Hackerii romani au spart registrul european de permise pentru poluare

Ultima actualizare: 04-10-2012 20:49

Paguba este de peste 40 de milioane de euro si toata politia din Europa ii cauta pe piratii informatici care au reusit sa fure milioane de certificate verzi de la diverse companii din Romania, Grecia, Austria si Cehia.

Permisele europene pentru emisii poluante sunt cele care le dau dreptul societatilor ce le detin sa polueze atmosfera. In funtie de cate astfel de permise are o companie, atata dioxid de carbon (CO2) poate emite. Aceste certificate se tranzactioneaza pe o piata specifica, unde firmele care au surplus de certificale, le pot vinde, iar cele care au nevoie, pot cumpara. Valoarea tuturor certificatelor emise depaseste 80 de miliarde de euro.

Aceste permise se pot obtine doar daca respectiva companie respecta normele de poluare europene. Asa se face ca exista foarte multe firme, care nu corespund standardelor si care ar cumpara astfel de certificate de pe piata neagra. Adica acolo unde au incercat sa le vanda hackerii ce au spart recent mai multe filiale ale registrului european de permise.

Holcim Romania pagubita de 24 de milioane de euro

In noiembrie 2010, compania din industria cimentului, Holcim, raporta furtul din conturi a nu mai putin de 1,6 milioane de certificate, in valoare de 15 euro bucata.

Pe fir au intrat cei de la DIICOT, iar pana acum s-au recuperat 600.000 de certificate. Grupul de hackeri este, se pare, raspandit in Europa si Orientul Mijlociu, in tari precum Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia sau Israel.

In Grecia, paguba este de peste 4 milioane de euro

Luni, din registrul grec al permiselor europene pentru emisii poluante s-a constatat disparitia a peste 300.000 de certificate de acest fel. Compania pagubita este producatoare de ciment si se numeste Halpys Cement. Dupa cercetari preliminare, politia elena a identificat mai multe adrese IP din Romania ca fiind la originea atacului informatic, transmite Reuters.

"Din ceea ce stim, suntem singura companie elena careia i s-au furat permise", a declarat pentru Reuters purtatoarea de cuvant a Halpys.

Cehii au fost furati de 10 milioane de euro

Saptamana trecuta, si grupul ceh de energie CEZ a pierdut permise de emisii poluante in valoare de 10 milioane de euro in urma unui atac informatic asupra registrului din Cehia, potrivit presei internationale.

CEZ a anuntat joi disparitia a 700.000 de permise de emisii poluante in urma a doua transferuri neautorizate efectuate in timpul unui atac informatic.

Piata de tranzactionare este inchisa

Piata spot din UE a permiselor de emisii poluante (pe care se comercializeaza aceste acte) este inchisa de zece zile dupa furtul de permise din registrele mai multor tari la jumatatea lunii ianuarie in urma unor atacuri informatice. Paguba este estimata la un total de pana la 45 milioane euro.

Teoretic, aceste certificate au o amprenta informatica unica si pot fi identificate foarte usor, atunci cand intra in reteaua de tranzactionare. Deocamdata insa autoritatile decid sa o tina inchisa, pentru a pune ka cale un mecanism de protectie mai elaborat care sa ajute la prinderea hotilor si la prevenirea altor atacuri pe viitor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO