Scene apocaliptice in orasul american Ferguson. Masini distruse, magazine jefuite, case arse. GALERIE FOTO SI VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Cladiri si masini incendiate, focuri de arma, batai si gaze lacrimogene. Aceasta este atmosfera din oraselul american Ferguson, Missouri, pentru a doua oara in cateva luni.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Apelurile la calm lansate de presedintele Barack Obama si de familia victimei n-au avut niciun efect.Imediat dupa anuntarea deciziei, cateva sute de protestatari au inceput sa arunce pietre si alte obiecte in directia fortelor de ordine. Lucrurile au degenerat rapid in cele mai grave revolte de pana acum.Familia lui Michael Brown s-a declarat profund dezamagita de hotararea juratilor, dar a facut un apel la calm. Acelasi mesaj a fost lansat si de la Casa Alba.Insa pentru comunitatea de culoare cu o politie majoritar alba, justitia acopera o crima rasista.

 
Post by CNN.


Dupa 3 luni de audieri si deliberari, marele juriu a acceptat versiunea legitimei aparari, invocata de politistul Darren Wilson. Acesta a declarat ca, pe 9 august, a tras focurile de arma dupa o altercatie cu Michael Brown, care fusese filmat cu 20 de minute inainte furand tigari de foi dintr-un magazin. Riscul ca protestele sa degenereze este major. Potrivit unor marturii, in regiune, vanzarile de arme de foc au "explodat" odata cu apropierea deciziei.

 

Citește și
Incidente in Ferguson, dupa uciderea lui Michael Brown
Revolta in Ferguson. Politia a tras cu gaze lacrimogene in protestatari, iar 31 de persoane au fost arestate
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

UPDATE 20:00 Familia adolescentului de culoare impuscat in SUA denunta o "decizie nedreapta". Avocatul familiei adolescentului de culoare impuscat mortal in SUA considera "nedreapta" decizia de a nu fi pus sub acuzare agentul de politie implicat in acest caz, relateaza Mediafax, citand AFP. "Este vorba de o decizie nedreapta. Protestam deschis si puternic in numele lui Michael Brown", a declarat avocatul Benjamin Crump.

 
Post by CNN.

 UPDATE 16:00 Doi manifestanti au fost arestati la New York dupa decizia in cazul din Ferguson

Doi manifestanti au fost arestati la New York in timpul protestelor declansate dupa decizia de a nu inculpa un politist care a ucis in august un adolescent de culoare la Ferguson, a anuntat politia marti, relateaza Mediafax, citand AFP.Primul a fost arestat in Times Square dupa ce a aruncat cu vopsea rosie in seful politiei Bill Bratton si garzile sale de corp luni seara, in jurul orei 22.30 (05.30 ora Romaniei). Comisarul Bratton a fost murdarit de vopsea pe fata.

Suspectul, Diego Ibanez, in varsta de 26 de ani, a fost acuzat de agresarea unui ofiter de politie, tulburarea ordinii publice, hartuire si punerea in pericol a celuilalt. Cele doua arestari au avut loc pe o rampa de acces a Triborough bridge, unde se reunisera mai multi manifestanti dupa miezul noptii, cand un barbat in varsta de 30 de ani, neidentificat, a aruncat cu o cutie goala intr-un politist, ranindu-l usor la cap. A urmat o disputa dupa ce politistul a incercat sa il aresteze, iar politistul a fost ranit usor la genunchi. Barbatul arestat a fost ranit usor. Nicio acuzatie nu a fost decisa impotriva lui marti dimineata, potrivit politiei.
Triborough bridge este un ansamblu de trei poduri care leaga Manhattan, Queens si Bronx.

Dupa anuntul deciziei marelui juriu la Ferguson, sute de manifestanti din New York s-au indreptat catre Times Square luni seara, cu pancarte negre pe care scria "rasismul ucide", "nu vom ramane tacuti" si scandand "Fara dreptate, fara pace". Un alt grup s-a reunit in Union Square la sud de Manhattan, iar un al treilea incerca sa ajunga in Harlem. Manifestantii au mers apoi catre Triborough bridge.

