Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani
O icoană extrem de valoroasă furată dintr-o mănăstire de pe muntele Athos a fost descoperită în apartamentul hoțului, în Serbia. Valoarea icoenei vechi de peste două secole este estimată la peste 700.000 de dolari.
Suspectul furtului a profitat de spitalizarea în Serbia a unui călugăr care trăieşte pe Muntele Athos, a anunţat miercuri Ministerul sârb de Interne, informează AFP, preluat de Agerpres.
Este o icoană "veche de peste două secole, a cărei valoare este estimată la 82 de milioane de dinari sârbi (700.500 de euro)", se arată în comunicatul ministerului.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Suspectul a fost arestat în noaptea de marţi spre miercuri la Leskovac, în sudul Serbiei, iar icoana a fost găsită în apartamentul său, se precizează în comunicat.
"Suspectul a profitat de starea precară de sănătate a părintelui Simeon, care este spitalizat la Nis", un oraş din sudul Serbiei, a explicat ministrul sârb de Interne Ivica Dačić, citat în comunicat.
Părintele Simeon, un cunoscut pustnic sârb, a plecat să trăiască în anii 1970 în enclava monastică din nordul Greciei.
Acest faimos lăcaş al ortodoxiei, interzis femeilor, găzduieşte circa 20 de mănăstiri în care trăiesc călugări greci, dar şi din alte ţări ortodoxe din Europa de Est, printre care Rusia, Serbia, România şi Bulgaria.
Părintele Simeon locuieşte de obicei în regiunea Karoulia, din extremitatea sudică a peninsulei Athos, cunoscută pentru sihăstriile sale cocoţate pe pante abrupte. Potrivit ministrului sârb, acesta moştenise icoana de la călugării care au trăit înaintea sa în Karoulia.