"Aderarea la UE ar putea UCIDE tara noastra." Anuntul facut de Igor Dodon in presa rusa despre Acordul de Asociere cu UE

igor dodon

Relatiile dintre Republica Moldova si Federatia Rusa trebuie sa ajunga la nivelul celor de “parteneriat strategic”, a declarat intr-un amplu interviu acordat agentiei de presa Interfax presedintele ales al republicii, Igor Dodon.

“Foarte multe dintre problemele cu care ne confruntam in prezent nu pot fi solutionate fara ajutorul Rusiei. Este vorba si de probleme economice, si de migrantii nostri, si de Transnistria”, a spus Dodon. Totodata, el a dat asigurari ca Republica Moldova are nevoie de relatii bune atat cu Vestul, cat si cu Estul. “Vreau sa subliniez de la bun inceput sa nu intentionez ca ma pliez pe dicteul nimanui: nici al Vestului, nici al Estului! Sunt adeptul statalitatii noastre. Noi avem propriile interese”, a declarat presedintele ales al Republicii Moldova.

Potrivit lui Dodon, vizita pe care o va intreprinde la Moscova are drept principal scop solutionarea a doua probleme: anularea interdictiei la importul de produse moldovenesti si atitudinea fata de migranti. In acest context, el nu exclude necesitatea desfasurarii de negocieri in format trilateral: Republica Moldova-Rusia-UE.

“In ceea ce priveste comertul cu Europa, vrea sa discutam nu despre comert liber, ci despre un sistem de comert asimetric”, a spus el, precizand ca aceasta ar insemna ca exportul de marfuri moldovenesti pe piata europeana sa se deruleze fara taxe vamale, iar importul - sa fie supus unor asemenea taxe.

Igor Dodon se declara pentru diversificarea cailor pentru livrare de gaz in Republica Moldova. “Sunt pentru diversificare, insa nu pentru ca ma indoiesc de partenerii rusi, ci pentru ca tranzitul pe teritoriul ucrainean presupune, din cauza politicii conducerii ucrainene, mari riscuri”, a subliniat el.

Citește și
igor dodon
Igor Dodon: "Semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greseala". Ce a spus presedintele R. Moldova despre Rusia
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

De asemenea, Dodon afirma ca Republica Moldova nu va anula Acordul de Asociere cu UE. “Nu ne putem permite sa suspendam cooperarea cu UE, sa anulam Acordul de Asociere cu UE. Nu avem nevoie de Maidanul ucrainean”, a spus Dodon cu referire la miscarile de protest din Ucraina care au dus la prabusirea regimului Ianukovici in Ucraina.

In acelasi timp, Igor Dodon este convins ca Republica Moldova nu poate supravietui fara cooperare cu Estul. “In prima etapa, cred ca vom propune semnarea unui memorandum privind cooperarea cu Uniunea Economica Eurasiatica. (...) Intre timp, in doi-trei ani, vom vedea ce se va intampla cu UE”, a adaugat el.

El a declarat ca atunci cand va veni momentul va fi organizat un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE. “Daca dorim ca Republica Moldova sa se mentina ca stat, va voi spune sincer: Nu trebuie sa ne grabim sa aderam nicaieri. Pentru ca aderarea la UE este posibila doar fara Transnistria si fara Gagauzia”, a spus Dodon, subliniind ca acordul de asociere cu UE nu inseamna statut de membru in UE. “Aderarea la UE ar putea ucide tara noastra, statalitatea noastra”, a subliniat el.

Dodon propune solutionarea problemei transnistrene in trei etape. In prima etapa ar fi necesara o intelegere bilaterala intre Chisinau si Tiraspol, iar model pentru reglementarea politica intre cele doua parti ar putea fi Gagauzia. “In legislatia lor, ei au notat ca daca Republica Moldova isi pierde statalitatea, ei (gagauzii) au dreptul la autodeterminare. Cred ca acest lucru ar putea fi corect si pentru Transnistria”, a indicat Dodon.

Al doilea punct care ingrijoreaza Transnistria este, potrivit lui Dodon, acela ca Republica Moldova sa nu adere la NATO: “Haideti sa includem si acest punct in acord si sa subliniem ca daca, dintr-o data, Chisinaul s-ar gandi sa adere la aceasta organizatie, atunci Transnistria, ca si Gagauzia, vor avea dreptul la autodeterminare”.

Acestea ar fi principiile de baza dupa care se va putea trece la solutionarea altor probleme, inclusiv economice, sociale, problema datoriilor, a continuat Dodon. El a subliniat ca abia dupa ce Tiraspolul si Chisinaul vor ajunge la un acord, se va putea trece la negocieri in format 5+2, respectiv aceste doua parti, alaturi de Rusia, SUA, UE, OSCE si Ucraina.

A treia si ultima etapa ar fi, potrivit lui Dodon, organizarea unui referendum pe malul stang si drept al Nistrului in conformitate cu noua constitutie
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Analist: Igor Dodon va ajuta Rusia sa puna in aplicare planul de federalizare a Republicii Moldova
Analist: Igor Dodon va ajuta Rusia sa puna in aplicare planul de federalizare a Republicii Moldova

Multe elemente din programul electoral al lui Igor Dodon, inclusiv federalizarea Republicii Moldova, se vor regasi in programul sau de la presedintia republicii, a declarat comentatorul politic Vlad Turcanu, la Radio Chisinau.

Igor Dodon:
Igor Dodon: "Semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greseala". Ce a spus presedintele R. Moldova despre Rusia

Igor Dodon, presedintele Republicii Moldova, a precizat intr-un interviu pentru publicatia rusa Izestia, ca va lupta atat pentru denuntarea Acordului de Asociere, semnat de tara sau UE, cat si pentru integrarea in Uniunea Euroasiatica.

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.