UPDATE 13:00 "Ucideti-i inainte sa creasca", a reactionat un ministru francez la decizia in cazul Ferguson. Ministrul francez al Justitiei, Christiane Taubira, a criticat marti pe Twitter decizia juriului american de a nu declansa urmarirea penala impotriva unui politist care a ucis un tanar de culoare, parafrazand un vers dintr-o celebra melodie a lui Bob Marley, relateaza Mediafax, citand AFP.

Intrebat la postul de radio France Info, ministrul originar din Guyana, a explicat ca a vrut in acest fel sa isi exprime "solidaritatea intr-o situatie care este extrem de dureroasa". "Nu voi face judecati de valoare in privinta Statelor Unite", a adaugat ea, dar "atunci cand sentimentul de frustrare este atat de puternic, atat de profund, atat de durabil si masiv, iti pui intrebari cu privire la increderea in aceste institutii".

"Iti dai seama ca acest lucru nu li se intampla decat lor. Sunt pusti afroamericani, prin urmare este vorba despre unele clisee, reprezentari, prejudicii care pot crea reflexe teribile. Cand acestea sunt reflexe de ranire deja este greu de suportat, cand sunt smulse vieti in acest fel, este si mai insuportabil", a continuat ea.
Intrebata daca acest climat se poate compara cu Franta, Taubira a considerat ca "nu este comparabil, chiar daca este evident ca exista rasism in Franta".Violente au izbucnit la Ferguson, in Missouri, dupa anuntul de luni seara privind abandonarea urmaririi penale impotriva unui politist care l-a ucis in vara trecuta pe un tanar de culoare neinarmat.

UPDATE 10:25 Politia din Ferguson a fost vizata de tiruri, iar aproximativ 12 imobile au fost incendiate

Politia din Ferguson a fost tinta a numeroase tiruri, iar aproximativ 12 imobile au fost incendiate, a anuntat marti John Belmar, seful politiei comitatului Saint Louis, intr-o conferinta de presa, relateaza AFP, citata de Mediafax.

In total, 29 de manifestanti au fost arestati, a adaugat el, dar fara sa fie semnalati morti in violentele care zguduie acest orasel din statul Missouri dupa anuntarea, luni seara, de catre un mare juriu, a abandonarii urmaririlor judiciare impotriva unui politist alb care a ucis in vara un tanar de culoare neinarmat.

UPDATE 10:10 Manifestatii impotriva rasismului in SUA dupa decizia marelui juriu de la Ferguson

De la Seattle si pana la New York, inclusiv la Chicago si Los Angeles, mii de americani au iesit in strada luni seara, dupa decizia unui mare juriu de a nu-l urmari judiciar pe un politist alb care a ucis in august un tanar de culoare la Ferguson, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Inca de la anuntarea deciziei marelui juriu, cateva sute de manifestanti s-au adunat in Times Square, la New York, purtand panouri negre pe care se puteau citi mesaje ca "Rasismul ucide", "Nu vom ramane tacuti" si denuntand "rasismul in randul politiei".

"Daca nu exista justitie, nu exista pace", scandau protestatarii, ale caror randuri s-au ingrosat odata cu scurgerea orelor. Altii comparau politia cu Ku Klux Klan sau faceau afirmatii grosolane la adresa acesteia, a constatat un jurnalist AFP.

Politia era omniprezenta, cu elicoptere care survolau cea mai celebra piata din lume. Bill Bratton, seful politiei newyorkeze a venit in Times Square, unde cineva l-a improscat cu un lichid de culoarea rosie pe fata.

Alt grup de manifestanti s-a adunat in Union Square, in sudul Manhattanului, iar un al treilea grup a preconizat sa se indreapte catre Harlem pe jos, purtand in frunte o pancarta care cere "Dreptate pentru Michael Brown", tanarul ucis la varsta de 18 ani de catre un politist la Ferguson.

La Washington, cateva sute de protestatari s-au adunat in fata sediului Casei Albe, scandand "Mainile sus, nu trageti", sloganul devenit apelul manifestantilor de la drama din Ferguson, un orasel din Missouri (centru).

Ei arborau pancarte cu mesaje ca "Opriti teroarea rasista a politiei" sau "Viata persoanelor de culoare conteaza", a constatat corespondentul AFP la Casa Alba. Coloana parea sa se indrepte catre Capitoliu.

