1,3 mil. de parole si adrese de mail de pe Gawker, furate!FBI investigheaza

Ultima actualizare: 08-05-2012 23:30
hacker

Site-ul american Gawker, ce apartine aceluiasi grup ca si mult mai cunoscutul portal Gizmodo, a fost hack-uit iar piratii cibernetici au furat parolele a peste 1,3 milioane utilizatori. Politia a intrat pe fir, iar mai multe site-uri au dat avertismente.

Dupa ce un grup de hackeri cunoscut sub numele de "Gnosis" a revendicat atacul informatic si a pus datele obtinute pe celebrul site suedez de torrent The Pirate Bay, Biroul Federal de Investigatii (FBI) a inceput o ancheta.

Zvonuri ale atacului au circulat inca de pe 11 decembrie, dar Gawker a confirmat totul abia pe 12, cand a trimis si un avertisment. Potrivit companiei, scurgerea de informatii i-a afectat pe utilizatorii de pe mai multe site-uri, inclusiv Gizmodo, Gawker si Deadspin.

In plus, hackerii au furat si nume si parole ale administratorilor site-ului, precum si codul-sursa al portalului sau discutii de pe chat-ul intern dintre angajatii companiei. 

Parolele erau vulnerabile, spun specialistii. Multe dintre ele au fost analizate dupa publicarea lor pe internet si a iesit la iveala ca "123456" era cel mai des folosita. Altele erau formate pur si simplu din cuvantul "parola" in engleza (password).

Odata cu aceasta "spargere" a revenit in atentie problema parolelor prea usor decriptate. Astfel, multe site-uri au transmis din nou mesaje clientilor sa-si schimbe parola si sa o faca imposibil de spart.

Cum sa cream o parola imposibil de hack-uit

Cea mai buna metoda de a obtine asa ceva este sa nu folosim niciodata intr-o parola un cuvant care exista in dictionar.

Folositi, de pilda, prima litera de la fiecare cuvant al unei propozitii pe care sa o tineti minte. Sa zicem "Cand Ploua, In Oras Tuna Si Fulgera", adica "CPIOTSF". Adaugati cateva cifre ca sa depaseasca lungimea de 8 caractere si inlocuiti 'I' cu '!'. Aveti astfel o parola aproape imposibil de spart care arata cam asa "CP!OTSF38".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO