Haos pe strazile din Ankara si Istanbul. Oamenii au facut scut in fata tancurilor: "Am scos soldatii si i-am dat politiei"
Turcia a fost sub asediul groazei si al disperarii. Iar noaptea a trecut in zgomotul asurzitor al bombardamentelor si in suierat de gloante.
Barack Obama analizeaza sambata seara situatia din Turcia, impreuna cu responsabilii de politica externa si securitate, convocati de urgenta. Turcia este un membru cheie al Aliantei Nord-Atlantice, iar baza militara din sudul tarii, folosita si de trupele NATO, a ramas sambata fara electricitate. Intre timp, presedintele Erdogan i-a indemnat pe sustinatorii lui sa iasa si in aceasta seara in strada, in semn de sprijin. Tot ce s-a petrecut vineri noapte i-a socat si pe turcii obisnuiti, si pe strainii aflati in aceasta tara, inclusiv pe romani.
Miile de oameni iesiti pe strazi ca sa-si exprime solidaritatea cu presedintele s-au pomenit in bataia gloantelor. Tancurile au impanzit orasele, au preluat controlul aeroportului si au blocat arterele principale din Ankara si Istanbul. Ambele capete ale podului de peste Bosfor au fost inchise de vehiculele armatei. Sute de masini au ramas la mijloc, pe pod.
Localnici si turisti care se circulau tarziu in noapte au nimerit exact in mijlocul haosului: "Nu mai trece nicio masina, niciun autobuz, a trebuit sa cobor si sa o iau pe jos. Mi-au zis niste prieteni ca au auzit focuri de arma langa pod. De data asta chiar mi-e teama", spune o martora.
Tuuba Sari, o studenta turcoiaca in varsta de 19 ani, se afla in de 5 saptmani in Romania intr-un schimb de experienta cu Facultatea de Stiinte Economice din Galati. Vestile de acasa au ingrijorat-o.
Tuuba Sari: "Prietenii mei care locuiesc in Istanbul si in Ankara mi-au trimis mesaje audio in care spuneau ca toata lumea tipa, ca trec tancuri pe langa ei. Toata lumea era speriata si fugea catre case."
Belce Inanc: "Eu si Ildara suntem la o cafenea in Istanbul iar pe strada trec tancuri, chiar pe langa noi si ne este foarte teama. Am fugit catre casa. Nu am cuvinte sa-ti spun cat de speriata sunt, trebuia sa stau singura, dar asa nu am mai avut curaj si am venit la niste rude."
Cu mainile goale, oamenii incercau sa opreasca inaintarea militarilor, bizuindu-se pe ideea ca armata turca nu are permisiunea sa traga asupra cetatenilor.
Ali Icsan Erden, cetatean turc: "Noi am iesit pe strazi dupa ce am auzit ca ofiterii din armata au rapit pe generali si au incercat sa dea jos guvernul. Erau tancuri si noi eram in fata lor ca sa nu le lasam sa treaca mai departe si am scos soldatii din tancuri si i-am dat politiei. Cand au omorat oamenii, au fugit cu copii, cu tot. Ca ei au iesit cu sotia, copii, eram toti impreuna pe strada. Era un soc, nu ne-a venit sa credem. Este un guvern ales de 52 la suta. Daca nu esti multumit, incerci sa ii dai jos democratic, nu cu arma."
In acest timp, cei mai pragmatici dintre turci dadeau buzna in magazine sa-si faca provizii de apa si alimente. Altii formau cozi in jurul bancomatelor ca sa faca rost de bani lichizi.
Panica generalizata a fost alimentata si de lipsa comunicarii. In timp ce televiziunile aveau emisia intrerupta, internetul era blocat si nicio retea de socializare nu a functionat ore intregi.