Manifestatii - pregatite dinainte, atat de asteptata era decizia marelui juriu - au avut loc de asemenea la Boston, Philadelphia, Denver, Seattle sau la Chicago si Salt Lake City, majoritatea fara confruntari grave.

La Oakland, in statul california, in vestul Statelor Unite, aproximativ 2.000 de persoane, potrivit postului CBS, au blocat o autostrada. Au fost operate "numeroase" arestari, scrie cotidianul San Francisco Chronicles.

La Los Angeles, manifestanti au incercat, fara succes, sa patrunda pe autrostrazi, insa politisti i-au impiedicat. Aproximativ 200 de persoane au manifestat in cartierele din sud, cu populatie majoritara de culoare.

Unii, adunati in fata unui sediu al politiei, au urlat "Moarte copoilor criminali", scrie Los Angeles Times.

Cateva zeci de manifestanti, unii culcandu-se pe jos, pe strada, intr-un "die-in", au incercat sa blocheze intersectii la Beverly Hills sau in sudul Hollywoodului, purtand pancarte cu mesajul "Rezistenta este justificata, de la Ferguson si pana in Fasia Gaza".

UPDATE 9:15 Versiunea marelui juriu despre uciderea lui Michael Brown la Ferguson:

Politistul alb care a ucis un tanar de culoare vara aceasta in orasul Ferguson din statul Missouri a tras 12 focuri de arma dupa o altercatie cu tanarul, pe care-l suspecta ca a furat niste tigari de foi, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Aceste elemnte au fost raportate luni de catre procurorul Robert McCulloch, atunci cand a anuntat ca politistul nu va fi urmarit judiciar.

Politistul Darren Wilson, care se afla in masina de patrulare, l-a identificat pe Michael Brown ca fiind unul dintre eventualii suspecti in furtul unor tigari de foi, comis cu putin timp inainte intr-un minimarket din Ferguson. Dupa ce l-a reperat pe strada, el i-a cerut sa treaca de pe carosabil pe trotuar. "Au vorbit, dar Michael (si un prieten) au continuat sa merga pe mijlocul strazii", a declarat procurorul.

"Atunci cand au trecut pe langa Wilson, politistul a remarcat ca Michael Brown avea tigarile de foi in mana. La ora (locala) 12.02 (8.02, ora Romaniei). Wilson a cerut prin radio ajutor, afirmand ca a identificat doi suspecti", a spus procurorul.

"Politistul Wilson si-a intors masina astfel incat sa le blocheze drumul si traficul pe ambele sensuri. Mai multe masini au sosit dinspre est si vest, dar nu au putut sa depaseasca vehiculul de politie", a adaugat McCulloch intr-o conferinta de presa.

"O altercatie a avut loc, atunci, intre politistul Wilson, aflat in continuare in masina, si domnul Brown, care era in picioare, la nivelul geamului soferului. In timpul acestei altercatii, politistul a tras doua focuri de arma", a continuat el.

"Domnul Brown a fugit, atunci, catre est, pe bulevardul Canfield , iar politistul Wilson l-a urmarit (pe jos). Domnul Brown s-a oprit si s-a intors catre politist", a spus procurorul.

"Politistul s-a oprit si el. Michael Brown s-a indreptat catre politist, care a tras, atunci, mai multe focuri de arma, iar Michael Brown a fost ranit mortal", a adaugat el.

Procurorul a subliniat cat de dificil a fost sa se ajunga la versiunea "buna" a faptelor, pe baza marturiilor unor persoane care au afirmat ca Michael Brown avea mainile ridicate in aer, in timp ce altele afirmau ca avea mainile pe langa corp.

"A existat un anumit numar de martori care cred sincer ca ceea ce au spus este adevarat. Pana la urma au pastrat aceeasi versiune, chiar daca nu corespundea probelor materiale", a mai spus procurorul.

In urma acestor audieri, juratii au stabilit "ca nu exita motive suficiente sa intenteze urmariri impotriva ofiterului Wilson".

UPDATE 7:00 Politia a apelat la gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea care protesteaza fata de decizia juratilor de a NU incepe urmarirea penala in cazul politistului care l-a impuscat mortal, in august, pe Michael Brown, un tanar de culoare neinarmat. Imediat dupa anuntarea deciziei, cateva sute de manifestanti au inceput sa arunce cu obiecte in directia fortelor de ordine, scandand "daca nu e justitie, nu va fi nici pace!"

