Hackeri chinezi au accesat planuri de sisteme antiracheta, inclusiv de tipul celui de la Deveselu
Hackeri chinezi au accesat planuri ale unor sisteme militare americane ultramoderne, inclusiv interceptoare antibalistice, o situatie care poate ajuta China sa accelereze dezvoltarea unor tehnologii militare avansate.
Potrivit raportului confidential elaborat de experti ai Institutului Defense Science Board, hackeri chinezi au accesat aproximativ 25 de planuri ale unor sisteme de armament ultramoderne, inclusiv date despre programul antiracheta, informatii despre avioane si nave militare.
Raportul este adresat Departamentului american al Apararii si companiilor din industria militara americana.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre sistemele vizate de hackeri figureaza elemente ale sistemelor de aparare antiracheta instalate de Pentagon in Asia, Europa si Golful Persic: sistemul rachetelor Patriot - PAC-3, sistemul antibalistic THAAD si sistemul antiracheta Aegis, care se regaseste si la baza de la Deveselu.
De asemenea, hackerii au avut acces la date despre avioane de vanatoare F/A-18 si F-35, despre avionul multirol V-22 Osprey, despre elicoptere Black Hawk si despre noul model de nava militara Littoral Combat Ship.
Expertii avertizeaza ca, prin atacurile hackerilor, China poate obtine acces la tehnologii avansate si poate dezvolta sisteme militare proprii, compromitand avantajul Statelor Unite intr-un viitor conflict.
Pe fondul cresterii activitatilor chineze de spionaj cibernetic, Administratia Barack Obama a inceput de ceva vreme sa exprime preocupari publice in legatura cu aceste riscuri. In martie, Thomas Donilon, consilierul presedintelui Barack Obama pentru Securitate Nationala, a indemnat regimul de la Beijing sa limiteze activitatile cibernetice. Guvernul chinez insista ca nu spioneaza cibernetic agentii sau companii americane, denuntand, la randul sau, atacuri informatice americane. Barack Obama probabil va discuta despre aceasta situatie cu ocazia intrevederii pe care o va avea in iunie, in California, cu presedintele Chinei, Xi Jinping.
Potrivit site-ului Departamentului de Stat, la baza aeriana de la Deveselu, care gazduieste elemente ale scutului antibalistic al NATO, Statele Unite vor instala sistemul radar de tip Aegis si interceptoare SM-3.