Hackerul Guccifer 2.0 nu este român, cum susținea, ci agent rus
Hackerul Guccifer 2.0, care a acţionat împotriva campaniei prezidenţiale din 2016 a fostului secretar de stat american Hillary Clinton, ar fi lucrat de fapt pentru serviciile secrete militare ruse GRU.
Guccifer 2.0 a negat orice legături cu Rusia, dar în ianuarie 2017, în urma examinării amprentelor digitale, comunitatea de informaţii a SUA a ajuns la concluzia că atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional Democrat şi asupra membrilor campaniei lui Hillary Clinton pentru prezidenţiale au fost în mare măsură, dacă nu chiar în totalitate, conduse de grupuri care lucrau pentru serviciile ruse de informaţii.
Hackerul Guccifer 2.0 a susținut în trecut că era român.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Experţii în securitate cibernetică au stabilit că hackerul a fost un interpus sau un agent al campaniei ruse de dezinformare. Potrivit companiei de securitate cibernetică ThreatConnect, Guccifer 2.0 a folosit un serviciu VPN (Virtual Private Network), Elite VPN, pentru a-şi ascunde originea atacurilor. Însă el a uitat o dată să activeze serviciul şi astfel şi-a deconspirat adresa IP şi locaţia de unde acţiona. Investigatorii americani au reuşit apoi pe baza acestei informaţii să-l identifice pe Guccifer 2.0 ca agent al GRU.
Guccifer 2.0 a piratat cibernetic Comitetul Naţional Democrat, iar publicarea unor materiale astfel sustrase a adus un prejudiciu de imagine considerabil candidatei democrate la preşedinţie, Hillary Clinton.
Aceste relatări despre identitatea lui Guccifer 2.0 survin în contextul investigaţiilor din SUA cu privire la o presupusă interferenţă rusească în alegerile prezidenţiale din SUA. Democraţii susţin ipoteza unei astfel de implicări a Rusiei în favoarea lui Donald Trump.
Totuşi, nu este clar dacă hackerul (sau grupul de hackeri) Guccifer 2.0 este acelaşi cu Guccifer, hackerul român Marcel Lazăr Lehel, condamnat la închisoare în România şi SUA pentru spargerea conturilor de e-mail ale mai multor personalităţi române şi americane.