Imediat dupa luarea deciziei, in fata a numeroase camere de televiziune, multimea, majoritar de culoare, a inceput sa arunce cu pietre, sa sparga sticle si sa zgaltaie o masina de politie, in timp ce zeci de politisti au lansat grenade lacrimogene. Politia difuza mesajul "sunteti adunati ilegal, sunteti rugati sa va dispersati imediat sau veti fi arestati". Guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a decretat starea de urgenta, a mobilizat Garda Nationala si a suplimentat efectivele de politie in asteptarea unor posibile confruntari. Cu putin timp inainte de anunt, el a avertizat ca fortele de ordine vor recurge la toate mijloacele disponibile "daca oamenii sunt violenti sau ameninta proprietatea privata".

Politia a dezmintit ca a utilizat gaze lacrimogene si a afirmat ca a fost tinta unui atac cu cocteil Molotov. De asemenea, politia a anuntat mai multe scene jafuri in nordul suburbiei Saint Louis si a deplans incendierea unui vehicul care-i apartine. In Times Square, la New York, dar si in capitala federala, sute de manifestanti au protestat fata de, in opinia lor, refuzul la justitie.


Broadcast live streaming video on Ustream

Familia lui Michael Brown s-a declarat profund dezamagita de hotararea marelui juriu, dar a facut un apel la calm. "Suntem profund dezamagiti de faptul ca ucigasul copilului nostru nu trebuie sa sufere consecintele actiunilor sale", a anuntat familia intr-un comunicat, dar cere "in mod respectuos ca manifestatiile sa ramana pasnice". "Trebuie sa lucram impreuna la repararea acestui sistem care a permis sa se intample asa ceva", a adaugat familia, care conduce o campanie pentru ca fiecare politist aflat pe teren sa fie echipat cu o camera care sa-i monitorizeze activitatea.

Dupa trei luni de asteptare, procurorul a anuntat luni ca juratii au apreciat ca "nu exista motive suficiente pentru inceperea urmaririi penale in cazul ofiterului Wilson". Auzind decizia, mama lui Michael Brown, care se afla in fata comisariatului din Ferguson, a izbucnit in lacrimi, dupa care a fost imbratisata de mai multe persoane care au venit sa o sustina. In fata unui cordon de politie aliniat in spatele unor baricade, multimea scanda "politistii ucigasi trebuie sa dispara!". "Nu vom face un simplu zgomot, vom schimba lucrurile", a subliniat familia lui Michael Brown.

La scurt timp dupa aceea, si presedintele Barack Obama i-a indemnat pe toti cei care contesta decizia s-o faca "in mod pasnic". "Suntem o natiune fondata pe respectarea legii", a declarat presedintele american, indemnandu-i pe toti cei care contesta aceasta decizie sa o faca "in mod pasnic" si subliniind ca familia lui Michael Brown, tanarul de culoare impuscat mortal, a facut ea insasi apel le evitarea oricarei forme de violente.

"Ma alatur parintilor lui Michael Brown (tanarul ucis) indemnandu-i pe toti cei care contesta aceasta decizie sa o faca in mod pasnic", a adaugat el, recunoscand ca furia este o reactie "de inteles". "Indemn, de asemenea, fortele de ordine (...) sa dea dovada de retinere", a subliniat el. Presedintele a avertizat fata de tentatia de a "disimula problemele" legate de rasism in Statele Unite. "Este necesar sa recunoastem ca situatia de la Ferguson trimite la provocari mai importante cu care tara noastra se confrunta in continuare", a sublinait seful statului. "in prea multe regiuni din tara exista o neincredere profunda intre fortele de ordine si comunitatile de culoare", a continuat el, evocand "mostenirea discriminarii rasiale".

"Nu este o problema doar la Ferguson, este o problema in America", a subliniat Obama, primul presedinte de culoare al tarii. "Este necesar sa intelegem aceste probleme si sa vedem cum sa facem progrese. Insa acest lucru nu se va face aruncand sticle, spargand geamurile masinilor (...) si cu siguranta nu atacand orice", a adaugat el. Intrebat despre o eventuala vizita pe teren, la Ferguson, Obama a raspuns evaziv "sa vedem cum evolueaza lucrurile".

