Igor Dodon ii raspunde lui Klaus Iohannis: I-am trimis inca din primavara o scrisoare deschisa, la care inca nu a raspuns

Igor Dodon

Presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a dat o replica pe Facebook presedintelui Klaus Iohannis, mentionand ca i-a trimis acestuia din primavara o scrisoare deschisa la care seful statului roman inca nu a raspuns.

El a precizat ca ”in relatia dintre presedinti e de bonton sa se raspunda la scrisorile deschise”.

In scrisoarea din martie, Igor Dodon acuza Romania de atentarea directa la statalitatea Republicii Moldova.

Domnul presedinte Iohannis m-a vizat in una din interventiile sale recente, referindu-se la cum e corect sa se procedeze intre presedinti. E bine ca Dumnealui deja nu doar ia act de alegerea mea, ci abordeaza situatia mai personal si mai concret”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook, potrivit News.ro.

El a adaugat ca ii aminteste presedintelui roman Iohannis ca i-a transmis inca in primavara o scrisoare deschisa, la care acesta inca nu a raspuns.

Citește și
ucraina
Administratia ucraineana, mesaj raspicat catre presedintele R. Moldovei, Igor Dodon: "Crimeea apartine Ucrainei"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Il asigur ca in calitatea mea de presedinte ales al Republicii Moldova am aceleasi preocupari ca si acum jumatate de an cu privire la subiectele din acea scrisoare. Deci, ii readresez domnului Iohannis acel mesaj", mai precizeaza Dodon, atasand scrisoarea deschisa din primavara.

"Sper ca in relatia dintre presedinti e de bonton sa se raspunda la scrisorile deschise", incheie presedintele ales al Republicii Moldova.

In scrisoarea dataa 22 martie 2016, Dodon aprecia faptul ca Romania a fost printre primele state care au salutat oficial independenta Republicii Moldova, precum si dinamica relatiilor comerciale bilaterale si ajutorul oferit de Guvernul de la Bucuresti.

”Suntem pe deplin constienti de afinitatile culturale, lingvistice, istorice intre popoarele noastre. Totusi, in pofida relatiilor culturale, economice si diplomatice stranse care s-au infiripat intre statele noastre, in pofida increderii pe care am acordat-o de-a lungul anilor conducerii de la Bucuresti, noi avem astazi toate temeiurile sa banuim statul roman de interes fatis in lichidarea suveranitatii si independentei Republicii Moldova. Altfel zis, avem temeiuri sa il banuim de atentarea directa la statalitatea Republicii Moldova”, scria Dodon.

Igor Dodon il mentiona pe fostul sef al statului Traian Basescu drept ”portavocea impertinenta a unionismului si antimoldovenismului”.

El ii cerea lui Klaus Iohannis sa ia atitudine fata de modul in care se actioneaza in raport cu si pe teritoriul Republicii Moldova din partea diferitor demnitari si organizatii din Romania. ”O detasare oficiala a conducerii de la Bucuresti de proiectele unioniste revansarde va insemna un pas important de apropiere de cetatenii moldoveni, de pretuire a aspiratiilor moldovenilor de a trai implinitia in propria tara, Republica Moldova”, sublinia Dodon.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, cu privire la apelul lui Igor Dodon privind renuntarea la discursul unionist, ca presedintele ales al Republicii Moldova trebuie sa inteleaga "cum se procedeaza intre presedinti" si ca exista "uzante diplomatice", facand referire la interviul dat TVR de liderul de la Chisinau.

intrebat despre acuzatiile lui Igor Dodon, presedintele a spus ca nu a discutat in CSAT "diferite interviuri ale diferitelor personalitati politice din Moldova".

"Noi ne referim la un demers foarte serios, foarte important si foarte necesar de clarificare a situatiei proiectelor si abordarilor din partea Romaniei pentru Moldova. Pentru noi, indiferent cine spune, ce spune unul sau altul, Moldova este foarte importanta si noi dorim sa fim un partener care ajuta Moldova", a explicat Iohannis.

El a adaugat ca nu a avut nicio discutie pana acum cu Igor Dodon, dar nu intentioneaza sa ii raspunda la acuzatii si declaratii.

"Exista uzante diplomatice. Acum, chiar daca domnul Dodon nu este inca presedintele Moldovei, va intelege si domnia sa incet, incet, cum se procedeaza intre presedinti", a spus seful statului.

Presedintele ales al Moldovei, Igor Dodon, a afirmat, intr-un interviu pentru TVR, ca ii considera pe romani ca frati si prieteni, insa este nevoie ca Romania sa renunte la ideile unioniste si sa probeze respectul fata de vecinii moldoveni prin semnarea Acordului de Frontiera si printr-o declaratie ferma a autoritatilor romane ca nu sustin si nu finanteaza miscarile unioniste.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Klaus Iohannis anunta infiintarea unui grup de lucru pentru Republica Moldova:
Klaus Iohannis anunta infiintarea unui grup de lucru pentru Republica Moldova: "Obiectivul este integrarea europeana"

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat, marti, un plan de actiune pe termen mediu si lung privind relatia Romaniei cu Republica Moldova, a anuntat presedintele Klaus Iohannis.

Administratia ucraineana, mesaj raspicat catre presedintele R. Moldovei, Igor Dodon:
Administratia ucraineana, mesaj raspicat catre presedintele R. Moldovei, Igor Dodon: "Crimeea apartine Ucrainei"

Kievul l-a avertizat pe presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, ca este absolut inacceptabila recunoasterea Crimeii - peninsula ucraineana "anexata temporar" - drept teritoriu rusesc.

Romania, intr-o situatie complicata dupa alegerile din R. Moldova si Bulgaria.
Romania, intr-o situatie complicata dupa alegerile din R. Moldova si Bulgaria. "Presedintii pro-rusi incep sa se inmulteasca"

Dupa alegerile din Republica Moldova si din Bulgaria, Romania s-a trezit intr-o situatie geopolitica mai mult decat complicata, spun analistii de politica externa.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.