Viktor Ianukovici spune ca nu a fost "rasturnat" si vrea sa lupte "pentru viitorul Ucrainei"

Viktor Ianukovici

Victor Ianukovici, presedintele Ucrainei demis in urma protestelor de pe Euromaidan, a sustinut o conferinta de presa. www.stirileprotv.ro au transmis in timp real declaratiile lui Ianukovici, care pot influenta destinul tarii vecine.

Conferinta de presa a inceput cu o declaratie a lui Ianukovici:

Sunt dispus sa lupt impotriva celor care conduc prin frica si teroare Ucraina.

Am fost fortat sa parasesc tara fiind amenintat cu moartea atat eu cat si familia mea.

Puterea a fost luata de tineri nationalisti si fascisti care reprezinta doar o minoritate in Ucraina.

Citește și
Raed Arafat
Romania, pregatita sa preia 12 dintre persoanele ranite in Ucraina. Raed Arafat: "Asteptam un semn de la ambasada din Kiev"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Ianukovici a promis negocieri cu opozitia, reformarea Constitutiei, alegeri prezidentiale in decembrie 2014 si o ancheta internationala asupra violentelor din Kiev.

 

 

Trebuie luat in considerare interesul tuturor regiunilor din Ucraina. E foarte greu de gasit o iesire din criza

Situatia actuala e rezultatul politicilor iresponsabile ale Occidentului, care a sprijinit Euromaidanul.

Victor Ianukovici a raspuns apoi la intrebarile presei:

Acordul cu Opozitia nu a fost implementat. Oameni inarmati au invadat Kievul, au distrus case, biserici, au jefuit si batut oameni iar situatia aceasta continua si acum.

Ce se intampla acum e ilegal, e teroare, e anarhie. Parlamentarii au adoptat decizii sub amenintarea fortei, au fost tarati pe Euromaidan si pusi sa jure ca se vor supune.

Oamenii care conduc acum Ucraina vorbesc numai despre violenta. In Israel lumea se teme de ei.

Mi-e rusine si imi cer iertare ucrainenilor pentru ce s-a intamplat, pentru ca nu am avut forta sa mentin stabilitatea, pentru ca am permis anarhia din acest moment.

Nu am fugit din tara. Cand mergeam din Kiev spre Harkov ca sa ma intalnesc cu reprezentantii locali ai Partidului Regiunilor s-a tras in masina mea din toate directiile. Cand am ajuns in Harkov serviciul de securitate a primit informatii ca spre oras se indreptau grupuri radicale. Nu am plecat de frica, ci din ratiuni de securitate. Am plecat cu 2 elicoptere, familia mea m-a sunat sa imi spuna ca nepotul meu a fost luat de la gradinita. Nu puteam sa imi pun in pericol familia.

Ma aflu acum in Rostov-pe-Don pentru ca am aici un prieten vechi, la care stau temporar.

Ce se intampla acum in Crimeea e o reactie fireasca la faptul ca in Kiev puterea a fost preluata de banditi, un grup mic de oameni. E firesc ca in Crimeea oamenii vor sa se apere si organizeaza grupuri de auto-aparare. Fac un apel la locuitorii din Crimeea sa nu verse sange si cred ca Crimeea ar trebui sa fie parte din Ucraina, mentinandu-si, desigur, autonomia.

Actiunile militare nu isi au locul in acest moment. Nu am cerut niciun sprijin militar Rusiei. Ma voi intoarce in Ucraina imediat ce voi primi garantii privind siguranta mea si a familiei mele

Am ajuns in Rusia gratie ofiterilor patrioti care si-au facut datoria si m-au ajutat sa imi salvez viata. Nu m-am intalnit cu Vladimir Putin. Dupa ce am ajuns in Rusia am vorbit cu Putin la telefon si am cazut de acord sa ne intalnim cat de curand posibil.

Am fost inselat cu cinism, nu doar eu, ci tot poporul ucrainean, de toti cei care au garantat acordul cu Opozitia. 