Dupa trei luni de audieri si deliberari, marele juriu, alcatuit din 9 albi si 3 negri, a apreciat ca "nu exista motive suficiente pentru inceperea urmaririi penale." A confirmat implicit versiunea legitimei aparari, invocata de politistul Darren Wilson. Acesta a declarat ca fusese atacat de Michael Brown, care tocmai savarsise un jaf. Datoria unui mare juriu este sa desparta faptele de fictiune", a declarat pentru presa procurorul Robert McCulloch, adaugand ca juratii au "stabilit ca nu exista motive suficiente pentru intentarea unei urmariri impotriva ofiterului Wilson". "Nu exista nicio indoiala ca agentul Wilson a cauzat moartea" lui Michael Brown, a declarat el, evocand un "deces tragic". Cei 12 jurati, noua albi si trei de culoare, au efectuat o instructie "completa si profunda", au audiat aproximativ 60 de martori, au examinat sute de fotografii si elemente de proba si au ascultat declaratiile a trei medici legisti. In paralel, ancheta federala continua. "Ea este independenta fata de ancheta locala de la inceput si va ramane" asa, a declarat secretarul Justitiei Eric Holder intr-un comunicat.

 

Moartea lui Michael Brown

Moartea tanarului Michael Brown a trezit spectrul rasismului in Statele Unite si a pus intr-un mod foarte crud in lumina relatiile foarte tensionate din acest orasel cu populatie majoritar de culoare, in care politistii si elitele sunt exclusiv albi. Tanarul in varsta de 18 ani - care nu era inarmat - a fost ucis de catre Darren Wilson in plina zi, pe o strada din Ferguson, pe 9 august. Politistul a tras cel putin sase gloante. Cadavrul tanarului a fost lasat sa fie vazut de catre trecatori timp de mai multe ore, in soare, ceea ce sporit furia manifestantilor, care cu considerat acest lucru un semn in plus al dispretului fortelor de ordine fata de populatia de culoare.

Cu aproximativ 20 de minute inainte, Michael Brown a fost filmat intr-un minimarket furand un pachet de tigari.

Moartea lui Michael Brown a provocat revolte violente vara aceasta, fiind necesara impunerea unor masuri de restrictionare a circulatiei timp de mai multe zile la Ferguson. "Va fi razboi. Incepand de azi. Razboi!", striga luni seara un locuitor din Ferguson, in zona in care a fost ucis Brown. Numerosi comercianti si firme din orasel si-au baricadat vitrinele cu panouri mari de lemn, iar mai multe scoli au prelungit weekendul deja lung de Thanksgiving, care a inceput joi, urmand sa ramana inchise toata saptamana. Proprietarul unui magazin de arme de foc, situat la aproximativ 30 de kilometri de Ferguson, a declarat ca vanzarile au "explodat" odata cu apropierea datei anuntarii deciziei. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Stare de urgenta in orasul american Ferguson din cauza protestelor declansate de uciderea unui tanar de culoare
Stare de urgenta in orasul american Ferguson din cauza protestelor declansate de uciderea unui tanar de culoare

Guvernatorul statului american Missouri, Jay Nixon, a declarat luni stare de urgenta in orasul Ferguson, unde revoltele violente au cuprins mai multe cartiere.

Revolta in Ferguson. Politia a tras cu gaze lacrimogene in protestatari, iar 31 de persoane au fost arestate
Revolta in Ferguson. Politia a tras cu gaze lacrimogene in protestatari, iar 31 de persoane au fost arestate

Violentele nu se opresc in orasul american Ferguson din Missouri. Manifestantii au atacat violent, fortele de ordine luni-noapte. Doua persoane au fost ranite de gloante, iar 31 au ajuns in arest.

Tanarul de culoare mort in Statele Unite a fost impuscat de 6 ori, arata autopsia. Revoltele in Ferguson continua
Tanarul de culoare mort in Statele Unite a fost impuscat de 6 ori, arata autopsia. Revoltele in Ferguson continua

Situatie exploziva in oraselul american Ferguson. De 9 zile, acolo au loc revolte urbane violente, dupa ce un tanar de culoare a fost impuscat mortal de politisti in circumstante dubioase.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.