Parlamentul catalan, dizolvat în mod oficial. Guvernul spaniol preia controlul
Parlamentul catalan a fost dizolvat în mod oficial luni, iar preşedinta instituţiei Carme Forcadell va conduce o comisie parlamentară de tranziţie până la alegerile regionale de la 21 decembrie, relatează AP.
Carme Forcadell a anulat o reuniune a conducerii Parlamentului programată de mai de mult în ziua de marţi, a declarat luni pentru AP, sub protecţia aninimatului, o purtătoare de cuvânt a Legislativului.
Preşedintele Guvernului spaniol Mariano Rajoy a dispus vineri dizolvarea Parlamentului Cataloniei, în cadrul unor măsuri vizând ieşirea Spaniei din criza politică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procuratura Generală spaniolă a depus plângere cu privire la ”rebeliune”, ”răzvrătire” şi deturnare de fonduri împotriva conducerii Legislativului regional, inclusiv a lui Forcadell, care era deja anchetată cu privire la ”nesupunere”, după ce a permis să se organizeze dezbateri şi voturi în cadrul eforturilor de secesiune.
De luni, Madridul va prelua de facto conducerea politică şi administrativă asupra Cataloniei. O parte a Administraţiei catalane se opune
Sute de mii de susținători ai unității Spaniei au ieșit duminică pe străzile din Barcelona într-una dintre cele mai mari demonstrații ale așa-numitei ”majorități tăcuteȚ, în contextul măsurilor luate de liderii politici catalani pentru independența regiunii din nord-estul Spaniei.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist și a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie.
Totuși, unii dintre cei mai proeminenți membri ai administrației catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont și adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri și că numai populația Cataloniei îi poate destitui.
Principala organizație neguvernamentală susținătoare a campaniei pro-independență a lansat un apel la nesupunere civică și a dat instrucțiuni detaliate în acest sens celor aproximativ 200.000 de funcționari publici care lucrează pentru regiunea catalană, relatează Agerpres.
Deocamdată nu este clar dacă oficialii guvernamentali de rang înalt și parlamentarii care au declarat vineri independența regiunii de Spania vor încerca să intre în birourile lor sau dacă poliția catalană — Mossos d'Esquadra — va încerca să îi împiedice.
Duminică, publicația La Vanguardia a relatat că membri ai executivului catalan și-au părăsit birourile, care acum se află sub controlul efectiv al guvernului central de la Madrid.
Mai mulți miniștri spanioli au afirmat în cursul weekendului că sunt convinși că funcționarii publici vor respecta dispozițiile și au reamintit că cei care nu vor face acest lucru și-ar putea pierde locurile de muncă.
Ministerul de Interne spaniol a desemnat sâmbătă un nou șef al poliției regionale care a insistat că cei 17.000 de membri ai săi trebuie să rămână neutri.
Într-o scrisoare deschisă difuzată duminică, ministrul de interne spaniol Juan Ignacio Zoido a lăudat Mossos d'Esquadra pentru activitatea sa și i-a cerut să accepte conducerea temporară de la Madrid.
''Am deschis un nou capitol și în acest nou capitol Mossos d'Esquadra va deveni din nou poliția tuturor catalanilor. Aceasta este datoria dumneavoastră'', a menționat Zoido în scrisoare.
Un alt test pentru răspunsul Madridului va fi eventuala oprire a fenomenului de relocare din Catalonia a companiilor în căutare de stabilitate și siguranță juridică, după ce anterior în cursul acestei luni câteva sute de firme au decis să își mute afacerile din regiune.
Decizia guvernului de a impune administrarea directă a primit sprijin din partea mai multor grupuri de lobby influente din Catalonia, care le-au cerut companiilor să rămână în această regiune.
Scor strâns în sondaje pentru alegerile din decembrie
Guvernul de la Madrid speră să pună capăt acestui climat nesigur, odată cu alegerile anticipate din 21 decembrie. Primul sondaj publicat după declararea ilegală a independenţei Cataloniei arată starea de încordare. Tabăra anti-Spania ar pierde majoritatea la alegerile din decembrie cu un scor foarte strâns: 43% la 42% în favoarea unioniştilor.
Sursa: Agerpres
Etichete: barcelona, independenta, catalonia, autonomie,
Dată publicare:
30-10-2017 11:15