Guvernul SUA cere in instanta ca fotografiile cu Ben Laden dupa ce a fost ucis sa nu fie publicate
Guvernul Obama si-a aparat joi, in fata unei Curti de apel din Washington, refuzul de a publica imagini post-mortem cu Osama ben Laden, in numele securitatii nationale,
Guvernul a indemnat judecatorii sa mentina secrete fotografiile realizate in urma raidului sangeros din mai 2011.
Un tribunal de prima instanta a interzis, anul trecut, publicarea celor 52 de fotografii in cauza, in virtutea legii asupra libertatii de informare, invocand un aviz CIA care considera ca divulgarea acestora ar putea periclita siguranta nationala.
"O fotografie poate valora cat o mie de cuvinte. Iar poate ca un videoclip are o valoare si mai mare", a scris judecatorul James Boasberg, in sentinta din aprilie 2012. "Cu toate aceastea, descrierile mortii si funerariilor lui Osama ben Laden ar trebui sa fie suficiente", continua el.
Organizatia conservatoare Judicial Watch, care a reclamat publicarea inca de la 2 mai 2011, la o zi dupa raidul asupra ascunzatorii liderului retelei teroriste Al-Qaida, a facut apel impotriva acestei hotarari.
In recursul sau, ea a apreciat ca Guvernul "nu a demonstrat ca publicarea unor imagini de la o inhumare demna, in mare, ar putea, in mod rational, sa provoace prejudicii grave si exceptionale securitatii nationale".
Organizatia citeaza exemplul fotografiilor post-mortem ale lui Saddam Hussin, care, potrivit acesteia, nu au avut impact.
"Nu putem compara publicarea altor fotografii post-mortem cu impactul imaginilor post-mortem in care apare ben Laden, fondatorul Al-Qaida", a replicat Departamentul Justitiei, in raspunsul dat Curtii.
Subliniind ca operatiunea impotriva buncarului lui ben Laden a fost efectuata de catre CIA si ca, astfel, serviciile americane de informatii sunt implicate in acest caz, Guvernul apreciaza ca exista "suficiente elemente care sa ateste un prejudiciu real in eventualitatea in care documentele sunt publicate si sprijina probabilitatea unor consecinte grave in domeniul securitatii nationale".
In cadrul sedintei de la Curtea de Apel de la Washington, Judicial Watch s-a straduit sa demonstreze ca fotografiile nu au fost clasificate corect, apreciind ca nu trebuie sa se limiteze chiar "orice ar putea sa-i enerveze pe teroristi", a declarat pentru CNN Tom Fitton, presedintele organizatiei.
Curtea de Apel va pronunta o hotarare la o data neprecizata.