Nu ii judec pe cei care au actionat sub amenintarea armelor. Ei si familiile lor au fost obligati sa faca diverse lucruri, li s-au ars casele. Am vorbit cu cativa membri ai Radei, mi-au spus lucruri ingrozitoare. Ma rog la Dumnezeu ca actuala conducere de la Kiev sa faca ordine.

Ucraina a pierdut un partener economic vital, Rusia. Anul acesta voiam sa crestem pensiile, ajutoarele, salariile. Cei care sunt la putere acum lasa in urma lor haos si dezastru. 

Alegerile din 25 mai sunt ilegale si nu voi participa la ele.

Daca voi primi garantii ma voi intoarce imediat in Ucraina. Se poate iesi din actuala criza: exista acordul cu Opozitia, care nu a fost implementat. Raspunderea pentru asta e a Occidentului, care si-a trimis reprezentantii in Ucraina.

Eu si multi alti oameni suferim din cauza terorii si anarhiei din tara. Le cer tuturor sa opreasca aceasta anarhie, sa nu mai sprijine Guvernul, sa renunte la sustinerea Occidentului.

Le-am cerut scuze trupelor Berkut, care au stat neinarmati in fata multimii si au fost impuscati, arsi cu cocktailuri Molotov. Vreau sa imi cer iertare din nou de la acesti oameni nevinovati.

Nu stiu ce se va intampla cu Iulia Timosenko. Cred ca poporul ucrainean va raspunde la intrebarea asta. In ceea ce priveste acuzatiile la adresa ei, a fost judecata de un tribunal din Ucraina, a primit conditii speciale in inchisoare, mai bune decat restul detinutilor. Nu i-am dorit niciodata raul. Eliberarea ei e o chestiune judiciara. Acordul pe care l-a semnat cu Rusia a fost foarte daunator Ucrainei, am pierdut 20 de miliarde de dolari.

Nu recunosc legile adoptate de noua putere din Ucraina, deci ele nu exista. Eu sunt adevaratul presedinte. Conform Constitutiei, daca presedintele nu si-a dat demisia, e viu si nu a fost pus sub acuzare de Parlament, inseamna ca e in continuare presedinte. Ce s-a intamplat in Rada a fost un circ, nu o punere sub acuzare.

Rusia e partenerul nostru strategic din motive economice. Avem legaturi istorice cu Rusia. Cred ca Rusia trebuie sa actioneze. Ma mir ca Vladimir Putin e inca atat de rezervat, cunoscand caracterul sau.

Am discutat doar cu opozitia oficiala. Am incercat sa oprimi varsarea de sange. Nu accept alta solutie decat una pasnica. Nu am dat ordin politiei sa traga. Politia a fost neinarmata pana in ultima clipa. Au primit arme doar atunci cand viata lor a fost in pericol. In 2004, cand situatia era similara, in timpul Revolutiei Portocalii, am mers la suporterii mei si i-am oprit de la orice conflict, am oprit varsarea de sange.

Trebuie sa inceapa o ancheta independenta, la care sa participe si Guvernul, si Opozitia, si Consiliul Europei. Abia apoi vom putea identifica vinovatii. Sunt sigur ca adevarul va invinge. Din pacate, ma tem ca scenariul acestei tragedii nu a fost scris in Ucraina.

Apropierea de Europa ne dezavantaja. Deja din cauza ei aveam pierderi mari in comertul cu Rusia. Agricultura UE ne-ar fi sufocat. Diferentele erau foarte mari. De pilda, caile noastre au alt ecartament decat cele din UE. Am discutat cu Putin si ne-a avertizat ca Rusia va creste taxele pentru importuri ca sa isi protejeze piata. Asa ca am cerut guvernului Ucrainei sa opreasca acordul de asociere cu UE pana cand primim conditii mai bine sau pana cand Europa ia in considerare si punctul nostru de vedere. Nu am primit niciun fel de propuneri insa din partea Europei. 

Sunt presedintele legitim al Ucrainei, ales democratic. Nu pot spune ce ar trebui sa faca Rusia dar nu cred ca Rusia poate ramane indiferenta la soarta unui partener atat de important ca Ucraina. Rusia trebuie sa foloseasca toate caile disponibile pentru a opri haosul din Ucraina. Repet: sunt categoric impotriva unei interventii in Ucraina si cred ca Ucraina trebuie sa-si pastreze granitele actuale.

