Haos in orasul Ferguson: cladiri fumegande, masini calcinate si magazine devastate. Fortele de ordine au fost triplate
Garda Nationala si-a triplat numarul de oameni in oraselul Ferguson, de teama unor noi revolte.
2.200 de militari au impanzit strazile si pazesc sediul politiei. Protestatarii nu s-au lasat intimidati de numarul mare al militarilor din Garda Nationala. La fel de indarjiti, au rasturnat si incendiat o masina a politiei, iar fortele de ordine au raspuns cu gaze lacrimogene.
Alte cel putin 130 de manifestatii au fost planificate in 35 de state americane, pentru a denunta decizia Marelui Juriu - aceea de a-l scapa de urmarirea penala in cazul politistului alb care a impuscat un adolescent de culoare neinarmat.
Cladiri inca fumegande, masini calcinate si magazine devastate - asa arata orasul Ferguson dupa cele mai grave violente de strada care au avut loc in Statele Unite, in ultimii ani.
Prin vocea avocatilor sai, familia adolescentului de culoare Michael Brown a condamnat decizia Marelui Juriu de a-l scapa de urmarirea penala pe politistul alb care l-a impuscat mortal pe baiat.
Benjamin Crump, avocatul familiei Brown:
"Am vazut cat am putut din dovezile prezentate si ne-am dat seama cat de nedrept a fost acest proces."
Parintii nu au decis inca daca vor deschide un nou proces, dar sunt hotarati sa lupte pentru o lege care sa ii oblige pe politisti sa poarte pe uniforma camere de filmat.
Reverendul Al Sharpton, activist pentru drepturi civile:
"Nu am vazut niciodata un procuror care sa discrediteze victima intr-o conferinta de presa. Vreau sa fiu clar, ne-ati frant inima, dar nu si spatele."
Mama lui Michael Brown a izbucnit in lacrimi cand a auzit decizia juriului. A fost momentul care a declansat "razboiul" pe strazile din Ferguson. Tinerii au aruncat cu pietre si sticle in politisti si in jurnalisti, au jefuit magazine si au incendiat cladiri si masini.
Proteste, in cea mai mare parte pasnice, au avut loc in peste o suta de orase din Statele Unite.
La New York, protestatarii au blocat traficul din Times Square si au aruncat cu lichid rosu in seful politiei, iar in fata Case Albe, cei care manifestau s-au intins pe jos, pe bulevardul Pennsylvania, intr-un gest care a fost repetat la proteste si in alte orase.
Parintii lui Michael Brown, tanarul de culoare ucis de politistul Darren Wilson, nu au decis inca daca vor deschide un nou proces. Sunt insa hotarati sa militeze pentru o lege care sa ii oblige pe politisti sa poarte pe uniforma camere de filmat.
Michael Brown Sr, tatal victimei: "Inca suferim, ma simt de parca l-au mai ucis o data"
Ofiterul Darren Wilson a vorbit pentru prima data despre uciderea lui Michael Brown
In acest timp, politistul Wilson, care nu va fi tras la raspundere pentru moartea tanarului, a rupt tacerea si a acordat primul interviu despre incident. A spus ca nu are remuscari, ca a fost provocat si ca si-a facut datoria - declaratii care vor pune cu siguranta paie pe focul protestelor.
George Stephanopoulos, reporter ABC News:
"El a dat primul cu pumnul? Ai fi putut face ceva diferit?"
Darren Wilson, ofiter politie:
"Da, n-am stiut daca voi mai putea indura inca o lovitura la fel de puternica. Dupa ce m-a provocat din nou, am decis sa deschid focul... Am tras cateva focuri si m-am oprit. Da, am constiinta curata pentru ca stiu ca mi-am facut datoria".
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, crima, politie, politist, barack obama, missouri, Ferguson, Michael Brown,
Dată publicare:
26-11-2014 08:11