne referim la un demers foarte serios, foarte important si foarte necesar de clarificare a situatiei proiectelor si abordarilor din partea Romaniei pentru Moldova. Pentru noi, indiferent cine spune, ce spune unul sau altul, Moldova este foarte importanta si noi dorim sa fim un partener care ajuta Moldova", a explicat Iohannis.
El a adaugat ca nu a avut nicio discutie pana acum cu Igor Dodon, dar nu intentioneaza sa ii raspunda la acuzatii si declaratii.
"Exista uzante diplomatice. Acum, chiar daca domnul Dodon nu este inca presedintele Moldovei, va intelege si domnia sa incet, incet, cum se procedeaza intre presedinti", a spus seful statului.
Presedintele ales al Moldovei, Igor Dodon, a afirmat, intr-un interviu pentru TVR, ca ii considera pe romani ca frati si prieteni, insa este nevoie ca Romania sa renunte la ideile unioniste si sa probeze respectul fata de vecinii moldoveni prin semnarea Acordului de Frontiera si printr-o declaratie ferma a autoritatilor romane ca nu sustin si nu finanteaza miscarile unioniste.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, romania, Republica Moldova, igor dodon,
Dată publicare:
30-11-2016 12:18