Atata timp cat oamenii au un loc de munca nu se vor ridica. Dar daca nu vor mai avea un loc de munca, Ucraina de est se va ridica si n-as vrea sa fiu in locul celor care vor trebui sa faca fata acestei situatii.

Casa mea, despre care s-a scris atat, a fost primit de la presedintele Kucima, in urma unui atentat la viata mea. Inclusiv presedintele Iuscenko a fost de acord sa locuiesc in acea casa pe termen nedeterminat. Mi s-a oferit apoi sa o cumpar de stat. Am vandut tot ce aveam si am platit pe ea si pe terenul din jur 3,2 milioane dolari. Tot ce a fost prezentat acolo pentru a ma discredita a fost doar o pacaleala politica. Nu detin conturi peste hotare.

In final, Ianukovici a facut un apel la actualii lideri de la Kiev sa puna capat anarhiei plecand de la putere. 'Voi face tot ce imi sta in putere ca sa fiu alaturi de poporul Ucrainei, nu alaturi de golanii care conduc acum. Daca as fi acum in Ucraina as vizita toate familiile care au pierdut pe cineva drag in ultimele zile, indiferent de ce parte a baricadei s-au aflat"

Demis in urma celor trei luni de proteste cunoscute drept “Euromaidan”, presedintele ucrainean Victor Ianukovici s-a refugiat in Rusia, conform informatiilor aparute miercuri. Ianukovici se afla in acest moment in orasul Rostov-pe-Don, in apropierea frontierei cu Ucraina, unde sustine o conferinta de presa la ora 15.00.

Ziaristii au stat la coada pentru a intra la conferinta de presa, care are loc in sala mare a unui complex expozitional. Unii spun ca au asteptat si doua ore:

 

 

 

 Ucrainenii s-au adunat si in Piata Independentei din Kiev, devenita celebra ca "Euromaidan", pentru a urmari conferinta de presa a presedintelui lor demis.

 

 

Joi (27 februarie), Ianukovici a declarat ca se considera in continuare presedintele Ucrainei si considera ca deciziile luate de Parlamentul de la Kiev sunt nelegitime. De asemenea, el a cerut Rusiei sa ii garanteze securitatea, cerere la care ar fi primit chiar azi un raspuns pozitiv, potrivit unei surse citate de agentia Interfax.

Noua putere de la Kiev a emis un mandat de arestare international pe numele lui Ianukovici, acuzandu-l de “crime in masa”. Parlamentul ucrainean a cerut Curtii Penale Internationale de la Haga sa demareze urmarirea judiciara impotriva fostului presedinte, inlocuit in acest moment de interimarul Oleksandr Turcinov pana la alegerile anticipate care vor avea loc pe 25 mai.

De asemenea, Ianukovici este cautat si de autoritatile elvetiene. Acestea au lansat o ancheta penala impotriva lui Ianukovici si a fiului sau, Aleksandr, pentru "spalare de bani", relateaza AFP. Simultan, Guvernul elvetian a publicat o ordonanta prin care a blocat averile a 20 de fosti oficiali ai regimului Ianukovici.

Stire in curs de actualizare

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Presedintele demis al Ucrainei va da declaratii vineri
Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Presedintele demis al Ucrainei va da declaratii vineri

Presedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, va sustine o conferinta de presa, vineri, din Rusia, relateaza agentiile de presa ruse.

Romania, pregatita sa preia 12 dintre persoanele ranite in Ucraina. Raed Arafat:
Romania, pregatita sa preia 12 dintre persoanele ranite in Ucraina. Raed Arafat: "Asteptam un semn de la ambasada din Kiev"

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit joi despre posibilitatea ca Romania sa trimita un avion prin care sa preia 12 raniti din Ucraina.

Povestea dureroasa a lui Bogdan,
Povestea dureroasa a lui Bogdan, "pianistul extremist cu cagula" din Kiev, devenit un simbol al miscarii pro-europene

Zi de zi, de la debutul protestelor, in Piata Independentei din Kiev au rasunat acorduri triste de pian.
 

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.