iLikeIT. Nu ignorați acest sfat: schimbați-vă parolele în fiecare lună!


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 06 Decembrie 2017 10:56
Categorie: Smart things

Zeci de site-uri pe care le folosim zilnic au avut sau au în continuare grave probleme de securitate. Pe scurt, "au scăpat" pe internet datele de autentificare a sute de milioane de utilizatori.

Mai nou, se pare că dezvoltatorii sunt atât de procupați să strângă cât mai multe date despre utilizatori încât nu-și mai bat capul și cu securizarea datelor personale.

Cel mai recent caz este al celor de la ”aitype keyboard” - o aplicație de tip ”tastatură”, care este folosită de 31 de milioane de utilizatori, în special pe Android.

Datele lor au fost ”scăpate” pe internet, după ce un grup de ”white hackers” au reușit să descarce 577 de GB de date personale ale utilizatorilor acestor tastaturi.

Probabil că mulți dintre utilizatori habar nu aveau că în timp ce ei sunt conectați la aplicația ”aitype keyboard” prin intermediul contului de Facebook sau Google, această aplicație ”învață” site-urile pe care le acceseaza și adună informații.

Cum afli dacă infirmațiile tale sensibile, personale, au fost furate de altcineva? O variantă este să accesați site-ul ”have I been pwned?

De asemenea, au fost sparte recent conturile de pe Tumblr, Yahoo și chiar Uber. De altfel, cei de la Uber au și recunoscut că au plătit 100.000 de dolari unor hackeri ca să șteargă acele informații furate.

Pe ”Information is beautiful” puteți găsi un infografic cu toate site-urile importante din lume care au fost compromise de hackeri.

Ca să vă protejați datele personale, regulile sunt aceleași de fiecare dată: schimbați-vă cât mai des parolele și faceți-le complicate. NU folosiți datele de naștere ale copiilor, numele cățelului și alte asemenea informații familiare. De asemenea, folosiți combinații de litere mari cu litere mici, cifre și semne.

Vă puteți pune și un reminder pe telefon, ca să vă aducă aminte în fiecare lună să vă schimbați parolele.