Tensiune și incertitudine în Franța după demiterea guvernului. Premierul Barnier a rezistat doar trei luni
Pentru prima dată în ultimii 62 de ani, guvernul francez a căzut în urma unei moțiuni de cenzură.
Președintele Macron, care se va adresa poporului joi seară, urmează să numească un nou premier în locul lui Michel Barnier. Însă, niciunul dintre blocurile politice nu deţine majoritatea în parlament, deci și viitorul guvern va fi fragil. Criza agravează incertitudinea politică şi economică în această țară pivot a Uniunii Europene. Situația e cu atât mai alarmantă cu cât și în Germania tocmai s-a prăbușit coaliția de guvernare.
După trei ore şi jumătate de dezbateri aprinse, verdictul a căzut implacabil pentru guvernul condus de Michel Barnier.
Yaël Braun-Pivet, președintele Adunării Naționale: „Majoritatea necesară pentru adoptarea moțiunii de neîncredere era de 288 de voturi. În favoarea moțiunii au fost 331 de voturi”.
Veteranul dreptei franceze devine astfel cel mai efemer premier din istoria celei de-a V-a Republici, după ce a rezistat fix trei luni la cârma guvernului. În septembrie a format un guvern minoritar cu acordul tacit al extremei drepte conduse de Marine Le Pen. Însă, extrema stângă și dreaptă au făcut front comun împotriva lui, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru un buget de austeritate, care prevede creșteri de taxe și o reducere a cheltuielilor publice.
Marine Le Pen, Liderul Adunării Naționale: „Nu există altă soluție pentru a proteja poporul francez. Tot ce trebuia domnul Barnier să facă era să fie de acord cu indexarea pensiilor de la 1 ianuarie”.
Eric Coquerel, deputat Franța Nesupusă: „Încetați să pretindeți că „se vă stinge lumina” în țară. O prevedere legislativă specială ne va permite să încheiem anul și să amânăm cu câteva săptămâni bugetul pentru 2025”.
Michel Barnier a pledat până în ultima clipă pentru responsabilitate politică.
Michel Barnier, premier demis al Franței: „Stimați membri ai parlamentului, nu pot accepta ideea că destabilizarea instituțiilor poate fi obiectivul care să coalizeze o majoritate în parlament”.
Gabriel Attal, fost premier al Franței: „Deja simțiți că faceți o greșeală în fața istoriei. Dar nu vă puteți abține. E un impuls mai puternic decât voi, face parte din natura voastră. Așa că încercați să transferați asupra altora responsabilitatea pe care doar voi o purtați pentru răsturnarea guvernului Franței”.
Charles de Courson, deputat independent: „Va fi numit un alt prim-ministru, dar asta nu vă schimba componența Adunării Naționale. Deci trecem de la un haos la altul”.
Sylvain Maillard, deputat Coaliția de centru dreapta: „Avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de buget”.
Franţa, a doua economie din zona euro, se confruntă cu un deficit bugetar uriaş, de 6% din PIB, care afectează acţiunile şi obligaţiunile franceze şi creşte costurile de împrumut.
Ţara cheltuieşte 60 de miliarde de euro pe an doar pe plata dobânzilor pentru datoria sa, adică mai mult decât alocă apărarii.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări joi, în cursul unui discurs adresat francezilor, că îşi va duce mandatul prezidenţial "până la final" în 2027, în timp ce un număr tot mai mare de lideri politici vorbesc despre demisia sa, la o zi după votarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului condus de Michel Barnier de către Adunarea Naţională, relatează AFP.
"Mandatul pe care mi l-aţi încredinţat în mod democratic este un mandat de cinci ani şi îl voi exercita pe deplin până la finalul lui", a declarat preşedintele francez, promiţând că va numi "în zilele următoare" un prim-ministru responsabil cu formarea unui guvern "strâns" şi "de interes general".